Як в Україні карають за фальшиві COVID-сертифікати та хто має перевіряти справжність документа

Читать на русском
Що загрожує за підробку сертифікатів вакцинації та хто має перевіряти справжність документа, читайте у матеріалі Слово і діло.
Слово і діло

З 30 жовтня у семи областях посилюється карантин, а з 1 листопада до «червоної зони» потрапляє і Київ. Для вакцинованих громадян обмеження не діятимуть – за наявності COVID-сертифікату. За даними Національної поліції, 92% кримінальних проваджень щодо сертифікатів про вакцинацію стосуються їхньої підробки. Хто має перевіряти наявність сертифікату вакцинації та що загрожує за його підробку, читайте у матеріалі «Слово і діло».

Найгучніші випадки підроблення сертифікатів вакцинації

За офіційними даними Національної поліції України, нині відкрито 870 кримінальних проваджень щодо підробки сертифікатів.

«Більш небезпечною є категорія лікарів, які покликані захищати здоров‘я громадян: вони вдаються до підробки медичних документів. Більше того, вони мають доступ до державного реєстру і таким чином заробляють гроші. І таких проваджень у нас більше 70», – зазначив голова Нацполіції Ігор Клименко.

Наприклад, на Вінниччині зловмисники за 250 євро вносили недостовірні відомості про вакцинацію до електронної системи охорони здоров'я.

Внутрішні, міжнародні та кольорові: які сертифікати про вакцинацію є в УкраїніЯкі сертифікати про вакцинацію наразі можна отримати в Україні та де їх застосовувати, читайте у матеріалі «Слово і діло».

У Чернігові власниця турагентства змовилася з місцевим лікарем та медсестрою, які вносили відомості про нібито проведену вакцинацію до Електронної системи охорони здоров'я.

Лише за останні два місяці вони заробили понад 500 тисяч гривень. Вартість одного підробленого сертифіката становила для замовника 250 доларів.

Мешканець Запоріжжя вирішив піти ще далі – він розробив фейкову «Дію». За допомогою такого програмного забезпечення можна було створювати фальшиві документи.

У фейковій програмі користувачі могли створити собі будь-який документ із наявних в офіційному додатку. Зокрема, користувачі могли змінити свій вік, додати будь-які фотографії або підробити сертифікат про вакцинацію від COVID-19.

Свою розробку хлопець продавав по 100 гривень, а в рекламі вказував, що завдяки застосунку неповнолітні можуть безперешкодно купувати алкоголь та цигарки.

Тепер йому загрожує до 6 років позбавлення волі та водночас посада у міністерстві. Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров наступного дня зустрівся з розробником фейкового додатку. Хлопець із Запоріжжя до суду буде проходити «перевиховання в ІТ», працюючи над соціальними проєктами в Мінцифри. Попри результати, хлопець має отримати покарання за рішенням суду.

Яка відповідальність існує в Україні за підроблення сертифікату про вакцинацію

Відповідає за підробку сертифікату вакцинації не тільки особа, яка його виготовила, а й та, яка скористалася підробкою.

Юрист Марина Лисюк у коментарі «Слово і діло» пояснила, що такі злочини кваліфікуються за 4 ч. статті 358 Кримінального кодексу України – використання свідомо підробленого документа.

Стаття передбачає штраф до 50 неоподаткованих мінімумів (до 850 грн), арешт на строк до шести місяців або обмеження волі на строк до двох років.

Водночас нещодавно уряд погодив ініційований МОЗ законопроєкт про кримінальну відповідальність за продаж та користування підробленими COVID-сертифікатами.

«Згідно з законопроєктом, за це загрожує штраф до 34 тисяч гривень або до 2 років обмеження волі. Наприклад, медпрацівники, які вносять неправдиві відомості у бази даних, будуть отримувати штраф до 68 тисяч гривень або до 2 років обмеження волі та позбавлення права обіймати посаду. А особи, які виготовлятимуть і подаватимуть фейкові сертифікати — штраф до 170 тисяч гривень або позбавлення волі до 3 років», – пояснює юрист.

Хто повинен перевіряти наявність і справжність COVID-сертифікату

У Національній поліції розповіли, що перевіряти сертифікат вакцинації можуть різні служби, зокрема, служба Міністерства охорони здоров'я, санітарні лікарні, Держпродспоживслужба та безпосередньо провідники, якщо це, наприклад, стосується залізничного транспорту. Водночас, водії громадського транспорту не можуть перевіряти наявність сертифікатів.

У Департаменті патрульної поліції зазначили, що Нацполіція спільно з Мінцифри розробили та розпочали інтеграцію відповідного програмного забезпечення на планшети поліцейських для швидкої перевірки сертифікатів з «Дії».

Також відповідна функція є щодо сканування паперового варіанту такого документа, оскільки всі дані про вакцинацію громадян вже є у реєстрі, який також підключений до міжнародних баз

У паперових свідоцтвах про вакцинацію обов’язково має бути інформація про вид щеплення, кількість доз щеплення, підпис лікаря та печатка офіційної установи охорони здоров’я.

Самі поліцейські, за словами голови Нацполіції Ігоря Клименка, можуть вдатися до вибіркової перевірки сертифікатів. Про це також казав мер Києва Віталій Кличко, коли оголошував посилення карантину.

«Громадський транспорт закривати ми не збираємось. Він працюватиме, але їздити в ньому повинні будуть пасажири, які мають сертифікат про вакцинацію або негативний ПЛР-тест. Перевірятимуть документи не при вході в транспорт, а вибірково спеціальні групи правоохоронців», – розповів мер.

Вхід до ТРЦ також буде обмежений. У Національній поліції зазначили, що COVID-сертифікати має перевіряти персонал закладів.

На думку Марини Лисюк, наразі не можна сказати, хто саме на практиці контролюватиме наявність сертифікатів або негативних ПЛР-тестів: охоронці на вході у самий торговельний центр чи працівники магазинів.

«На мою думку, за всіма відвідувачами прослідкувати буде неможливо, тому особи без сертифікатів вакцинації та ПЛР-тестів також будуть потрапляти у торговельні центри», – побоюється юрист.

Юрист вважає, що найзручніший та найнадійніший спосіб перевірки сертифікатів вакцинації – у додатку «Дія».

«Підробити український COVID-сертифікат в застосунку «Дія» майже неможливо, оскільки сертифікат міститиме лише ту інформацію, яка є в реєстрі E-Health та дані, які вносяться лише лікарем», – зазначила Лисюк.

Водночас, зрозуміло, що не у всіх є можливість встановити додаток або завантажити туди сертифікат вакцинації. Відповідно, може створюватися більше ризиків підробки паперових сертифікатів.

Нагадаємо, НАН погіршила прогноз щодо ситуації з COVID-19 в Україні на початок листопада.

Кого і на скільки можуть оштрафувати за відмову вакцинуватися, дивіться на нашій інфографіці.

Анастасія Дячкіна, спеціально для «Слово і діло».

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: