Подкаст «Словом» за 1 листопада: вибори мера в Харкові, і як не платити за холодні батареї в будинку

Читать на русском
Головні новини та аналітика станом на 1 листопада - в авторському подкасті. Коротко розповідаємо про те, що досліджували протягом доби.‌
Подкаст «Словом»slovoidilo.ua

Про електоральну активність харків’ян у день голосування на виборах мера. Про відповідальність за підробку COVID-сертифікатів, порядок перевірки та спрощення процедури отримання. Про те, як не платити за холодні батареї чи отримати компенсацію за ледве теплі. А також про одне з ключових завдань, які держава ставить перед керівництвом «Нафтогазу». «Слово і діло» пропонує огляд найважливіших новин і власної аналітики в аудіоформаті - в подкасті «Словом».

Вибори мера Харкова: дуже низька явка та хто лідирує на виборах

Поліція Харківщини зареєструвала 45 повідомлень щодо порушення виборчого законодавства. Такі дані було оприлюднено станом на 18:00 неділі.

Як повідомляється, було відкрито одне кримінальне провадження за фактом можливого підроблення виборчих документів. Одна людина притягнута до адміністративної відповідальності. Поліцейські склали протокол щодо 53-річного харків'янина, який отримав бюлетень для голосування і, не заходячи до кабіни, порвав його і кинув в урну для голосування. На одній із дільниць зафіксовано фотографування бюлетеня. Інформація про події внесена до Єдиного обліку заяв та повідомлень територіальних відділів поліції. Проводиться перевірка.

Нагадаємо, напередодні у Харкові обирали мера. Раніше в ОПОРІ повідомляли про низьку явку. На 16:00 дня голосування вона становила трохи понад 22%.

За результатами екзит-полу, проведеного на замовлення Комітету виборців України, на виборах мера Харкова перемагає Ігор Терехов за підтримки у 53,8%, - повідомляє ВВС Україна.

Якщо за офіційними результатами один із кандидатів набере понад 50% голосів, то другого туру виборів не проводитимуть.

Підробка сертифікатів вакцинації: як в Україні із цим воюють

З 30 жовтня у семи областях України посилено карантин, а з 1 листопада до «червоної зони» потрапив і Київ. Для вакцинованих громадян обмежень, як таких не буде, але за наявності COVID-сертифікату.

За даними Національної поліції, 92% кримінальних проваджень щодо сертифікатів про вакцинацію стосуються їхньої підробки. За офіційними даними нині відкрито 870 подібних кримінальних проваджень.

Так на Вінниччині зловмисники за 250 євро вносили недостовірні відомості про вакцинацію до електронної системи охорони здоров'я. У Чернігові власниця турагентства змовилася з місцевим лікарем та медсестрою, які також вносили відомості про нібито проведену вакцинацію до електронної бази. Лише за останні два місяці вони заробили понад 500 тисяч гривень.

Мешканець Запоріжжя взагалі розробив фейкову «Дію», в якій можна було створювати будь-який документ із наявних у справжньому офіційному додатку. Зокрема, користувачі могли змінити свій вік, додати будь-які фотографії або підробити сертифікат про вакцинацію від COVID-19, щоправда, підроблені документи не могли пройти верифікації через QR-код, але найчастіше у тих самих магазинах, наприклад, ніхто подібних перевірок і не проводить. Свою розробку хлопець продавав по 100 гривень. Тепер йому загрожує до 6 років позбавлення волі, хоча в Мінцифри запропонували до суду взяти «винахідника» під крило і спробувати перевиховати.

За підробку сертифікату вакцинації відповідає не тільки особа, яка його виготовила, а й та, яка скористалася підробкою. Юрист Марина Лисюк у коментарі «Слово і діло» пояснила, що такі злочини кваліфікуються за 4 ч. статті 358 Кримінального кодексу України – використання завідомо підробленого документа. Стаття передбачає штраф у 850 грн, арешт на строк до шести місяців або обмеження волі на строк до двох років.

Водночас нещодавно уряд погодив ініційований МОЗ законопроєкт про кримінальну відповідальність за продаж та користування підробленими COVID-сертифікатами. «Згідно з законопроектом, за це загрожуватиме штраф до 34 тисяч гривень або до 2 років обмеження волі. Наприклад, медпрацівники, які вносять неправдиві відомості у бази даних, будуть отримувати штраф у 68 тисяч гривень або до 2 років обмеження волі та позбавлення права обіймати посаду. А особи, які виготовлятимуть і продаватимуть фейкові сертифікати наражатимуть себе на штраф у 170 тисяч гривень або на позбавлення волі строком до 3 років», – пояснила юрист.

Хто може перевіряти наявність сертифікатів, де та як здійснюватимуться перевірки - про це читайте у матеріалі «Слово і діло».

Отримати сертифікат вакцинації стало простіше

До речі, у додатку та на порталі «Дія» спростили процедуру отримання COVID-сертифікату. «Ми спростили процес генерації СOVID-сертифікатів – тепер Дія.Підпис або КЕП не потрібні», – йдеться в повідомленні розробників. Раніше, нагадаємо, у застосунку потрібно було підписати запит на сертифікат за допомогою «Дія.Підпис» – технології фото ID, яка вимагала повертати та нахиляти голову, дивлячись в камеру смартфона. Наразі щоб отримати документ, в оновленій версії додатку, цього робити вже не потрібно. Але все ще обов’язковою умовою залишається наявність одного з біометричних документів у «Дії» - ID-паспорта або заграну.

На порталі «Дія» потрібно авторизуватися, а потім у розділі «Здоров'я» обрати пункт «COVID19-сертифікат про вакцинацію». Після цього треба лише дати згоду на передачу даних, надсилати заяву на отримання, підписану електронним підписом не потрібно.

Нагадаємо, у додатку «Дія» розробники тестують нові види цифрових сертифікатів. Йдеться про документ з результатом ПЛР-тесту і про сертифікат, в якому зазначено факт того, що особа перехворіла на COVID-19.

Опалювальний сезон 2021-2022: як не платити за холодні батареї

В Україні розпочався опалювальний сезон. Поки на вулиці комфортна температура, ледве теплі батареї у квартирі особливо сильно нікого ніби й не обурюють, але з приходом справжніх холодів це перетворюється на проблему.

Відповідно до чинних санітарних норм, температура у квартирі в житлових приміщеннях повинна бути в межах 18 градусів, у кутових кімнатах – у межах 20 градусів. Якщо температура менша, споживач має право написати скаргу.

Необхідно звернутися до теплопостачальної організації, яка надає послуги. У заяві слід попросити направити до квартири спеціальну комісію, щоб заміряти температуру в приміщенні. Ще один варіант – викликати представника ОСББ та двох сусідів, виміряти температуру, скласти акт та відправити його постачальнику послуги.

Якщо прийде представник теплоенерго, після виміру температури він має скласти акт-претензію щодо незадовільної температури у квартирі. Акт має бути у двох примірниках, його підписують члени комісії та власник квартири. Там мають бути зазначені види, показники та строки порушення. Якщо раптом члени комісії не захочуть підписувати акт, це можуть зробити щонайменше два сусіди-свідки і тоді документ вважатиметься чинним.

Далі акт реєструють у спеціальному журналі, виконавець має розглянути його протягом трьох днів. За цей час виконавець повинен або дати розпорядження про перерахунок платежів, або надати мотивовану відмову. Якщо за три дні споживачеві не надіслали письмову відповідь, то автоматично вважається, що виконавець визнав факт надання неякісної послуги та зобов'язаний здійснити перерахунок.

Якою має бути компенсація та від яких температурних норм вона залежить - про це дізнавайтеся з нашої інфографіки на порталі та в телеграм-каналі.

Нещодавно, до речі, «Слово і діло» писало, які обіцянки давали політики перед стартом опалювального сезону та які з них не вдалося виконати.

Збільшення видобутку газу: «Нафтогаз» отримав наказ від уряду

Україна продовжує працювати над збільшенням видобутку власного газу. Відомо, що цього тижня запустили нову свердловину. «Нафтогаз» запустив нову газову свердловину на Яблунівському родовищі продуктивністю понад 365 тис. кубометрів на добу», – повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

Глава уряду зауважив, що зростання власного видобутку є одним з ключових завдань, які держава ставить перед керівництвом «Нафтогазу». Відомо, що цього року було підписано 8 угод про розподіл продукції. По цих угодах інвестиції у розвідку та видобуток блакитного палива складуть понад 10 млрд грн.

Нагадаємо, Кабінет міністрів розпочав процес реструктуризації заборгованості підприємств теплопостачання населення для забезпечення їхньої безперебійної роботи та непідвищення тарифів.

Більше цифр, більше фактів, матеріалів і аналітики — знаходьте на slovoidilo.ua

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: