НАЗК передало до поліції дані про 28 підставних осіб, які спонсорували ПП «Перемога Пальчевського»

Читать на русском
У звітах партії Перемога Пальчевського за 4 квартал 2020 року НАЗК знайшло 28 осіб, які пожертвували майже 2 мільйони гривень, але офіційно не мали доходів. Інформацію передали до поліції.
5 канал

НАЗК проаналізувало доходи за 2017-2020-й роки осіб, які спонсорували партію «Перемога Пальчевського» в жовтні-грудні 2020 року, і з'ясувало, що 28 осіб пожертвували партії 1 млн. 930 тис. грн. Водночас джерела доходів цих фізосіб відсутні у державних реєстрах. Про це йдеться у висновку НАЗК про перевірку партії «Перемога Пальчевського» за четвертий квартал 2020-го року, передає «Слово і діло».

За даними перевірки, в реєстрі платників податків немає інформації про джерела доходів цих осіб, а також є невідповідність П.І.Б. благодійника та його ідентифікаційного коду.

Корупція у цифрах: як змінюється кількість покараних, оцінка українців і місце у рейтингахЯк змінюється кількість покараних за корупцію, як українці оцінюють рівень корупції в країні і яке місце Україна посідає у рейтингах – на інфографіках.

«Зазначене може свідчити про розпорядження особами, які здійснювали внески, коштами третіх осіб з метою реалізації намірів останніх приховати публічне засвідчення обставин здійснення ними фінансової підтримки партії», ‒ підсумували керівник Департаменту запобігання політичній корупції НАЗК Ганна Чорнуцька.

Ці дії НАЗК трактувало як порушення порядку фінансування політичної партії, за що передбачена кримінальна відповідальність за ст. 159-1 ККУ. В НАЗК повідомили, що виявлені факти були передані до Національної поліції України.

Нагадаємо, це вже не перший випадок виявлення спонсорування партії «Перемога Пальчевського» особами, доходи яких не підтверджені. Наприкінці 2020-го року НАЗК проаналізувало звіт партії за третій квартал 2020 року та з'ясувала, що партію профінансували на понад 32 млн грн 103 фізичні особи, які не мали значних доходів за останні три роки.

Раніше «Слово і діло» писало, що ОАСК зупинив дію припису НАЗК на ім'я наглядової ради Нафтогазу про припинення контракту з головою правління Вітренком. Голова НАЗК Олександр Новіков у відповідь на це рішення заявив, що задоволення цього позову судом ще раз доводить кричущу потребу завершення судової реформи.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: