Подкаст «Словом» за 1 жовтня: відставка Разумкова, опалювальний сезон і реформа зарплат чиновників

Читать на русском
Головні новини та аналітика станом на 1 жовтня - в авторському подкасті. Коротко розповідаємо про те, що досліджували протягом доби.‌
Подкаст «Словом»slovoidilo.ua

Про домовленість Кабміну, Нафтогазу та Асоціації міст України з приводу проходження опалювального сезону і тарифів. Про відставку Дмитра Разумкова з посади голови ВР. Про зарплатну реформу для українських чиновників. А також про угоди та обсяги торгівлі України з Білоруссю. «Слово і діло» пропонує огляд найважливіших новин і власної аналітики в аудіоформаті - в подкасті «Словом».

Опалювальний сезон в Україні: Кабмін, НАК та АМУ підписали меморандум

Кабмін, «Нафтогаз» та Асоціація міст України підписали Меморандум про взаєморозуміння. Документ має врегулювати проблемні питання у сфері централізованого постачання теплової енергії та гарячої води.

Як зазначив під час засідання прем'єр-міністр Денис Шмигаль, «в основі цього меморандуму домовленість про те, що місцева влада не підвищуватиме тарифи на тепло і гарячу воду в цьому опалювальному сезоні у порівнянні із попереднім». За словами прем’єра, у меморандумі також зафіксовано домовленість про «безперебійність поставок газу».

Крім того, передбачена фінансова підтримка місцевих громад «для безперебійної роботи теплокомуненерго і незмінності тарифів».

«З боку держави передбачається субвенція місцевим бюджетам з незадовільним індексом платоспроможності вже з четвертого кварталу цього року», - сказав голова уряду і додав, що на початку наступного року місцевим бюджетам залишать 4% від податку на доходи фізичних осіб, а це не менше 11 млрд гривень. А ще - 13,44% від акцизу на палива.

Прем'єр повідомив, що також досягнуто домовленості щодо ціни газу, який «Нафтогаз» постачатиме бюджетним установам.

Ініціювання відставки Разумкова

Голова фракції «Слуга народу» Давид Арахамія почав процедуру збору підписів за відставку Дмитра Разумкова з посади спікера Верховної ради. Сам Разумков в соцмережах повідомив, що це очікувано, і що він «як і обіцяв, зволікати з процесом не буде».

Раніше в ОПУ заявляли, що Разумков нібито «відкрито гальмує ініціативи президента» і це може спричинити жорсткі рішення.

Підписні листи про відкликання голови Верховної ради Дмитра Разумкова вже готові, і знаходяться в Апараті парламенту. Про це повідомила прессекретар Разумкова Ольга Туній на своїй сторінці в Facebook у четвер, 30 вересня.

Вона зазначила, що ініціатори даного процесу вже мають можливість забрати підписні листи та продовжувати процедуру згідно з регламентом.

В Офісі президента відреагували на запуск процедури відставки Дмитра Разумкова з посади спікера парламенту. Прессекретар президента Сергій Никифоров в ефірі Україна 24 заявив, що президент не причетний до цієї ініціативи нардепів і додав, що Зеленський і Разумков мають «нормальні відносини» і виконують «кожен свою функцію».

Зарплатна реформа чиновників

«Держава забезпечує достатній рівень оплати праці державних службовців для професійного виконання посадових обов'язків, заохочує їх до результативної, ефективної, добропорядної та ініціативної роботи», – йдеться в законі «Про державну службу». Зарплата держслужбовця зараз в Україні складається з:

  • посадового окладу;
  • надбавки за вислугу років (3% від окладу за кожен календарний рік стажу, але не більше 50% окладу);
  • надбавки за ранг державного службовця;
  • премії (у разі встановлення).

Також чиновнику можуть виплачувати надбавку за додаткове навантаження, компенсацію за доступ до державної таємниці.

Крім того, держслужбовцям може надаватися матеріальна допомога для вирішення соціально-побутових питань – один раз на рік в розмірі середньомісячної зарплати на підставі особистої заяви. До щорічної відпустки чиновник може розраховувати на грошову допомогу, теж в розмірі середньомісячної зарплати.

Наскільки гідними з такою формулою виходять зарплати чиновників, можна перевірити на прикладі членів уряду, керівників антикорупційних органів чи глав обладміністрацій – «Слово і діло» щомісяця відстежує їхні зарплати.

Наприклад, в серпні Денис Шмигаль і його міністри заробили в середньому 50-70 тисяч гривень. У липні завдяки надбавкам, матеріальній допомозі та відпускним зарплати деяких міністрів доходили до 135 тисяч гривень, а їхніх заступників – до 175 тисяч.

В.о. голові Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Максиму Грищуку нарахували за серпень близько 326 тисяч гривень, майже стільки ж - директору НАБУ Артему Ситнику. А в липні Ситник і глава НАЗК Олександр Новіков заробили понад 400 тисяч.

Цифри, на перший погляд, дійсно захмарні, особливо якщо врахувати, що середня зарплата в Україні станом на серпень 2021-го становила 14,3 тисячі гривень. Але варто визнати, що висока зарплата чиновника – один із «запобіжників» проти корупції.

Національне агентство з питань державної служби, а разом з ним і деякі чиновники, вважає чинну систему оплати праці застарілою і неефективною.Тож назріла реформа. Її почали напрацьовувати з початку 2021 року і з 2023-го у всіх державних органах буде єдина система оплати праці.

Про те, як це буде виглядати - читайте у спеціальному матеріалі на порталі «Слово і діло».

Чим торгують між собою Україна та Білорусь

Відносини між Україною і Білоруссю почали стрімко погіршуватися з минулого літа. Спочатку Олександр Лукашенко відмовився передати в Україну «вагнерівців», які воювали на Донбасі, потім Україна не визнала виборів у Білорусі, запровадила санкції та припинила авіасполучення з Мінськом. Лукашенко ж періодично звинувачує Україну в підготовці протестів і постачанні зброї.

За період незалежності України з Білоруссю було підписано 219 двосторонніх документів: 105 – міждержавних і міжурядових, 114 – міжвідомчих. Крім того, було підписано 86 міжрегіональних угод.

Зокрема, ще з 90-х років діє Договір про дружбу, добросусідство і співробітництво між Україною і Білоруссю. Також країни підписували Договір про взаємне забезпечення захисту державних секретів, про передачу осіб, засуджених до позбавлення волі, для подальшого відбування покарання, про організацію спільного контролю в пунктах пропуску на українсько-білоруському державному кордоні.

Крім того, між країнами діють угоди про співпрацю у сфері лісового господарства, захисту прав споживачів, в галузі ядерної та радіаційної безпеки.

Найбільшою категорією товару, яку Україна продає в Білорусь, є залишки та відходи харчової промисловості – 14,1% загального обсягу всього експорту. На другому місці – чорні метали, які займають 13,2% експорту. У першу десятку також увійшли насіння і плоди олійних рослин, ядерні реактори, котли та машини, залізничні локомотиви, пластмаси та полімерні матеріали, папір та картон, електричні машини, мідь і вироби з неї, а також вироби з чорних металів.

Більш ніж половину всього імпорту з Білорусі становлять мінеральне паливо, нафта та продукти її перегонки – 58,5% від загального обсягу. У десятку товарів, які імпортує Україна, увійшли добрива, засоби наземного транспорту (крім залізничного), пластмаси та полімерні матеріали, деревина і вироби з неї, хімічна продукція, ядерні реактори, котли та машини, скло та вироби з нього, органічні хімічні сполуки, електричні машини.

Скільки двосторонніх угод діє між Україною та Білоруссю, а також як змінювалися обсяги торгівлі протягом останніх кількох років - дізнавайтеся з нашого аналітичного матеріалу з інфографікою на сайті та в телеграм-каналі.

Більше цифр, більше фактів, матеріалів і аналітики — знаходьте на slovoidilo.ua

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: