«Талібан» взяв під контроль Афганістан: що сталося в країні за кілька днів

Читать на русском

США та їхні західні союзники практично закінчили виведення військ з Афганістану. Джо Байден кілька місяців тому заявив, що США досягли своїх цілей – ліквідували угруповання «Аль-Каїда» і Усаму бен Ладена – і тепер влада Афганістану повинна взяти долю країни «в свої руки». Байден також висловлював упевненість у тому, що «Талібан» не візьме Афганістан під свій контроль, адже у держави більше військових можливостей. Однак з липня таліби почали активний наступ і одну за одною захоплювали столиці регіонів. Цими вихідними події розвивалися особливо блискавично – влада вже в руках «Талібану». Детальніше про те, що сталося – в матеріалі «Слово і діло».

Байден оголосив про виведення військ у квітні, «Талібан» влітку перейшов у наступ

У середині квітня 2021-го президент США Джо Байден заявив, що американські військові залишають Афганістан – їхня місія в країні виконана: «Настав час завершити найтривалішу війну в історії Америки. Настав час повернути наші війська додому». Виведення військ розпочалося в травні і має закінчитися до вересня – саме до 20-х роковин терактів 11 вересня.

Цілі, яких досягли США в Афганістані, за словами Байдена – ліквідація терористичної організації «Аль-Каїда» і Усами бен Ладена. Байден також підкреслював, що рух «Талібан» не повинен захопити Афганістан, адже в уряду більше військових сил.

В Афганістані на той момент було близько 2,5 тисяч американських військових. Мало залишитися близько 650 – винятково для охорони дипломатичної місії. Крім того, з країни виходить контингент країн-членів НАТО.

Афганський злам: до чого призведе перемога «Талібану» і до чого тут УкраїнаПеремога Талібану стала можлива тому, що Сполучені Штати Америки кинули Афганістан напризволяще.

Незважаючи на запевнення Байдена в тому, що влада Афганістану впорається самотужки, влітку «Талібан» перейшов в активний наступ. На початок липня рух контролював вже 40% країни – рекорд за останні 20 років. Уряд Афганістану оголосив загальну мобілізацію і ввів на території всієї країни комендантську годину.

З липня «Талібан» почав одну за одною захоплювати столиці регіонів, афганські військові відступали і здавалися без бою. Наприклад, 9 липня таліби захопили прикордонний пункт «Іслам-Кара» на кордоні з Іраном (провінція Герат), 14 липня – контрольно-пропускний пункт «Спін-Болдак» на кордоні з Пакистаном, неподалік великого міста Кандагар.

На початку серпня «Талібан» захопив міста Зарандж, Шибарган, Кундуз, Газні, Сарі-Пул, Саманган, Пулі-Хумрі. 13 серпня влада Афганістану підтвердила, що таліби взяли друге за величиною місто – Кандагар.

15 серпня таліби розпочали наступ на Кабул

У червні американська розвідка дійшла висновку, що уряд Афганістану може впасти через шість місяців після виходу військ США з країни. При цьому ще в березні розвідка допускала, що «Талібан» може захопити країну через два-три роки.

12 серпня в адміністрації Байдена дали ще більш песимістичний прогноз: таліби ізолюють Кабул протягом 30-60 днів, за іншими оцінками, на це піде до 90 днів. Однак ситуація останні дні розвивалася блискавично.

Рано-вранці 15 серпня стало відомо, що «Талібан» захопив п'яте за величиною місто в країні – Джелалабад. Місцева влада здала його без бою, щоб уникнути жертв серед мирного населення і руйнувань.

У той же день рух почав наступ на столицю Афганістану. При цьому бойовики «Талібану» отримали наказ не проникати в Кабул силою, а залишатися у його кордонів, і дозволити всім охочим безпечно покинути місто. У самій столиці тим часом почалася паніка: в банки вишикувалися довгі черги, а дороги скували затори – тисячі жителів намагалися потрапити в аеропорт.

В Афганістані вирішили «мирно» передати владу талібам

Вдень 15 серпня стало відомо, що боїв за Кабул не буде. Виконувач обов'язків міністра внутрішніх справ Афганістану повідомив, що владу мирно передадуть перехідному уряду. Місцеві ЗМІ також повідомляли, що в найближчі години президент країни Ашраф Гані складе з себе повноваження.

Таліби офіційно заявили про закінчення війни в АфганістаніНайближчим часом ісламістський рух визначить форму державного управління, яка буде введена в Афганістані

У той же день таліби увійшли в Кабул і попрямували до президентського палацу, щоб підготуватися до «передачі влади», при цьому на перехідний уряд вони не погодилися. Входження в столицю бойовики пояснили запобіганням хаосу і насильству, оскільки урядові сили покинули Кабул.

Ашраф Гані подав у відставку з поста президента Афганістану і з декількома чиновниками вилетів з країни. Де він зараз точно невідомо – за деякими даними, в Таджикистані. «Сьогодні я зіткнувся зі складним вибором: я повинен був стати обличчям до обличчя з озброєними талібами, які хотіли увійти в палац, або покинути рідну країну, якій я присвятив своє життя. В іншому випадку незліченна кількість земляків зіткнулися б з руйнуванням Кабула. Щоб не було кровопролиття, я подумав, що краще поїхати», – пояснив свій від'їзд Гані.

«Талібан» оголосив про захоплення Афганістану

Вранці 16 серпня рух «Талібан» заявив, що контролює всю територію Афганістану і що війна в країні закінчена. Незабаром рух проголосить встановлення Ісламського емірату Афганістану і визначить форму правління.

«Ми готові до діалогу з усіма афганськими діячами і гарантуємо їм необхідний захист. Ми досягли того, чого прагнули, а саме свободи нашої країни і незалежності нашого народу. Ми не дозволимо нікому використовувати наші землі для нападу на когось, і ми не хочемо завдавати шкоди іншим», – заявив представник руху.

У «Талібані» також заявили, що дипломатичні місії різних країн у безпеці, як і іноземні громадяни. У русі відзначають, що не хочуть ізоляції Афганістану і прагнуть до мирних відносин з іноземними державами.

На захоплених територіях «Талібан» встановлює закони шаріату, втім, представники руху «заспокоїли» місцеве населення. За їхніми словами, жінки хоча і будуть зобов'язані носити хіджаб, але зможуть виходити з дому без супроводу чоловіків, а також матимуть право на освіту і роботу. ЗМІ бойовики теж гарантували відносну свободу – можна буде критикувати владу, але «без перегинів».

Також таліби планують уникати самосуду в суспільстві і, хочуть залучити всіх афганців в уряд. В цілому, рух хоче побудувати систему, де у всіх громадян, зокрема у жінок, будуть рівні права.

Що зараз відбувається в Кабулі

Як повідомляє Reuters з афганської столиці, вулиці міста вранці в понеділок безлюдні. Більшість магазинів і кафе зачинені, спорожніли також урядові та дипломатичні установи. Водночас в місцевому аеропорту, який на даний момент контролюють військові США, хаос.

Afghanistan: Chaos at Kabul airport as Taliban seize the capitalThe Telegraph

Ще вчора ввечері там призупинили польоти всіх комерційних рейсів, але тисячі людей намагалися сісти на літаки, вибігши прямо на злітно-посадкову смугу. Надходили також непідтверджені дані про стрілянину біля аеропорту.

Кілька разів американські військові змушені були стріляти в повітря, щоб стримати натовп. Сьогодні вранці з'явилося повідомлення про п'ятьох загиблих цивільних, поки що незрозуміло, загинули вони внаслідок стрілянини або тисняви.

Kabul Airport Chaos As Taliban Capture Afghanistan Capital | 10 News First10 News First

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба повідомив, що Україна вивезла з Афганістану 79 людей – не тільки українців, а й громадян Білорусі, Афганістану, Нідерландів, Хорватії і Таджикистану. Також українські дипломатичні місії в Таджикистані і Пакистані моніторять ситуацію в країні і готові допомагати громадянам.

Нагадаємо, генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш закликав членів руху «Талібан» до стриманості в Афганістані.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: