Україна не розглядає варіант закупівлі газу в Росії – Вітренко

Читать на русском
Щоб виконати мету стати експортером газу, а не імпортером, Україна повинна значно наростити видобуток власного газу
Ілюстративне фотоpicture-alliance

Україна не розглядає жодних варіантів закупівлі газу в Росії та не планує робити цього надалі. На цю тему жодної розмови не ведеться.

Про це заявив голова правління НАК «Нафтогаз України» Юрій Вітренко в інтерв'ю Радіо Свобода.

«Ми взагалі такий варіант не розглядаємо, ні з ким не ведемо розмову про це. Тут якраз у нас така дуже чітка позиція. Ми в принципі хочемо, щоб Україна почала експортувати газ, а не імпортувати. Ми зараз видобуваємо приблизно 20 млрд кубів на рік, а вся Україна споживає приблизно 30 млрд кубів. Відповідно 10 млрд ми імпортуємо. Але при цьому якщо подивитися тільки на побутових споживачів, то ми побачимо ситуацію трохи іншу» - сказав він.

«У» сиділа на трубі. Колонка Леоніда ШвецяНаша нинішня печаль з приводу потенційних трубопровідних перспектив має шанс колись обернутися радістю.

За словами Вітренко, щоб виконати мету стати експортером газу, а не імпортером, Україна повинна значно наростити видобуток власного «блакитного палива». Тобто його має бути набагато більше, ніж потрібно всім українським споживачам.

Нагадаємо, Україна в червні наростила імпорт газу в 11 разів у порівнянні з травнем. Обсяги поставок за європейськими напрямками склали майже 90,250 млн кубометрів.

При цьому в Європі ціни на газ б'ють нові рекорди. Спотова ціна на «блакитне паливо» слідом за зростанням ціни на газ в Азії перевищила 500 доларів за тисячу кубометрів.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: