Без транзиту газу через Україну Європа буде на 80% залежати від «Газпрому» – Оператор ГТС

Читать на русском
Відновити роботу української ГТС після оптимізації, якщо транзит буде скорочений, можливості не буде
Ілюстративне фотоВідкрите джерело

Якщо після 2024 року транзит газу через Україну буде істотно скорочений, то залежність Європи від «Газпрому» збільшиться - 80% поставок газу йтиме через інші газопроводи.

Про це повідомляє пресслужба Оператора ГТС у п'ятницю, 30 Липня.

Глава компанії Сергій Макогон зазначив, що Україна споживає за рік близько 30 млрд кубометрів газу. З них 20 млрд - це власний видобуток, 10 млрд - імпорт, тому українська ГТС буде працювати в будь-якому випадку.

«Головне питання полягає в тому, чи залишиться Україна транзитною країною після 2024 року. Якщо ні, то Оператор ГТС буде змушений істотно оптимізувати систему, щоб витрати на утримання ГТС не лягли на плечі українського споживача» - сказав він.

Макогон додав, що відновити роботу ГТС після оптимізації, якщо транзит буде скорочений, можливості не буде. Тому Європі не варто думати, що Україна стане резервним варіантом транзиту газу.

«У Європі думають, що в такому випадку зможуть сказати: «Давайте український транзит». Але, на жаль, такого не буде. Якщо ми проведемо оптимізацію, повернутися буде неможливо», - додав Макогон.

Раніше в операторі ГТС заявили, що російський газовий монополіст «Газпром» може піти на демонтаж труб на російській території, щоб припинити транзит газу через Україну. Також «Газпром» навіть при непрацюючому «Північному потоці-2» відмовляється використовувати всі потужності української газотранспортної системи (ГТС).

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: