«Газпром» штучно створив дефіцит газу в Європі – оператор ГТС

Читать на русском
Російський концерн міг заробити тільки в липні до 1,45 млрд євро додатково, при загальній виручці в 2,3 млрд євро
Ілюстративне фотоВідкрите джерело

Російський газовий монополіст «Газпром» створив штучний дефіцит газу в Європі, обмеживши поставки. Обмеження спровокувало подорожчання газу до трирічного максимуму.

Про це сказано в аналітичній записці Оператора ГТС України, повідомляє LIGA.net 30 липня.

Оператор пов'язує зростання ціни на газ в Європі до більш ніж 500 доларів за тисячу кубів з різким падінням транзиту газу - зі 185 млн кубів на добу в грудні 2020 року до 124 млн кубів, починаючи з лютого 2021 року. У компанії вважають дії російського газового концерну маніпуляцією своїм становищем монополіста - завдяки цій політиці, «Газпром» міг заробити тільки в липні до 1,45 млрд євро додатково, при загальному виторгу у 2,3 млрд євро.

«Газпром заявляє про досягнення майже рекордних показників експорту газу в першому півріччі 2021. Однак зростання відбулося за рахунок поставок через Туреччину (Турецький потік) і Китай (Сила Сибіру), а поставки в Західну Європу знизилися в порівнянні з 2018 роком на 15%, а в порівнянні з 2019 роком - на 22%» - наголошується в записці.

При цьому «Газпром» для виконання зобов'язань з постачання і щоб не підвищувати кількість газу, що поставляється, використовує підконтрольні йому підземні газосховища в самій Європі. У підсумку через маніпулятивні дії росіян висока ціна на газ збережеться в Європі до березня 2022 року, вважають в ОГТСУ.

Раніше в Операторі ГТС заявили, що російський газовий монополіст «Газпром» може піти на демонтаж труб на російській території, щоб припинити транзит газу через Україну. Також «Газпром» навіть при непрацюючому «Північному потоці-2» відмовляється використовувати всі потужності української газотранспортної системи (ГТС).

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: