Боротьба зі сміттям: які зміни в законодавство обіцяють внести нардепи

Читать на русском
Які зміни в законодавство обіцяють внести нардепи для вирішення проблеми сміття, розібралося Слово і діло.
Слово і діло

В Україні щорічно утворюється 440-460 млн тонн відходів, більшість з яких відправляють зберігатися на звалища. З будівництвом сміттєпереробних заводів у країні поки що не склалося, але народні депутати (не тільки місцева влада) всіма силами обіцяють це змінити. «Слово і діло» пропонує подивитися, які зміни в законодавство обіцяють внести нардепи для вирішення «сміттєвих» проблем.

Які обіцянки нардепи вже провалили

Депутати від «Слуги народу» – Артем Черноморов, Олена Лис, Олексій Жмеренецький, Юлія Яцик, Олексій Ковальов, Вікторія Вагнер, Юрій Кузбит і Юрій Мисягін – провалили програмну обіцянку внести до Верховної ради законопроєкти, за допомогою яких допоможуть очистити країну від стихійних звалищ.

При цьому, наприклад, Черноморов є серед авторів законопроєкту про запобігання, зменшення та контроль промислового забруднення. Але проєкт не спрямований на ліквідацію і розв'язання проблеми зі звалищами. Лис, Яцик, Вагнер і Мисягін, своєю чергою, реєстрували інші законопроєкти, спрямовані на захист екології.

Аналогічну обіцянку провалив Орест Саламаха. Крім того, «слуга народу» обіцяв у програмі внести в парламент законопроєкт про кримінальну відповідальність за організацію та сприяння появі стихійних звалищ. Але за два з гаком роки цього теж не зробив.

Марія Мезенцева обіцяла внести не тільки законопроєкт для очищення країни для звалищ, а й законопроєкти, які сприятимуть будівництву сміттєпереробних заводів. Але таких ініціатив нардеп не реєструвала, хоча і напрацьовувала законодавчі ініціативи, спрямовані на захист довкілля.

Член фракції «Слуга народу» Дмитро Нальотов у програмі обіцяв внести законопроєкт про мораторій на облаштування сміттєвих полігонів, а також про обов'язкову переробку всього сміття на екологічно чистих заводах. Схожий законопроєкт, тільки без мораторію, обіцяв внести Павло Мельник. Обидва депутати зобов'язання не виконали.

Олександр Дубінський обіцяв особисто внести законопроєкт «Про мораторій на облаштування сміттєвих полігонів в Україні». Депутат виступив одним з авторів законопроєкту про управління побутовими та іншими відходами, який впроваджує принципи і положення європейського законодавства в цьому питанні, передбачає введення системи довгострокового планування управління відходами тощо. Але про мораторій на полігони мови там немає – зобов'язання не виконано.

Роман Грищук обіцяв внести законопроєкт, який забороняє пластикові пакети в Україні. Його колеги по фракції таку ініціативу дійсно зареєстрували, але Грищука серед авторів не було. Так що обіцянка не виконана, хоча цей закон нардеп потім підтримав.

Нардеп Олександр Юрченко став одним із співавторів законопроєкту про управління відходами, через місяць після його внесення в Раді він пообіцяв розробити вдосконалений проєкт замість правок. Однак так і не зробив цього. Нагадаємо, правоохоронці підозрюють Юрченка в тому, що він попросив надати йому через помічника хабар в сумі 13 тис. дол. за внесення пропозицій до законопроєкту «Про управління відходами» і надалі 200 тис. дол. для підкупу членів відповідного комітету за голосування за представлені їм пропозиції.

Які ще зміни обіцяли в законодавство про відходи

У партії «Батьківщина» в передвиборчій програмі є дуже розпливчаста обіцянка «розв'язати сміттєву проблему» в Україні. Яким чином партія має намір це робити – не уточнюється.

«Слуга народу», також у програмі, обіцяла створити законодавчі стимули для будівництва сміттєпереробних заводів.

щодо створення інфраструктури для сортування та перероблення сміття. Грищук став співавтором ініціативи, яка, зокрема, передбачає створення умов для розвитку інфраструктури в сфері поводження з відходами, що відповідає вимогам екологічної безпеки. Ініціативу зняли з розгляду, але обіцянка виконана.

У процесі реалізації обіцянка Георгія Мазурашу на законодавчому рівні домогтися вирішення проблеми вивезення сміття, щоб покласти край стихійним звалищам.

Олександр Юрченко в липні ще обіцяв вирішити проблему сміттєзвалищ шляхом внесення змін до законодавства: «Ми зробимо всі необхідні зміни в законодавство, щоб вирішити питання таких звалищ, які є майже в кожному місті. Вирішення таких питань важливо як для столиці, так і для України в цілому».

Деякі депутати обіцяли розв'язувати «сміттєву» проблему в межах свого округу. Наприклад, Микола Галушко обіцяв побудувати сміттєпереробне підприємство в Броварах, а Сергій Швець – домагатися виведення сміттєспалювального заводу за межі Києва.

Нагадаємо, «Слово і діло» аналізувало, як президент Володимир Зеленський виконує програмну обіцянку ввести сортування і переробку сміття.

На інфографіці можна подивитися, скільки в Україні сміттєвих полігонів і звалищ. Скільки в країні утилізують і зберігають відходів, дивіться тут.

Також ми писали, де і коли в Україні повинні з'явитися сміттєпереробні заводи і на якому етапі зараз будівництво.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: