Як політики впоралися з обіцянками, які повинні були виконати влітку

Читать на русском
Які обіцянки давали політики на літо, що вдалося виконати, а що провалили, читайте у матеріалі Слово і діло.
Слово і діло

Традиційно на осінь в Україні припадає чимало змін – від фінансової сфери до медицини та освіти. До того ж, політичне життя знову повертається в активне русло, а влада запрацює з новими силами. «Слово і діло» згадує, які обіцянки давали політики на літо та чи впоралися вони з поставленими завданнями.

Що зміг виконати Володимир Зеленський

Три обіцянки президента Володимира Зеленського було приурочено та виконано до Дня Незалежності України. Наприклад, ще у лютому він пообіцяв створити кілька нових міжнародних платформ для «подолання глобальних викликів». Однією з таких ініціатив став саміт «Кримської платформи», який пройшов у Києві 23 серпня.

Наприкінці травня президент пообіцяв започаткувати премію «Національна легенда», щоб наприкінці серпня 2021 року провести її вручення. У липні глава держави підписав відповідний указ, а напередодні Дня Незалежності пройшла сама церемонія, тож, обіцянка вважається виконаною.

Також Зеленський заявив, що на святкування 30-річчя Незалежності в Україну привезуть оригінал Конституції Пилипа Орлика. Конституцію привезли у середині серпня, а побачити її можна в Софійському соборі до 14 листопада.

Навесні Зеленський запевнив, що наприкінці серпня 2021 року Україна увійде в режим paperless, коли для надання державних послуг не потрібні паперові довідки. Хоч відповідний закон і підписано, проте країні ще не вдалося запровадити режим «без паперів». Тому обіцянка отримує статус «не виконано».

Глава держави також пообіцяв, що до відкриття земельного ринку «для всіх», запрацюють земельні кредити для українських фермерів під 2%. Однак оскільки ринок землі запрацював наразі лише для українців, обіцянка перебуває у процесі виконання.

Наприкінці 2020 року президент пообіцяв, що до Дня Незалежності відремонтують «найдовшу дорогу» Стрий – Покровськ. Однак у лютому 2021 Зеленський заявив, що дорогу зроблять протягом 2021 року, тому поки що ця обіцянка перебуває у процесі виконання.

Які літні обіцянки виконали та провалили міністри

У червні прем’єр-міністр України Денис Шмигаль пообіцяв, що до осені 2021-го розпочнеться «велика приватизація». Вона мала стартувати з приватизаційного аукціону АТ «Об’єднана гірничо-хімічна компанія» 31 серпня. Оскільки аукціон скасували, а дату нового ще не назвали, обіцянка вважається невиконаною.

Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко пообіцяв, що до кінця літа від COVID-19 двома дозами вакцинують щонайменше 5 мільйонів українців, однак на кінець літа дві дози отримали трохи більше 3,5 мільйонів українців.

До речі, як за літо змінювалися темпи вакцинації, можна подивитися на нашій інфографіці.

У лютому 2021 року міністр аграрної політики Роман Лещенко запевнив, що ринок землі запрацює з початку липня. Цю обіцянку главі відомства вдалося виконати.

Дотримати своєї обіцянки також вдалося міністру фінансів Сергію Марченку, який запевнив, що до липня напрацює пакет ініціатив щодо змін до Податкового кодексу.

Міністр молоді та спорту Вадим Гутцайт за літо відвідав Олімпійські ігри-2020 в Токіо, як і обіцяв.

Виконав обіцянку і міністр цифрової трансформації Михайло Федоров, який заявив, що влітку 2021 року податкові декларації ФОП можна буде подавати через «Дію».

А от невиконаною залишилася обіцянка віцепрем'єр-міністра України – міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексія Резнікова. Політик пообіцяв, що до серпня 2021 року буде пакет законопроєктів для реалізації Стратегії економічного розвитку Донецької і Луганської областей.

Що змогли виконати народні депутати

Ринок землі викликав неабияке занепокоєння у народного депутата від «Батьківщини» Юлії Тимошенко. Вона пообіцяла, що не допустить початок продажу землі в липні, однак виконати цього не змогла.

Лідер «Голосу» Кіра Рудик обіцяла, що в середині літа обов'язково відбудеться з'їзд партії. З’їзд партії пройшов 29 липня, однак після нього низка народних депутатів написали заяви про вихід із партії.

Також виконав своє зобов'язання нардеп Михайло Радуцький, який пообіцяв прив'язати паспорт вакцинації до системи e-health.

Віцеспікер парламенту Олена Кондратюк обіцяла до Дня Незалежності представити нову брендингову стратегію Ради: «Плануємо вже на цій сесії, до 30-річчя Незалежності України, представити всі наші напрацювання». Однак на кінець літа стратегію так і не оприлюднили.

Які літні обіцянки виконала міська влада

Мер Києва Віталій Кличко пообіцяв побудувати пішохідний міст з Оболонської набережної на острів Оболонський у середині 2021 року, однак на початку літа вдалося лише затвердити проєкт будівництва.

Міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків пообіцяв об'єднати Північний та Південний бульвари до 1 червня 2021 року, але зробити це вдалося пізніше – 18 червня.

Сергій ГриневецькийГолова Одеської обласної державної адміністрації
Гриневецький пообіцяв відкрити спорткомплекс "Олімпієць" 1 серпня 2021 рокуСказано 29 березня 2021 р.Статус обіцянки: Не виконано

Міський голова Кропивницького Андрій Райкович запевнив, що влітку закупить нові автобуси. Однак наразі підтвердження, що обіцянка виконана, немає. А от меру Хмельницького вдалося завершити першу чергу нового корпусу Ліцею №17, як він і обіцяв.

Чотири зобов'язання на літо дав глава Тернопільської ОДА Володимир Труш. Наприклад, влітку 2021 року йому вдалося завершити будівництво навчально-виховного комплексу у селі Підгородньому. До 23 серпня чиновник пообіцяв відкрити міст у Струсові та проїзд по Гаївському мосту. Інформація стосовно цих обіцянок нині ще уточнюється.

Голові Чернівецької ОДА Сергію Осачуку не вдалося облаштувати стадіон у Чагорській ОТГ до 24 серпня 2021 року.

Нагадаємо, раніше ми робили огляд обіцянок, які повинні виконати українські політики протягом осені.

Також ми аналізували підсумки роботи Офісу президента за два роки і три місяці.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: