Поліція викрила розробника фейкового додатку «Дія»

Читать на русском
Мешканець Запорізької області розробив програмне забезпечення, яке повністю копіювало дизайн державного додатку Дія. Він продавав його за 100 гривень.
npu.gov.ua

Мешканець Запорізької області розробив програмне забезпечення, яке повністю копіювало дизайн державного додатку «Дія». З його допомогою можна було створювати фальшиві документи.

Про це повідомляє пресслужба департаменту кіберполіції.

«Багбаунті» для країни у смартфоні: які вразливості можуть виявити у додатку «Дія»Експерт переконаний, існує ризик, що виявлені помилки хакери використають у своїх інтересах, але загалом ініціатива зміцнить систему.

«Протиправну діяльність 21-річного чоловіка викрили співробітники відділу протидії кіберзлочинам у Запорізькій області спільно зі слідчими Запорізького районного управління поліції та у співпраці з представниками Мінцифри. Зловмисник самостійно розробив додаток для смартфонів, який за дизайном був ідентичний державному додатку «Дія», - йдеться у повідомленні.

У фейковій програмі користувачі могли створити собі будь-який документ із представлених в офіційному програмному забезпеченні. Зокрема, користувачі могли змінити свій вік, додати будь-які фотографії або підробити сертифікат про вакцинацію від COVID-19.

Свою розробку чоловік продавав у месенджері по 100 гривень, а в рекламі вказував, що завдяки додатку неповнолітні можуть безперешкодно купувати алкоголь та цигарки.

Наразі правоохоронці блокують усі канали фейкової програми.

Відкрито кримінальне провадження за ч. 2 ст. 361 (Несанкціоноване втручання у роботу комп'ютерів, автоматизованих систем, комп'ютерних мереж чи мереж електрозв'язку) ККУ. Санкція статті – до 6 років позбавлення волі.

Нагадаємо, за допомогою «Дії» вже роздрукувати СOVID-сертифікати.

Президент Володимир Зеленський раніше заявив, що концепт програми «Дія» вже замовляють інші країни.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: