Подкаст «Словом» за 30 вересня: погіршення ситуації з коронавірусом та загроза скасування безвізу з ЄС

Читать на русском

Головні новини та аналітика станом на 30 вересня - в авторському подкасті. Коротко розповідаємо про те, що досліджували протягом доби.‌
Слово і діло

Про прогнози щодо подальшої ситуації з коронавірусом в Україні. Про електронні лікарняні, які повністю замінять паперові вже з 1 жовтня. Про скасування безвізу з ЄС для України, Грузії та Молдови. А також про те, в яких країнах світу легалізовані одностатеві шлюби, союзи та партнерства. «Слово і діло» пропонує огляд найважливіших новин і власної аналітики в аудіоформаті - в подкасті «Словом».

В Україні продовжує зростати рівень захворюваності на коронавірус

Кількість нових інфікованих цього тижня впритул підійшла до позначки 10 тисяч на добу, тоді як минулого – ледь перевищила 9 тисяч. Вся країна офіційно перейшла в «жовту» зону, а деякі області вже перебувають на порозі «червоної». Аналітики та вчені прогнозують, що незабаром настане пік захворюваності і нова хвиля матиме гірші наслідки, ніж попередня.

У звіті Київської школи економіки за 21 вересня експерти констатували, що в Україні розпочався новий сплеск коронавірусу: за останній тиждень кількість нових випадків зросла на 68%.

Серед небезпечних показників, які перерахували в KSE: - кількість госпіталізацій перевищує кількість виписок на 60%; - ліжка з киснем були зайняті на 31%, а тижнем раніше – на 22%; - в середньому за добу від коронавірусу вмирало до 80 людей.

У Національній академії наук опублікували свіжий прогноз щодо розвитку епідемії коронавірусу в Україні до 12 жовтня. Вчені констатували, що за останні два тижні захворюваність прискорила зростання. Синхронно зростала кількість позитивних тестів і нових госпіталізацій – до 70% і до 50% відповідно.

Середня кількість інфікованих становить 6 тисяч 593 людини в день – це в 2,2 рази більше, ніж два тижні тому. Середня кількість летальних випадків становить 115 на добу – це вдвічі більше, ніж два тижні тому. Госпіталізують в середньому 1 тисячу 919 осіб за день.

«У другій половині вересня темпи зростання захворюваності в 2021 році виявилися значно вище, ніж в 2020-му за ті ж дати. Наприклад, виявлена захворюваність і кількість летальних випадків вже вдвічі перевищують торішні значення. Видима летальність залишається близькою до 3% і вікова структура хворих не дає підстав очікувати істотне її зниження», – підкреслили в НАН.

Ще одна відмінність від торішньої хвилі – високий рівень захворюваності серед молоді та серед літніх людей, але нижче – серед людей працездатного віку.

Про те, коли коли в МОЗ прогнозують пік захворюваності, які області вже є кандидатами на перехід до «червоної» зони карантину - читайте у нашому аналітичному матеріалі на сайті та в телеграм-каналі.

Електронні лікарняні в Україні

А ще в Україні з 1 жовтня повноцінно запрацюють електронні лікарняні. З червня діяла перехідна модель – висновок про тимчасову непрацездатність оформляли і в паперовому, і в електронному вигляді. Але з жовтня всі медичні установи, лікарі, пацієнти та роботодавці мають бути готові до переходу на виключно електронний варіант.

Електронний лікарняний – це документ, який підтверджує тимчасову непрацездатність працівника і на підставі якого можуть нараховувати страхові виплати. Він зареєстрований в зазначеному МОЗ порядку і має індивідуальний номер в спеціальному реєстрі.

Для пацієнта щодо оформлення лікарняного майже нічого не зміниться: аби оформити висновок про тимчасову непрацездатність потрібно прийти на прийом до сімейного лікаря. Лікар або призначає лікування, або направляє до профільного фахівця. Відкрити електронний лікарняний лікар може тільки після особистого прийому.

У момент створення е-лікарняного пацієнту надійде смс-повідомлення з оповіщенням про це, тому важливо, щоб у сімейного лікаря завжди були актуальні контакти пацієнта. Медичний висновок формується в день звернення до лікаря. Якщо непрацездатність настала на вихідних, то лікарняний можна відкрити датою на день раніше, але не більше.

Видати електронний лікарняний заднім числом можна буде тільки в трьох випадках: - якщо пацієнт перебував за кордоном; - якщо людина була в процесі переїзду з одного регіону в інший; - в разі технічної несправності електронної системи охорони здоров'я.

За умови одужання пацієнта в установлений лікарем термін, електронний лікарняний закриється автоматично. І тут будемо мати очевидний плюс для пацієнта – бо задля закриття лікарняного не потрібно знову йти до лікаря на повторний прийом. Але задля продовження лікарняного відвідати лікаря доведеться знов.

Детальніше про те, як будуть оформляти електронні лікарняні, як їх будуть оплачувати та яку вони міститимуть інформацію - читайте у нашому спецматеріалі на порталі.

Загроза можливого скасування для України безвізу з ЄС

Напередодні в ЗМІ з'явилася інформація про те, що кілька держав ЄС підняли питання щодо можливого скасування безвізу з країнами Західних Балкан, а також з Україною, Грузією і Молдовою. Причина цього - серія зловживань з боку громадян цих країн.

Лідер Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр спростував чутки про те, що Україна та інші країни можуть втратити безвіз з ЄС - він назвав таку інформацію ЗМІ фейковою.

«Я прочитав це повідомлення із таким же подивом, як і ви… Я отримав інформацію в Берліні та в Федеральному міністерстві внутрішніх справ і дізнався, що це неправда. Це просто фейкова новина», - заявив президент Німеччини.

Відзначимо, що інформацію про те, що в Євросоюзі обговорюють можливість скасування безвізового режиму для України заперечили і у вітчизняному Кабміні.

Фейкова новина посилалася на нібито документ ЄС, який датується 27 вересня. Відповідно до нього, Німеччина, Франція та Італія останнім часом розчаровані через, на їхню думку, зловживання безвізом. У документі пишуть про зростання «правопорушень, які пов'язані з несанкціонованим проживанням» громадян Албанії, Молдови, України та Сербії.

Також у документі ніби йшлося про зростання протягом останніх 3 місяців на понад 50% клопотань про надання притулку від громадян Грузії у порівнянні з тим же періодом у 2019 році, до пандемії COVID-19.

Механізм призупинення дії безвізу, нагадаємо, передбачає, що до повторного введення віз може призвести збільшення більш як на 50% випадків незаконного перебування чи прохань про надання притулку з низьким рівнем схвалення.

Референдум у Швейцарії

У Швейцарії на вихідних провели референдум щодо питання легалізації одностатевих шлюбів. У результаті близько 64% виборців підтримали закон, який надає одностатевим парам повні права на вступ у шлюб і усиновлення.

Одностатеві шлюби легалізовані приблизно в 30 країнах світу. У 2001 році це зробили Нідерланди, в 2003-му – Бельгія, в 2005-му – Іспанія і Канада, в 2006-му – ПАР.

Норвегія і Швеція легалізували одностатеві шлюби в 2009 році, в 2010-му це зробили Португалія, Аргентина та Ісландія, в 2012-му – Данія, у 2013-му – Франція, Бразилія, Уругвай і Нова Зеландія.

В Австралії, Фінляндії, Німеччині та на Мальті відповідні закони були ухвалені в 2017 році. З 2019 року одностатеві шлюби дозволені в Австрії, Еквадорі і на Тайвані, з 2020-го – в Північній Ірландії і Коста-Риці.

У США легалізація одностатевих шлюбів відбувалася поступово. У 2015 році, коли вони були дозволені в 35 штатах з 50, Верховний суд зобов'язав владу реєструвати одностатеві шлюби по всій території країни.

В Ізраїлі від 1994 року одностатеві союзи визнаються нарівні зі шлюбами, укладеними без участі рабина. Одностатеві союзи дозволені також у Хорватії, Чехії, Греції, Угорщини, Італії, Ліхтенштейні та на Кіпрі.

Дані про те, в яких країнах дозволені одностатеві шлюби, союзи та партнерства - ми зібрали в одній зручній інфографіці на нашому сайті.

Більше цифр, більше фактів, матеріалів і аналітики — знаходьте на slovoidilo.ua

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: