«Газпром» може піти на демонтаж труб, щоб припинити транзит газу – Оператор ГТС України

Читать на русском
Макогон пояснив, що обсяги транспортування газу через центральний коридор знизилися, оскільки російський концерн перекинув основні обсяги на перший ПП
Ілюстративне фотоВідкрите джерело

Російський газовий монополіст «Газпром» може піти на демонтаж труб на російській території, щоб припинити транзит газу через Україну.

Про це заявив директор компанії «Оператор ГТС України» Сергій Макогон в інтерв'ю виданню НВ 29 липня.

Макогон пояснив, що обсяги транспортування газу через центральний коридор знизилися, оскільки російський концерн перекинув основні обсяги на перший «Північний потік».

«Йде оптимізація, тому що їм вже не потрібні такі потужності, вже було закрито кілька компресорних станцій на цьому шляху... Ми розглядаємо сценарій, що навіть якщо наша система буде працювати та ми залишимо якісь транзитні потужності, то фактично Газпром може сам демонтувати труби на своїй території, щоб теоретично не допустити можливості транзиту газу через Україну в майбутньому», - розповів він.

Нагадаємо, що в «Газпромі» заявили, що готові говорити з Україною про новий транзитний контракт після 2024 року.

Глава НАК «Нафтогаз України» Юрій Вітренко заявив, що пропозиції щодо збереження транзиту газу через Україну в обмін на невигідні закупівлі неприйнятні. Україна не доплачуватиме Росії за транзит газу до Європи.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: