У НАЗК вважають, що «Демсокира» приховала спонсорів своєї реклами: суть порушення та реакція партії

Читать на русском

У звіті партії «Демократична сокира» за 4 квартал 2020 року відсутня інформація про спонсорів фейсбук-реклами.

Про це йдеться у висновку Національного агентства з питань запобігання корупції про результати аналізу звітів партії «Демократична сокира» за відповідний період, передає «Слово і діло».

У звіті партії не зазначено, хто саме оплатив розміщення інформації в соціальній мережі Facebook щодо партії «Демократична сокира» з метою формування позитивного ставлення до неї та привернення уваги до її діяльності.

За даними НАЗК, загальна вартість реклами партії у Facebook за жовтень-грудень 2020 року еквівалентна 60299 доларам США.

Приховування спонсорів: протокол НАЗК щодо фінзвіту Компартії розгляне судНАЗК не отримало інформацію про спонсорів Компартії. Суд вирішить, чи буде партія платити штраф за порушення.

Згідно з фінансовим звітом партії за 4 квартал 2020 року, всього на пропагандистську діяльність (інформаційну, рекламну, поліграфічну тощо) «Демократична сокира» витратила 596 тис. грн., а на зовнішню рекламу - 456 тис. грн.

У висновку НАЗК зазначено, що в діях партії встановлено ознаки адмінправопорушення за ст. 212-21 порушення порядку подання фінансового звіту політичної партії.

Ця стаття передбачає покарання у вигляді штрафу 300-400 неоподатковуваних мінімумів (станом на зараз це еквівалент суми від 688 тис. 200 грн. до 917 тис. 600 грн.).

На думку лідера партії «Демократична сокира» Ігоря Щедріна, закон є надміру суворим до grass root партій, які складаються з активістів.

«НАЗК на сьогодні виступає інструментом старих корумпованих еліт, які вигадали штучні заборони та регулювання, - зазначив він у коментарі для «Слово і діло». - Їм легко витримати ці регулювання, оскільки вони не ведуть жодної діяльності у міжвиборчий період та не мають справжніх активістів. Приміром, до нас була претензія, що одну з акцій під час карантину ми провели у Зумі. Хто проплатив Зум? Хто проплатив прапор? Чому не на балансі? Де інвентарний номер? На ці питання могла б відповісти КПРС або Партія регіонів, але дуже складно відповідати, коли в тебе є справжні живі активісти, які проводять справжню діяльність. Особливо якщо їх тисячі».

НАЗК не знайшло порушень у подарунку нардепа голові СБУ – НовіковНацагентство проводило перевірку фактів, викладених у журналістському розслідуванні, однак не знайшли в ньому порушень.

Також Ігор Щедрін вважає, що апарат середньої ланки в НАЗК працює не на дух, а на букву закону, і це призводить до нерівності маленьких партій, які змушені відповідати критеріям великих партій, але не мають ресурсу, щоб захистити себе юридичними та політичними методами.

«Наприклад, я не чув про жодні претензії з боку влади або НАЗК до організацій, які накидають у кишеню «Слуги народу» сотні мільйонів гривень. Це нецікаво. Цікаво спитати в ДемСокири, звідки 10 доларів на Зум-конференцію», - додав він.

«Демократична сокира» офіційно зареєстрована 22 травня 2019 року. Очолює партію Ігор Щедрін - засновник сайту «Петро і Мазепа». Партія вирізняється значною вуличною активністю і регулярно проводить акції в Києві та інших містах України. У вересні 2021 року НАЗК тричі викликало Ігоря Щедріна для надання пояснень відносно порушень, знайдених в фінзвітах партії. Наступна дата, коли НАЗК викликає Щедріна з цією метою - 23 вересня.

Раніше «Слово і діло» писало, що Солом'янський суд почав розгляд справи про численні порушення партії «‎Перемога Пальчевського» та передало до поліції дані про 28 підставних осіб, які спонсорували цю партію.

Нагадаємо, напередодні керівник НАЗК Олександр Новіков дав велике інтерв'ю «Слово і діло», в якому серед іншого розповів, про кричущі, на його погляд, порушення процесуального законодавства збоку уряду.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: