ДТП у Харкові: всі подробиці аварії з 16-річним підлітком на Infiniti

Читать на русском

ДТП у Харкові з 16-річним підлітком за кермом Інфініті сталося 26 жовтня. Все, що відомо зараз – у матеріалі.
inforesist.org

У Харкові через чотири роки після масштабної ДТП із Зайцевою та Дроновим сталася нова резонансна аварія. 26 жовтня на перетині вулиці Одеської та проспекту Гагаріна автомобіль Infiniti, за кермом якого перебував 16-річний хлопець, на великій швидкості врізався в Chevrolet, водій якого у результаті загинув. Винуватця ДТП вже відправили під арешт без права застави, а його історія обростає новими подробицями. «Слово і діло» зібрало все, що відомо про інцидент.

Швидкість 180 км/год, один загиблий та троє постраждалих: деталі ДТП

Аварія сталася увечері 26 жовтня на перехресті вулиці Одеської та проспекту Гагаріна. Відомо, що автомобіль Infiniti на великій швидкості намагався перетнути перехрестя на червоне світло і в результаті зіткнувся з Chevrolet.

У Chevrolet був 58-річний водій, який загинув на місці. За кермом Infiniti був 16-річний Микола Харківський, у салоні також сиділо троє пасажирів – 16-річна дівчина та двоє 19-річних хлопців. Усі, окрім водія, були доставлені до лікарні з тяжкими травмами: у дівчини – травма стегна, у одного з хлопців – травма ключиці, в іншого – рани обличчя та голови.

Якою була точна швидкість Infiniti на момент аварії покаже експертиза. Орієнтовна швидкість, озвучена прокурором, близько 180 кілометрів на годину. За словами правоохоронців, обидва водії на момент аварії були тверезими.

Наступного ранку стало відомо, що неповнолітнього водія затримали. Після ДТП його відвезли до лікарні, але госпіталізації він не потребував. Як розповіли правоохоронці та писали місцеві ЗМІ, у туалеті медустанови Харківський дзвонив до поліції та повідомив про нібито викрадення автомобіля. Також він не одразу представився своїм прізвищем і намагався утекти.

«Учора після ДТП Микола кричав, що його мати пов'язана з прокуратурою, і вона все вирішує, а тато м'ясний олігарх. На місці аварії їх не було. Приїжджав якийсь Колін друг та дружки батьків, які тицяли гроші поліції просто у лікарні», – розповіла сестра постраждалої.

Що відомо про винуватця аварії у Харкові

Водієві Infiniti Миколі Харківському 16 років, він є студентом одного з технікумів. За кермом автомобіля підліток їздив без прав. У вересні цього року його вже зупиняли патрульні за порушення правил дорожнього руху. Адміністративні матеріали щодо двох епізодів направлені до суду, їхній розгляд призначено на 9 листопада.

У своєму Інстаграмі Харківський неодноразово хвалився тим, що ганяє на великій швидкості і на червоний сигнал світлофора.

Більше того, у Харківського вже є умовна судимість за навмисне завдання тілесних ушкоджень середнього ступеня тяжкості. У 2019 році він під час конфлікту в супермаркеті відкрив стрілянину з пневматичної зброї і поранив двох людей – жінку та її сина. У липні Червонозаводський райсуд Харкова засудив Харківського до двох років позбавлення волі та звільнив від відбування покарання з випробувальним терміном на рік.

Автомобіль Infiniti, на якому Харківський 26 жовтня потрапив в аварію, зареєстрований на його матір. Вона, за даними поліції, працює за кордоном.

«З сина роблять злочинця»: що розповів батько затриманого підлітка

Батько Миколи Харківського Михайло кілька разів давав суперечливі коментарі ЗМІ.

Місцевому виданню він заявив, що цілком можливо, що не його син був за кермом на момент аварії: «Уся інформація, яка викладена в інформаційному середовищі, спрямована на те, щоб зробити з Колі злочинця. У машині було ще троє людей, і один із них був за кермом. Мій син з місця події нікуди не подівся. Можливо, і Микола, а може, і не Микола був за кермом». Він також підтвердив, що ні він, ні мати сина заяви про викрадення авто не подавали. Кому належить автомобіль, Михайло не знає.

ДТП в Україні: скільки людей травмується і гине на дорогахВ Україні за пів року сталося 86,5 тисяч ДТП, в результаті загинули 1,3 тис. осіб і 12,8 тис. – постраждали.

В іншому інтерв'ю Михайло Харківський знову заявив, що за кермом могла бути інша людина. Але вже сказав, що Infiniti належить сім'ї: «Те, що говорили, ніби автомобіль подарували синові – це чорний піар, це говорить про те, що йде спрямований удар на Миколу. Над цим працюють блогери».

«Який мій син – мажор? Я безробітний, дружина – безробітна. У мережі можуть написати будь-що, зараз я тимчасово безробітний. Ми мали машину, ми її продали – купили іншу. От і все. Скільки коштує Infiniti, я не знаю, сказати цю інформацію вам не можу. Мама Миколи, моя дружина, зараз відпочиває разом із двома іншими моїми дітьми», – заявив він.

Михайло Харківський також підтвердив, що його син був причетний до інциденту зі стріляниною у 2019 році, але вважає, що той був правий і захищав себе: «Справедливо чи ні розслідувала поліція – я не можу сказати. Мій син був винен лише в тому, що стріляв. Він перевищив свої повноваження. Це за законами нашої країни. Але його життю була загроза, він був наляканий».

Крім того, Харківський сказав, що забороняв неповнолітньому синові керувати автомобілем.

Суд заарештував Харківського без права на заставу

Проти Миколи Харківського поліція відкрила кримінальне провадження за ч.2 ст.286 (порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, що керують транспортними засобами) Кримінального кодексу України. Йому загрожує до 8 років ув'язнення з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк до 3 років.

Крім того, на нього відкрило справу за статтею 383 КК України (завідомо неправдиве повідомлення про скоєння злочину) – за телефонний дзвінок із лікарні з повідомленням, що автомобіль нібито викрали.

28 жовтня Київський районний суд Харкова заарештував 16-річного винуватця аварії на 60 діб без права внесення застави. Захист просив цілодобовий домашній арешт.

ДТП в Україні: резонансні випадки з наїздом на пішоходівУ Києві лише за жовтень було кілька випадків, коли пішоходи гинули або були травмовані внаслідок ДТП.

У прокуратурі назвали кілька аргументів для арешту Харківського: приховування від слідства та можливий вплив на свідків, плюс попереднє кримінальне провадження та адмінпротоколи за кермування без прав. «Може вчинити дії для приховування від слідства, незаконно впливати на свідків, що свідчить про ризик. Бачимо відсутність достатнього контролю за його поведінкою з боку батьків», – наголосив прокурор.

На суді 16-річний підліток заявив, що шкодує про те, що сталося, і вибачився: «Хочу вибачитися за те, що сталася ця ситуація. Не хотів, щоб таке сталося. Повністю шкодую, приношу свої вибачення потерпілим. Людині, яка їхала на Chevrolet... його родичам приношу вибачення».

Адвокат Харківського заявила, що її підзахисний через сильний удар головою не пам'ятає, чи перебував він за кермом. Сам же винуватець ДТП каже, що вся справа у несправних гальмах: «Те, що кажуть машина, була повністю справна – ні. Там були погані гальма. Про це знали на сервісі. На відео видно, що я гальмую, а воно не гальмує нічого».

У прокуратурі також повідомили, що Харківський на момент офіційного допиту відмовився свідчити.

«Автомобіль був придбаний і використовувався за як мінімум пасивного невтручання батьків, вони знали про це, вони, швидше за все, цей автомобіль йому купували. У 16 років людина не може керувати транспортним засобом, у нього не було посвідчення водія. Батьки допускали підлітка до керування автомобілем та купили цей автомобіль йому. Буде надано юридичну оцінку діям батьків, які призвели до тяжких наслідків та спричинили смерть людей та травмування», – сказав прес-секретар Харківської обласної прокуратури Дмитро Чубенко.

Нагадаємо, 28 жовтня у Харкові сталася ще одна ДТП за участю автомобіля Infiniti, внаслідок якого загинула жінка-пішохід.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: