Солом'янський суд почав розгляд справи про численні порушення партії «‎Перемога Пальчевського»

Читать на русском
Солом'янський суд розглядає справу про численні порушення партії ‎Перемога Пальчевського. Андрій Пальчевський свою вину не визнає.
Суддя Солом'янсього районного суду міста Києва Катерина ЗасторожніковаСлово і діло

Солом'янський суд почав розгляд справи про порушення партії «‎Перемога Пальчевського», зафіксовані НАЗК за 4 квартал 2020 року.

Про це стало відомо в ході судового засідання 14 вересня 2021 року в Солом'янському районному суді міста Києва, повідомляє журналіст «‎Слово і діло».

НАЗК передало до суду адмінпротокол із порушеннями за статтями 188-46 (невиконання законних вимог НАЗК), 212-15 (порушення порядку надання внеску на підтримку політичної партії) та 212-21 (порушення порядку подання фінансового звіту партії про майно, доходи, витрати).

Справу розглядає суддя Катерина Застрожнікова. Відео судового засідання можна переглянути тут.

Зокрема, за даними НАЗК, партія не надала банківські виписки про багатотисячні фінансові транзакції. Також не було відображено у звітах інформації про розміри спонсорських внесків для обласних осередків партії (зокрема, в Херсонській, Миколаївській та Донецькій областях).

Старт роботи шостої сесії Ради: які закони ухвалили і через що билися депутатиРада почала роботу шостої сесії. Головна тема цієї осені – можливі відставки в уряді. Які закони нардепи ухвалили за перший тиждень, хто з ким конфліктував – в матеріалі.

НАЗК виявило також 885 тисяч благодійних внесків на адресу партії від осіб та компаній, які за законом не мали права здійснювати таке фінансування.

Також у протоколі про порушення зазначено, що Андрій Пальчевський не надав на вимогу НАЗК підтверджуючі документи та відомості, які мають відображатися в фінансовому звіті партії.

Нагадаємо, що згідно з законом, якщо суд визнає провину Пальчевського, він повинен буде сплатити штраф - від 100 до 250 неоподатковуваних мінімумів (229,4-573 тис. грн). Також сума внесків на підтримку політичної партії, наданої або отриманої з порушенням закону, буде конфіскована.

НАЗК тричі викликав Андрія Пальчевського для надання пояснень, але той жодного разу не з'явився. До суду Андрій Пальчевський також не прийшов. Його інтереси представляла адвокат Ганна Шерстюк.

«‎Андрій Пальчевський свою вину не визнає,‎ - зазначила Ганна Шерстюк під час судового засідання. - ‎Регіони по Україні надсилали примірники звіту в єдиному екземплярі. Всі оригінали документів, які затребувало НАЗК, були надані до звіту. В партії залишилися тільки сканкопії поганої якості. На момент подачі звіту було важко з регіонів витребувати оригінали документів, бо коли закінчилася виборча кампанія, фактично і припинилася і активна діяльність співробітників політичної партії».

Також адвокат Андрія Пальчевського попросила суд закрити справу, пославшись на те, що Андрій Пальчевський особисто не відповідає за фінансову звітність партії. Дане питання суд розгляне у нарадчій кімнаті.

Після ознайомлення із матеріалами справи суддя оголосила перерву до 17:00 27 вересня 2021 року.

Нагадаємо, НАЗК проаналізувало доходи за 2017-2020-й роки осіб, які спонсорували партію «Перемога Пальчевського» в жовтні-грудні 2020 року, і з'ясувало, що 28 осіб пожертвували партії 1 млн. 930 тис. грн. Водночас джерела доходів цих фізосіб відсутні у державних реєстрах.

Також «Слово і діло» пропонує подивитися, з яким результатом виконання обіцянок фракції та групи увійшли в шосту сесію.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: