Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено
  • Міністр закордонних справ України

Кулеба у програмі уряду обіцяє забезпечити зміцнення міжнародної солідарності у протидії агресії РФ шляхом санкцій і переговорів

12 червня 2020 року прем'єр-міністр України вніс до Ради програму діяльності уряду. Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба у програмі уряду обіцяє забезпечити зміцнення міжнародної солідарності у протидії агресії Російської Федерації: забезпечення режиму санкцій, забезпечення міжнародної підтримки позиції України у питанні відновлення територіальної цілісності нашої держави в рамках «мінського», «нормандського» переговорних форматів та міжнародних організацій.
Виконано
Сказано 12 червня 2020 р.

Джерело

  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=68573
  • file:///C:/Users/%D0%92%D0%B0%D0%BB%D1%8F/Downloads/60785517cf4cd976277005.pdf
  • https://crimea-platform.org/
  •   https://www.dw.com/uk/samit-krymskoi-platformy-46-krain-nahadaly-moskvi-shcho-pytannia-krymu-ne-zakryte/a-58959040
  • https://armyinform.com.ua/2021/07/ukrayina-doluchylasya-do-sankczij-yes-proty-rosiyi-cherez-aneksiyu-krymu/

Результат

Міністерство закордонних справ задля зміцнення міжнародної солідарності діє у кількох напрямках. Основними шляхами протидії агресії РФ були переговори із міжнародними партнерами і продовження санкцій.

З метою врегулювання російсько-українського конфлікту та у контексті протидії агресії РФ протягом 2020 року: продовжено консультації та переговори у Нормандському форматі (Н4) та у рамках Тристоронньої контактної групи; забезпечено проведення переговорів міністрів закордонних справ Н4. Позиція України щодо пріоритетності виконання безпекових положень Мінських домовленостей була підтримана Францією та Німеччиною; проведено п’ять раундів консультацій політичних радників глав держав; оновлено склад української делегації в Тристоронній контактній групі.

Пріоритетом роботи Уряду, спрямованої на деокупацію Автономної Республіки Крим та Севастополя, стала реалізація ініціативи Президента України зі створення нового міжнародного консультаційно-координаційного формату Кримська платформа. Кримська платформа є механізмом для повернення питання Криму до порядку денного, захисту прав людини в Криму та сприяння деокупації півострова, зміцнення європейської та глобальної безпеки. 23 серпня у Києві відбувся саміт в якому взяли участь представники 46-ти країн та міжнародних організацій. В ухваленій учасниками саміту декларації метою визначається мирне припинення тимчасової окупації Російською Федерацією території Криму та відновлення контролю України над цією територією.

Також у 2021 році Україна приєдналася до рішення Євросоюзу щодо продовження санкцій за незаконну анексію Криму та Севастополя Росією. Вони діятимуть до 23 червня 2022 року. Крім того, у вересні 2020 року уряд ухвалив розпорядження № 1165-р «Про внесення пропозицій щодо застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)» у зв'язку зі збройною агресією, систематичним здійсненням уповноваженими органами РФ видачі громадянам України паспортних документів, строком на три роки. Відповідний перелік осіб, до яких застосовуються санкції, віднесено до службового користування.

На основі цього, обіцянці присвоєно статус «виконано».