Два роки і три місяці роботи президента: як Зеленський виконує обіцянки

Читать на русском

«Слово і діло» продовжує стежити за тим, як президент України Володимир Зеленський виконує обіцянки. Станом на сьогодні у нього 677 обіцянок, з урахуванням передвиборчих і програмних. Якщо рахувати від дня інавгурації, то Зеленський виконав 215 обіцянок і 115 – провалив.

У період з 20 липня до 20 серпня глава держави дав 4 нові обіцянки, 8 – виконав і 4 – провалив.

Президент Володимир Зеленський виконав за місяць вісім обіцянок, провалив – чотири, і дав чотири нових.
Обіцянки президента ЗеленськогоСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

Всі обіцянки президента можна подивитися в його профілі на сайті. Як аналітики «Слово і діло» відстежують виконання обіцянок політиків, можна прочитати тут.

Які обіцянки не виконав Зеленський

Володимир Зеленський обіцяв, що його робочий візит до США відбудеться наприкінці липня. Але Білий дім запросив його відвідати Вашингтон тільки в наприкінці серпня. А зустріч Зеленського з його американським колегою Джо Байденом відбудеться 31 серпня.

У жовтні 2020-го Зеленський говорив, що внесе в парламент законопроєкт про легалізацію медичного канабісу, якщо українці в «5 запитаннях від президента» підтримають ідею легалізації. Згідно з результатами опитувань, за легалізацію виступили 64,88% з тих, хто взяв участь.

Однак майже за рік президент такий законопроєкт не вніс, а депутатську ініціативу Верховна рада відправила на доопрацювання. Таким чином, обіцянка не виконана.

У червні 2020-го після масштабних паводків на Західній Україні президент обіцяв забезпечити житлом тих, хто його втратив: «Обов'язково вирішимо питання житла: або відновимо зруйноване, або знайдемо нове. Окремо вам буде виділена фінансова допомога».

У Закарпатській ОДА у відповідь на запит «Слово і діло» повідомили, що жителів зруйнованих будинків відселяли до близьких і родичів. У Чернівецькій ОДА заявили, що будинки відновлювали безпосередньо власники за рахунок виділених урядом грошей.

Згідно з розпорядженням Кабміну, допомогу постраждалим виділили, але вона була спрямована саме на відновлення житла, хоча Зеленський обіцяв, що це буде додаткова компенсація. Зважаючи на те, що допомога відрізнялася від обіцяної, президент не виконав своє зобов'язання.

Що за місяць зробив президент

Ми вважаємо виконаною програмну обіцянку Зеленського встановити на дорогах автоматичний контроль ваги і швидкості автомобілів. Система відеоспостереження на дорогах запрацювала з 1 червня 2020-го в Києві та області. Станом на початок червня 2021-го встановлено вже 130 камер відеоспостереження в різних областях.

Також Верховна рада ухвалила кілька законопроєктів для роботи габаритно-вагового контролю на дорогах. Станом на середину року встановлено понад 50 комплексів Weigh-in-Motion, 40 з них вже підключені.

Облаштування автоматичних пунктів зважування та придбання комплексів автоматичної фіксації порушень ПДР закладено серед завдань Державної програми підвищення рівня безпеки дорожнього руху в Україні до 2023 року.

Володимир ЗеленськийПрезидент України
Зеленський пообіцяв відкрити офіс Кримської платформиСказано 20 травня 2021 р.Статус обіцянки: Виконано

Зеленський виконав обіцянку в 2021 році почати проведення «глобальної» судової реформи. Станом на серпень для цього вже ухвалені закони: «Про внесення змін до деяких законів України щодо порядку обрання (призначення) на посади членів Вищої ради правосуддя і діяльності дисциплінарних інспекторів Вищої ради правосуддя», «Про внесення змін до статті 188-32 Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо встановлення відповідальності за невиконання законних вимог дисциплінарного інспектора Вищої ради правосуддя» та «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» та деяких законів України щодо відновлення роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів України».

Виконана обіцянка президента забезпечити будівництво військових кораблів класу корвет. У грудні 2020-го Україна і Туреччина підписали угоду про передачу технологій і виробництво корветів і ударних безпілотних авіаційних комплексів для потреб ЗСУ. Станом на липень перший корпус корвета вже закладено в Туреччині.

До Дня Незалежності, як і обіцяв Зеленський, в Україну привезли Конституцію Пилипа Орлика. Всі охочі зможуть побачити її до 14 листопада в Софійському соборі в Києві.

Також до 30-річчя Незалежності президент обіцяв створити кілька нових міжнародних платформ для «протидії глобальним викликам». 23 серпня у Львові відбудеться установчий саміт Кримської платформи. І пройде саміт перших леді та джентльменів «М'яка сила в новій реальності», де будуть обговорювати рівний доступ до медичних послуг та освіти, рівні можливості у галузі культури тощо. Обіцянка – виконана.

Нагадаємо, «Слово і діло» відстежило, як змінювалися обіцянки Володимира Зеленського щодо війни на Донбасі.

Також ми писали, як змінювалася риторика президента щодо святкування Дня Незалежності.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: