Непослідовні нардепи: як парламентарії голосують всупереч своїм обіцянкам

Читать на русском
Ірина Верещук, Олександр Дубінський, Богдан Яременко, Віктор Бондар та інші нардепи голосували всупереч своїм обіцянкам.
Слово і діло

Депутати Верховної ради не завжди відповідально ставляться до своїх обіцянок ‒ не виконують їх вчасно або виконують тільки частково. Є також випадки, коли нардепи обіцяють дотримуватися однієї позиції під час голосування, але потім кардинально її змінюють. «Слово і діло» пропонує подивитися, хто із парламентаріїв голосував за рішення ВР всупереч своїм же заявам.

Найчастіше депутати змінюють свою позицію, коли голосування стосується кадрових призначень у Кабмін. Наприклад, у липні 2020-го депутат від «Опозиційної платформи» Ілля Ківа обіцяв не голосувати за відставку тодішнього голови Нацбанку Якова Смолія, доки не буде проведено аудит його діяльності.

Але в день Х половина фракції ОПЗЖ, і сам Ківа, підтримали відставку Смолія, не дочекавшись можливого аудиту його діяльності. При цьому за кілька хвилин до голосування Микола Скорик висловив позицію фракції: спочатку розслідування діяльності Смолія та його попередників ‒ потім відставка.

«Слуга народу» Марина Бардіна в травні цього року запевняла, що проголосує за відставку голови МОЗ Максима Степанова: «Без сумніву проголосую за відставку, адже мною було підписано вже дві постанови про зміну міністра охорони здоров'я». В результаті Бардіна взагалі була відсутня під час голосування.

Через кілька днів після відставки Степанова нардеп від «Слуги народу» Олег Дунда обіцяв підтримати кандидатуру Віктора Ляшка на посаду міністра охорони здоров'я. Але тільки за умови, що той озвучить терміни вакцинації населення від COVID-19. Очікувані показники із вакцинації Ляшко назвав в ефірі шоу «Право на владу», але Дунда в голосуванні участі не брав, хоч і був зареєстрований в сесійній залі.

Олександр Дубінський обіцяв не голосувати за призначення Віктора Ляшка главою МОЗ: «Віктор Ляшко такий же «соросенок» і прихильник Супрун, як і сама Супрун. Я особисто голосувати за міністра охорони здоров'я Ляшка не буду». Але 20 травня проголосував «за», хоча обіцяв геть інше.

Крім того, Дубінський змінив своє позицію щодо призначення Юрія Вітренка міністром енергетики. 16 грудня депутат обіцяв підтримати кандидатуру Вітренка. «Він досить професійно і обнадійливо давав розуміти про свої плани щодо зниження тарифів і по збільшенню потужностей атомної енергетики. Якщо з такою логікою він буде працювати далі – я проголосую за нього плюсом», – пояснив він.

Владлен НеклюдовНародний депутат України
Неклюдов пообіцяв не голосувати за законопроєкт № 4644-дСказано 18 лютого 2021 р.Статус обіцянки: Не виконано

17 грудня у Верховній раді було перше голосування за Вітренка. Хоча призначити міністром його не змогли, Дубінський голосував «за». А ось під час повторного голосування в січні депутат вже був «проти». При цьому сам Вітренко підкреслював, що його позиція з усіх питань залишилася незмінною.

Своєю чергою, «слуга народу» Олександр Качура обіцяв голосувати «точно проти» кандидатури Вітренка, але в січні підтримав його.

Член фракції «Слуга народу» Богдан Яременко пообіцяв не голосувати за призначення Сергія Шкарлета міністром освіти. «Мій особистий досвід взаємодії з Міністерством освіти і науки при спробі врегулювання конфлікту навколо реформування Олімпійського коледжу імені Піддубного не дозволить мені проголосувати за запропоновану кандидатуру міністра», – заявив він.

Однак 17 грудня Яременко віддав голос за Шкарлета. Пізніше в ефірі програми «16+» він пояснив зміну своєї позиції: «Це не єдиний гріх в моєму житті. Це один з найбільших. Як кажуть, відбувається все в останню ніч, коли йдуть переговори, коли на тебе тиснуть, переконують. Тиснуть – мається на увазі тебе просять зроби ось так ... Є маса аргументів, до тебе можуть підійти і почати переконувати зробити. Я піддався на цей тиск. Мені соромно за це. Але, що було то було».

Депутат групи «За майбутнє» Віктор Бондар у травні пообіцяв голосувати за відставку міністрів і всього уряду, мотивуючи це тим, що кадрові зміни в Кабміні ні на що не впливають і уряд діє безсистемно. Бондар підтримав звільнення Максима Степанова та Ігоря Петрашка, але не голосував за відставку Владислава Криклія і провалив обіцянку.

Ольга Василевська-Смаглюк напередодні звільнення Криклія, Петрашка і Степанова обіцяла не голосувати за відставку жодного з міністрів. Але зрештою підтримала відставку Степанова і Петрашка.

Результати голосування за державний бюджет теж часто розходяться з обіцянками парламентаріїв. Андрій Ніколаєнко запевняв, що фракція «Батьківщина» не підтримає проєкт бюджету на 2021 рік: «Батьківщина» не буде за це голосувати. Закликаю не голосувати всіх. Нехай йдуть і роблять нормальний документ». Але половина фракції підтримала документ в грудні.

Ігор Палиця обіцяв, що група «За майбутнє» теж не голосуватиме за держбюджет-2021: «Цей бюджет зроблений на коліні незрозуміло яким фахівцем. Ми голосувати за цей бюджет не будемо. Нехай переробляють». Між першим і другим читанням Кабмін не вносив кардинальних змін в бюджет, але група вирішила «підставити плече уряду, хоча проєкт бюджету дуже подобається» і дала 21 голос. Сам Палиця теж голосував.

Юрій БойкоНародний депутат України
Бойко пообіцяв, що фракція підтримає законопроекти Слуги народу щодо зниження тарифівСказано 17 березня 2021 р.Статус обіцянки: Не виконано

Дубінський також говорив, що бюджет-2021 «антинародний» і в другому читанні він його не підтримає. Незважаючи на це, депутат голосував «за».

З інших цікавих випадків, коли депутати кардинально змінювали власну позицію, можна відзначити обіцянку Ірини Верещук. Нардеп говорила, що підтримає обидві постанови про створення ТСК щодо «вагнерівців» – і авторства фракції «Голос», і авторства «Слуги народу».

У результаті за постанову про створення ТСК саме у справі «вагнерівців» Верещук не голосувала, зате підтримала створення іншої ТСК – щодо розслідування можливих протиправних дій представників державної влади та інших осіб, які сприяли порушенню державного суверенітету і територіальної цілісності України.

Також у Верещук змінювалася позиція щодо законопроєкту про легалізацію медичного канабісу. У липні 2020-го вона обіцяла проголосувати «за», а в липні цього року під час голосування утрималася.

Микола Княжицький обіцяв, що фракція «Європейська солідарність» не підтримає закон про відновлення роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів. У фракції вважали, що закон суперечить Конституції і містить багато суб'єктивних підходів до вибору членів ВККС. Проте, 22 члени фракції з 27, зокрема сам Княжицький, проголосували за закон.

Нагадаємо, раніше «Слово і діло» писало, які кадрові ротації в уряді обіцяли підтримати або не підтримати нардепи.

Також ми розібралися, хто з депутатів провалив свої передвиборчі обіцянки щодо ВККС і повернення відповідальності за незаконне збагачення.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: