Співпраця між Україною та Білоруссю: скільки діє угод та як змінювався товарообіг

Читать на русском

Відносини між Україною і Білоруссю стрімко погіршувалися з минулого літа. Спочатку Олександр Лукашенко відмовився передати в Україну «вагнерівців», які воювали на Донбасі, потім Україна не визнала виборів у Білорусі, запровадила санкції і припинила авіасполучення з Мінськом. Лукашенко ж періодично звинувачує Україну в підготовці протестів і постачанні зброї. Економічні відносини двох держав наразі не так постраждали, як політичні. «Слово і діло» розібралося, скільки двосторонніх угод діє між Україною та Білоруссю, а також як змінювалися обсяги торгівлі.

За період незалежності України з Білоруссю було підписано 219 двосторонніх документів: 105 – міждержавних і міжурядових, 114 – міжвідомчих. Крім того, було підписано 86 міжрегіональних угод.

Зокрема, ще з 90-х років діє Договір про дружбу, добросусідство і співробітництво між Україною і Білоруссю. Також країни підписували Договір про взаємне забезпечення захисту державних секретів, Договір про передачу осіб, засуджених до позбавлення волі, для подальшого відбування покарання, Договір про організацію спільного контролю в пунктах пропуску на українсько-білоруському державному кордоні.

Крім того, між країнами діють угоди про співпрацю у сфері лісового господарства, захисту прав споживачів, в галузі ядерної та радіаційної безпеки.

Товарообіг між Україною і Білоруссю в останні кілька років трохи знизився. У 2016 році Україна експортувала до Білорусі товарів на 985,2 млн доларів, а імпортувала – на 2 млрд 852,8 млн доларів. У 2017-му експорт склав 1 млрд 253,7 млн, імпорт – 3,3 млрд доларів.

У 2018 році експорт зріс до 1 млрд 418,2 млн доларів, а імпорт – до 3 млрд 903,2 млн доларів. У 2019 році експорт збільшився ще до 1 млрд 691,1 млн доларів, а імпорт – до 3 млрд 879,6 млн доларів.

Від «спільної Олімпіади» до взаємних звинувачень: як змінювалися відносини України та Білорусі за часів ЗеленськогоСлово і діло проаналізувало, як змінювалися відносини між Україною та Білоруссю за час президентства Зеленського.

Торік експорт та імпорт впали – до 1 млрд 444,3 млн і 2 млрд 969,8 млн доларів відповідно. За перші пів року 2021-го Україна експортувала в Білорусь товарів на 740,5 млн, і імпортувала – на 1 млрд 954,4 млн.

Найбільшою категорією товару, яку Україна продає в Білорусь, є залишки і відходи харчової промисловості – 14,1% загального обсягу всього експорту. На другому місці – чорні метали, які займають 13,2% експорту. У першу десятку також увійшли насіння і плоди олійних рослин, ядерні реактори, котли і машини, залізничні локомотиви, пластмаси та полімерні матеріали, папір та картон, електричні машини, мідь і вироби з неї, а також вироби з чорних металів.

Більше половини всього імпорту з Білорусі становлять мінеральне паливо, нафта та продукти її перегонки – 58,5% від загального обсягу. У десятку товарів, які імпортує Україна також увійшли добрива, засоби наземного транспорту (крім залізничного), пластмаси та полімерні матеріали, деревина і вироби з неї, хімічна продукція, ядерні реактори, котли і машини, скло та вироби з нього, органічні хімічні сполуки, електричні машини.

Нагадаємо, раніше «Слово і діло» відстежило, як погіршувалися відносини України і Білорусі за останні два роки.

На інфографіці можна подивитися, як з 2011 року змінювалися показники імпорту і експорту між Україною і Білоруссю.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: