Старт опалювального сезону: що обіцяли політики в різні роки та чи вдавалося їм виконувати обіцяне

Читать на русском

Днями в Україні стартує опалювальний сезон – підготовка до нього у регіонах триває вже давно. У деяких областях батареї вже потеплішали, а в деяких – сигналізують про проблеми. У кінці вересня в Кабміні запевнили, що місцева влада не підвищуватиме тарифи на тепло і гарячу воду в цьому опалювальному сезоні порівняно з попереднім. Які ще обіцянки давали політики стосовно тарифів та які з них не вдалося виконати, читайте у матеріалі «Слово і діло».

Що обіцяли топ-посадовці

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль запевнив, що у період опалювального сезону 2021/2022 років тарифи на теплопостачання залишаться незмінними, а також раніше заявив, що ціна на електроенергію для населення залишиться незмінною. Наразі ці обіцянки перебувають у процесі реалізації.

Утім, глава уряду вже має подібну провалену обіцянку. На початку року Шмигаль обіцяв, що тарифи на тепло та гарячу воду по всій Україні не будуть підвищуватись до кінця опалювального сезону 2020/2021 років.

Трохи згодом уряд та місцева влада підписали меморандум про непідвищення тарифів на опалення. Однак у період між обіцянкою та підписанням угоди Луцька міська рада-таки підвищила тарифи, тому обіцянка вважається не виконаною. А от, власне, підписання цього меморандуму стало виконаною обіцянкою.

Виконати вчасно вдалося обіцянку про те, що в другому кварталі 2021 року споживачі отримають змогу укладати річні контракти на постачання газу за фіксованою ціною.

Платіжки за опалення з рекордними сумами: чому з’являються та що з цим робитиРахунок на тепло в 6-15 тисяч гривень за стандартну квартиру необхідно переглядати. Такі нарахування є помилковими і трапляються щороку.

Юрій Вітренко, будучи на посаді виконувача обов’язків міністра енергетики, пообіцяв не допустити зростання ціни на газ для населення у 2021 році. Однак ціна все одно зросла, хоча побутовим споживачам і була надана можливість користуватися природним газом протягом року за фіксованою ціною.

Ще у грудні 2019 року президент Володимир Зеленський запевнив, що під час опалювального періоду 2020/2021 років тарифи на опалення будуть зменшені «майже наполовину». Як відомо, про виконання цієї обіцянки не йдеться.

Два роки тому Зеленський також обіцяв, що буде зменшення вартості тарифів на комунальні послуги, щоб споживачі не витрачали на це більшу частину доходів: «Я можу тільки сказати одне, що ми будемо зменшувати цей відсоток. Людина ніколи не буде платити 50, 70, чи 80 відсотків за комуналку від свого доходу, чи від доходу сім'ї. Це я можу гарантувати». Виконання цієї обіцянки перевірити не просто, поки вона перебуває в процесі виконання.

І теперішній, і попередні уряди давали чимало обіцянок стосовно теплопостачання – переважно аналогічних.

Так, колишній прем’єр-міністр Олексій Гончарук у 2019 році обіцяв забезпечити входження України в опалювальний сезон 2019/2020 років без проблем. Оскільки станом на кінець листопада 2019 року деякі міста України мали невирішені проблеми з запуском опалювального сезону, обіцянку вважаємо невиконаною.

У КМДА розповіли, коли увімкнуть опалення в КиєвіЖителі столиці можуть отримати опалення раніше запланованого терміну. Для цього необхідно звернутися до КМДА із заявою, яку підтримає більш ніж половина мешканців будинку.

Ще за президентства Порошенка глава уряду Володимир Гройсман обіцяв, що проблем з опалювальним сезоном не буде у 2017/2018 роках, а сам Петро Порошенко заявляв, що у цей період ціну на газ буде знижено. Ні одну, ні іншу обіцянку виконати не вдалося.

Які обіцянки давали нардепи

Народні депутати також «люблять» давати обіцянки стосовно тарифів, зокрема, вони запевняють, що будуть підтримувати певні законопроєкти або подавати їх.

Наприклад, нардеп від «Слуги народу» Сергій Нагорняк запевнив, що його фракція буде подавати правки до законопроекту про електроенергію щодо зниження тарифів. Справді, у другому читанні врахували 19 правок від представників фракції.

Позафракційнику Андрію Деркачу не вдалося виконати свою обіцянку і зареєструвати петицію щодо зниження тарифів на 25%.

Олексій Кучеренко від «Батьківщини» також не впорався зі своєю обіцянкою. Він запевнив, що подасть низку депутатських запитів з приводу зменшення розміру платіжок. Не виключено, що нардеп надсилав звернення, однак запити – це дещо інше і їх від Кучеренка не було.

Народний депутат від ОПЗЖ Юрій Бойко запевнив, що його фракція підтримає законопроекти «Слуги народу» щодо зниження тарифів. Сам Бойко підтримав проєкт, але голоси «за» віддали менше половини фракції, тож обіцянку вважаємо невиконаною.

Неодноразово обіцянки стосовно тарифів давала Юлія Тимошенко. Так, народний депутат обіцяла збирати підписи для проведення позачергового засідання по тарифах, якщо таке рішення не приймуть на погоджувальні раді.

У березні 2021 року «Батьківщина» розпочала збір підписів, тому обіцянка вважається виконаною.

Ще одна обіцянка залишається у процесі виконання – щодо продажу громадянам газу та електроенергії по 30% рентабельній вартості.

Обіцянки стосовно тарифів зустрічаються і в програмах партій. Зокрема, вони є у програмах «Голосу», «Батьківщини», ОПЗЖ та «Слуги народу».

Які обіцянки давала місцева влада

У новому опалювальному сезоні майже усі мери та голови ОДА не брали на себе відповідальність обіцяти щось стосовно тарифів. Місцева влада або робила заяви «по факту», або цитувала уряд. Однак кілька обіцянок представникам місцевої влади навіть вдалося виконати.

Так, колишній мер Запоріжжя Володимир Буряк пообіцяв, що в опалювальному сезоні 2020-2021 не підвищуватимуть тарифи на тепло та гарячу воду. Оскільки з 2 листопада 2020 року до 19 квітня 2021 року рішення щодо підвищення тарифів не приймалися, обіцянка вважається виконаною.

Ціни на газ: які тарифи встановили постачальники на жовтеньЯкі тарифи встановили постачальники газу на жовтень – на інфографіці. За річним тарифом вартість кубометра газу коливається від 7,8 грн до 13,5 гривень.

Дотримав слова з цього приводу і столичний голова Віталій Кличко. Він запевняв, що в Києві не будуть підвищувати тарифи на опалення та гаряче водопостачання. Тарифи не змінювалися з позаминулого року.

У своїй програмі мер Житомира запевняв, що стримає зростання тарифів на опалення. Поки про статус обіцянки говорити зарано – каденція міського голови триватиме ще деякий час. Також у процесі виконання заява мера Хмельницького Олександра Симчишина, що у місті будуть найнижчі в Україні тарифи на опалення та гарячу воду – він також має час як виконати, так і провалити своє зобов'язання.

Міський голова Чернігова Владислав Атрошенко днями пообіцяв не підвищувати тарифи на опалення для населення: «Не зважаючи на ці несправедливі, безграмотні рішення, ми будемо стримувати тарифи для населення й не підвищимо. Жодного рішення міської влади або міськвиконкому на підвищення тарифів на тепло для населення не буде».

Нагадаємо, Кабмін, «Нафтогаз» та Асоціація міст України підписали Меморандум про взаєморозуміння.

В основі меморандуму – домовленість про те, що місцева влада не підвищуватиме тарифів на тепло і гарячу воду в цьому опалювальному сезоні.

Раніше ми також писали, які тарифи на газ встановили постачальники на жовтень.

Зазначимо, ще у серпні місцева влада у багатьох регіонах України заявляла, що старт опалювального сезону перебуває під загрозою зриву.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: