Україна зробить все, аби «Північний потік-2» не був сертифікований – Вітренко

Читать на русском
За словами Вітренка, Київ працює над тим, щоб газопровід не був сертифікований. Це можливо, якщо довести, що компанія-оператор труби контролюється російським «Газпромом».

Україна не зможе запобігти завершенню будівництва російського газопроводу «Північний потік-2». Але Київ зробить все можливе для того, аби газопровід не був сертифікованим та не зміг запрацювати.

Про це йдеться в інтерв'ю Радіо Свобода голови «Нафтогазу» Юрія Вітренка.

За його словами, будівництво найближчим часом буде завершене.

«У» сиділа на трубі. Колонка Леоніда ШвецяНаша нинішня печаль з приводу потенційних трубопровідних перспектив має шанс колись обернутися радістю.

Водночас, українська сторона бореться за те, щоб виключити його комерційну експлуатацію.

«Тому що для України важливо не те, щоб, умовно кажучи, була ця труба або не було цієї труби, а важливо, щоб по ній не йшов газ в обхід України. І нам потрібно зробити так, щоб цей газ через цю трубу не йшов», - пояснив він.

За словами Вітренка, Київ працює над тим, щоб газопровід не був сертифікований. Це можливо, якщо довести, що компанія-оператор труби контролюється російським «Газпромом» і президентом Росії Володимиром Путіним. Європейське законодавство забороняє одній особі або групі осіб контролювати і видобуток, і транспортування газу.

«І це записано навіть у цій спільній заяві США та Німеччини. Вони кажуть, що вони зроблять все для того, щоб європейське законодавство, зокрема Третій енергопакет був застосований і по букві закону, і по духу закону», - додав глава «Нафтогазу».

Раніше повідомлялося про те, що без транзиту газу через Україну Європа буде на 80% залежатиме від «Газпрому».

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: