Два роки і два місяці роботи президента: як Зеленський виконує обіцянки

Читать на русском

«Слово і діло» продовжує стежити за тим, як президент України Володимир Зеленський виконує обіцянки. Станом на сьогодні у нього 674 обіцянки, з урахуванням передвиборчих і програмних. Якщо рахувати з дня інавгурації, то Зеленський виконав 207 обіцянок і 111 – провалив.

У період з 20 червня до 20 липня глава держави дав 5 нових обіцянок, 11 – виконав і 6 – провалив.

Президент Володимир Зеленський за місяць виконав 11 обіцянок і провалив – 6. Детальніше – в дайджесті.
Обіцянки Володимира ЗеленськогоСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

Всі обіцянки президента можна подивитися в його профілі на сайті. Як аналітики «Слово і діло» відстежують виконання обіцянок політиків, можна прочитати тут.

Які обіцянки не виконав Зеленський

Незважаючи на свою обіцянку, Володимир Зеленський на початку липня не з'їздив до Черкаської області з робочим візитом. Він збирався приїхати до завершення будівництва будинку культури в Каневі. Але його відновлення все ще триває.

Також ми вважаємо невиконаною обіцянку не втручатися в роботу уряду. Зеленський говорив про це в лютому минулого року. Зараз можемо констатувати, що президент не дотримується політики невтручання в роботу Кабміну.

По-перше, під час пресконференції в травні 2021-го Зеленський публічно оголосив, що Арсен Аваков не залишиться на посаді голови МВС, якщо підозрювані у справі Шеремета невинні. У цьому є елемент тиску на вже ексміністра. По-друге, під час тієї ж пресконференції президент перерахував недоробки Владислава Криклія та його команди в Мінінфраструктури. Зеленський заявив, що у нього «немає часу чекати» і тому міністром призначили Олександра Кубракова, який показав результат в профільних інфраструктурних проєктах.

Володимир ЗеленськийПрезидент України
Зеленський пообіцяв спрощувати систему інвестуванняСказано 4 березня 2020 р.Статус обіцянки: Виконано

Також Зеленський кілька разів публічно підписував укази, яким зобов'язував Кабмін активізувати діяльність з передачі земельних ділянок сільськогосподарського призначення в комунальну власність, або опрацювати питання підвищення зарплат для медиків.

Крім того, «Слово і діло» присвоїло статус «не виконано» деяким програмним обіцянкам Зеленського. Наприклад, обіцянці відновити аеропорти в кожному обласному центрі. Відновлення аеропортів відбувається в рамках Державної цільової програми розвитку аеропортів до 2023 року. Але станом на середину каденції президента в програму не входить аеропорти Чернігова, Луцька, Хмельницького. Значить відновлювати їх роботу не планують.

Частково це підтвердив колишній міністр інфраструктури Владислав Криклій. В інтерв'ю «Слово і діло» він заявив, що трафіку в цих аеропортах не буде, оскільки вони досить близько розташовані до аеропортів інших міст.

Також Зеленський не виконав обіцянки в першу чергу розвивати внутрішнє виробництво, забезпечити свободу конкуренції і детінізацію економіки. У передвиборчій програмі президента це було позначено як «першочергові завдання розвитку економіки», але через два роки можна говорити про те, що вони не виконані.

«Нульова декларація» і ринок землі: що за місяць зробив президент

Зеленський виконав обіцянку ввести одноразову «нульову декларацію» для бізнесу. Верховна рада ухвалила, а президент влітку підписав закони про податкову амністію. Добровільне декларування активів фізичних осіб буде проходити з 1 вересня 2021 року до 1 вересня 2022 року. Українці зможуть подати одноразову добровільну декларацію із зазначенням активів, за які були сплачені податки і збори до 1 січня 2021-го.

Виконана програмна обіцянка сформувати прозорий ринок землі. Реформа запрацювала з 1 липня. За оцінками Офісу президента, парламент ухвалив ключові закони, «необхідні для повноцінного старту прозорого ринку землі». Інформація про землю, за словами профільного міністра Романа Лещенка, доступна на порталі, як і інформація про угоди з купівлі. Важливим інструментом для забезпечення прозорості є створений геопортал відкритих даних.

Президент виконав обіцянку про те, що Україна братиме активну участь у переговорному процесі щодо врегулювання придністровського конфлікту. Як нам повідомили в Міністерстві закордонних справ, в 2019-2021 роках Україна постійно брала участь в переговорах щодо Придністров'я.

Як і обіцяв Зеленський, у Крюківського вагонобудівного заводу замовили пасажирські вагони. Глава держави говорив про 90 вагонів, але «Укрзалізниця» підписала контракт на 100 одиниць. Першу партію УЗ отримав вже до 2022 року.

У жовтні 2020 року Зеленський гарантував, що система електронного декларування в Україні буде працювати. У червні парламент ухвалив закон з пропозиціями президента, який удосконалює кримінальну відповідальність за недостовірне декларування. За декларування недостовірної інформації та неподання декларації вводиться кримінальна відповідальність. Закон підписаний, Зеленський обіцянку виконав.

Також Зеленський обіцяв «тиснути» на владу Ірану для збільшення компенсацій за загибель українців в авіакатастрофі над Тегераном. Іран вже пропонував українській стороні компенсацію 80 тисяч доларів і 150 тисяч доларів кожній родині загиблих. Але Україна на це не погодилася і наполягає на тому, що питання компенсації має розглядатися після притягнення винних до відповідальності – відповідно до існуючої міжнародної практики. Так що обіцянка виконана.

Нагадаємо, «Слово і діло» писало про те, як Володимир Зеленський і представники нової влади обіцяли скасувати пільги для чиновників і переваг.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: