Два роки і чотири місяці роботи президента: як Зеленський виконує обіцянки

Читать на русском

«Слово і діло» продовжує стежити за тим, як президент України Володимир Зеленський виконує обіцянки. Станом на сьогодні у нього 686 обіцянок, з урахуванням передвиборчих і програмних. Якщо рахувати від дня інавгурації, то Зеленський виконав 219 обіцянок і 118 – провалив.

У період з 20 серпня до 20 вересня Зеленський дав 9 нових обіцянок, 4 – виконав і 2 – не виконав.

Усі обіцянки президента можна подивитися в його профілі на сайті. Як аналітики «Слово і діло» відстежують виконання обіцянок політиків, можна прочитати тут.

Які обіцянки за місяць не виконав президент

Під час своєї травневої пресконференції Володимир Зеленський обіцяв в цьому році до Дня державного прапора побудувати в усіх регіонах «великі прапори».

Але буквально за кілька днів до свята в Херсоні через обрив стропи при встановленні впав найвищий флагшток області. На щастя, внаслідок інциденту, крім автомобіля, ніхто не постраждав. Як повідомили в Офісі президента «Слово і діло», флагштоки до Дня державного прапора встановили в усіх регіонах, крім Херсонської області. Таким чином, обіцянка не виконана.

Також президент провалив обіцянку про те, що наприкінці серпня Україна увійде в режим paperless. «Більше ніяких паперів для державних органів. Ніхто не зможе вимагати від громадян папірці або довідки для надання державних послуг», – говорив Зеленський.

У серпні Зеленський підписав закон «Про особливості надання публічних (електронних публічних) послуг». Закон вводить нові терміни, зокрема, «електронна публічна послуга», «автоматичний режим надання електронної публічної послуги», «комплексна електронна публічна послуга», «система електронної взаємодії електронних ресурсів», а також інші поняття, пов'язані з наданням електронних публічних послуг. Він набуде чинності 7 листопада, і як повідомили в Кабміну, Україна перейде в режим paperless з цієї дати.

Важливою частиною впровадження режиму «без паперів» є законопроєкт «Про публічні електронних реєстрах», який все ще чекає другого читання.

Що за місяць зробив Зеленський

Виконано обіцянку провести робочу зустріч із президентом США Джо Байденом. Вона відбулася 1 вересня у Вашингтоні. Детальніше про переговори з Байденом і візит Зеленського до США можна прочитати в нашому матеріалі.

Ще в листопаді 2019 року Зеленський обіцяв забезпечити реконструйовані школи 100 автобусами. Згідно з інформацією Prozorro, в 2020 році місцеві органи влади купили 523 транспортних засоби на 980 млн грн, у 2021 році – 221 автобус на 404 млн грн.

У травні цього року президент пообіцяв розпочати «переселення» осіб, які проживають в державних резиденціях на території Конча-Заспи і Пущі-Водиці. «Сьогодні мною поставлено завдання провести повний аудит резиденцій в Конча-Заспі і Пущі-Водиці, встановити повний перелік осіб, які там проживають, за яких умов вони отримали це право. Тобто всю необхідну інформацію, після якої нами буде розпочато «велике переселення цих народів», – сказав тоді Зеленський.

Станом на серпень, з резиденція виселили вже близько 20 осіб. Таким чином, обіцянка виконана.

Крім того, Зеленський виконав програмну обіцянку скоротити адміністративну надбудову системи освіти. «Це стосується ухвалення, перш за все, закону «Про загальну середню освіту». Скорочення і оптимізація мережі установ, створення опорних шкіл і філій, укрупнення установ повної загальної середньої освіти мінімум до 400-500, а то і більше, дітей», – пояснив суть обіцянки міністр освіти Сергій Шкарлет.

Закон про повну загальну середню освіту був ухвалений в січні 2020-го. Він, зокрема, передбачає, що територіальну доступність повної загальної середньої освіти забезпечують у межах повноважень органи державної влади та органи місцевого самоврядування, зокрема шляхом формування та утримання мережі закладів освіти, в тому числі опорних, їхніх структурних підрозділів (філій).

Як реалізується політика скорочення адміністративної надбудови системи освіти можна подивитися на прикладі скорочення на рівні ОТГ.

27 серпня 2021-го Володарська селищна рада ухвалила рішення створити опорний Володарський заклад середньої освіти I-III ступенів № 2 і його філій. В результаті один заклад став опорним, а дві юридичні особи припиняють своє існування, перетворюючись на філії опорного закладу. І ще один заклад теж перетворюють на філію. Тобто, замість 4 закладів створено один опорний, що забезпечує організацію освітнього процесу і в 3 філіях.

Нагадаємо, «Слово і діло» проаналізувало, чи передбачили гроші на обіцянки Володимира Зеленського в проєкті бюджету-2022.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: