Сміттєпереробні заводи в Україні: коли і де мають з'явитися

Читать на русском

Одна з найскладніших екологічних тем в регіонах – будівництво сміттєпереробних заводів. Це складний і дорогий проєкт, для реалізації якого потрібні інвестиції. Обіцянки щодо будівництва є у більшості українських мерів, але жодна з них ще не виконана. «Слово і діло» розібралося, де і коли в Україні мають з'явитися сміттєпереробні заводи і на якому етапі будівництво.

Сміттєпереробний завод до 2023 року повинен з'явитися у Львові, до 2022-го – в Хмельницькому.
Будівництво сміттєпереробних заводів в УкраїніСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

У контексті сміттєвої проблеми першим на думку спадає Львів. Після пожежі на Грибовицькому сміттєзвалищі сміття зі Львова «подорожувало» всією Україною.

Андрій Садовий з 2016 року обіцяв побудувати сміттєпереробний завод: спочатку до 2019 року, потім до 2020-го, останній дедлайн – 2023 рік. Цього разу будівництво вже розпочалося – на вулиці Пластовій поряд з очисними спорудами «Львівводоканалу». Реалізує проєкт нідерландсько-литовський консорціум WTT-Axis.

Потужність заводу становитиме 240 тисяч тонн відходів на рік. За словами Садового, місто вже підвело всі комунікації і мережі, готова станція компостування на місці майбутнього комплексу.

До 2022 року повинен з'явитися сміттєпереробний завод в Хмельницькому. Мер Олександр Симчишин назвав проєкт «справою честі». У вересні минулого року стало відомо, що ЄБРР виділить 28,5 млн євро кредиту на фінансування будівництва. Загальна вартість заводу складе 36,5 млн євро. Однак станом на січень будівництво ще не почали.

Віталій Кличко в серпні 2018 року говорив, що завод з перероблення сміття в Києві побудують за два-три роки. Тобто цьогоріч мають завершити будівництво. Однак проєкт навіть не почали реалізовувати – шукають інвестора. Крім того, наприкінці минулого року Кличко натякнув, що будівництво заводу може привести до підвищення тарифів на вивезення сміття.

Не раніше 2025 року з'явиться сміттєпереробний завод біля Полтави. Мер Олександр Мамай обіцяв його побудувати, ще балотуючись на місцевих виборах 2010 року, але не виконав зобов'язання. У січні минулого року в Полтавській обладміністрації обговорили реалізацію проєкту: на будівництво потрібно два-три роки плюс час на виготовлення проєктно-кошторисної документації, плану території, отримання ліцензій.

Решта мерів не називали конкретних термінів появи сміттєпереробних заводів. У Дніпрі, як і в Києві, йде пошук інвестора для будівництва. У Житомирі компанія-інвестор вже отримала дозвіл на будівництво, ввести завод в експлуатацію розраховують у 2022 році.

Мер Сум Олександр Лисенко наприкінці 2019 року заявив про намір побудувати сміттєпереробний завод. Термін реалізації проєкту, за словами Лисенка, становитиме рік і два місяці, вартість – 25-30 млн євро. У вересні минулого року міськрада виділила під завод землю – в районі вулиці Миколи Лукаша.

Мер Вінниці Сергій Моргунов в передвиборчій програмі теж пообіцяв побудувати сучасний сміттєпереробний комплекс. Меморандум з інвестором підписали ще в квітні 2019 року. У липні 2020-го Моргунов повідомив, що передпроєктні пропозиції для заводу «майже готові».

На нашій інфографіці можна подивитися, скільки в Україні сміттєвих полігонів і звалищ.

Раніше ми писали, як президент Володимир Зеленський виконує передвиборчу обіцянку впровадити сортування і перероблення сміття.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: