США заблокували всі кошти Афганістану в американських банках

Читать на русском
До рук американського уряду потрапили мільярди доларів, що належать Афганістану - більша частина резервних активів афганського центрального банку
Ілюстративне фотоAP Photo

Поки кабульський аеропорт облягають тисячі афганців, які співпрацювали з військами США і НАТО, яких відмовляються евакуювати, адміністрація президента США Джозефа Байдена заблокувала всі грошові кошти уряду Афганістану, які зберігалися в банках США. Це зроблено під маркою того, щоб перекрити талібам доступ до мільярдів доларів, асигнованих уряду Ашрафа Гані.

Про це повідомляє газета Washington Post з посиланням на власні джерела.

Так, згідно з їхньою інформацією, рішення заблокувати кошти у Вашингтоні прийняли ще 15 серпня міністр фінансів США Джанет Еллен і співробітники Управління з контролю за іноземними активами Казначейства за активної участі Державного департаменту США при спостереженні представників Білого дому. Білий дім, до речі, вже заявив, що всі активи афганського Центробанку, заблоковані в США, ні за яких обставин не будуть передані талібам.

Тим часом, нагадує видання, Афганістан - одна з найбідніших країн світу. Зараз країна знаходиться під загрозою припинення американської гуманітарної допомоги через прихід до влади талібів.

«Талібан» взяв під контроль Афганістан: що сталося в країні за кілька днівТалібан увійшов до Кабула і захопив владу в Афганістані. Як розвивалися події – в матеріалі Слово і діло.

До рук американського уряду потрапили мільярди доларів, що належать Афганістану - згідно з даними за квітень 2021 року, афганський центробанк мав приблизно 9,4 млрд доларів резервних активів.

У Білому домі та Міністерстві фінансів США навідріз відмовилися коментувати як долю афганських активів, так і питання про відновлення або припинення допомоги афганському народу. Більш того, колишній старший радник директора Управління з контролю за іноземними активами Міністерства фінансів при адміністрації Обами Адам Сміт заявив, що США нібито не потребували повноважень для блокування афганських коштів, оскільки «Талібан» з 2001 року знаходиться під санкціями. Правда, залишається незрозумілим, яким чином відносяться до «Талібану» кошти афганського уряду, який зараз представляє віцепрезидент Амірулла Салех, який окопався в Панджшері.

Нагадаємо, 15 серпня марш талібів по Афганістану завершився тим, що бойовики взяли під контроль столицю країни Кабул і захопили президентський палац. Президент Афганістану Ашраф Гані, як і більша частина керівництва держави, втік з країни.

Новим президентом оголосив себе віцепрезидент Салех. Таліби тим часом планують відродити ісламський емірат Афганістану.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: