VIP-палати, резиденції, кортежі: які привілеї для себе обіцяла скасувати влада і що з цього вийшло

Читать на русском
Володимир Зеленський обіцяв продати президентські літаки, скасувати VIP-палати для чиновників і з'їхати з будинку в Конча-Заспі.
Слово і діло

Практично рік тому завдяки журналістському розслідуванню з'ясувалося, що Володимир Зеленський продав власний будинок і переїхав із родиною на державну дачу в Конча-Заспі. Українців, у яких президент асоціювався з героєм серіалу «Слуга народу», це неприємно здивувало: адже персонаж Зеленського у відомому монолозі дуже різко засуджував привілеї для чиновників у вигляді дач і кортежів. Та й у «реальному житті» Зеленський (у статусі і кандидата, і президента) казав, що йому ці привілеї не потрібні, підкреслюючи, що він «проста людина». Проте, вже рік глава держави мешкає у резиденції на бюджетні гроші. «Слово і діло» нагадає, як так вийшло, а також як Зеленський і представники нової влади обіцяли скасувати пільги та переваги для чиновників.

Зеленський оселився в Конча-Заспі «тимчасово»

Не можна не згадати, що на етапі передвиборчої кампанії в інтерв'ю Володимир Зеленський заявив, що держдачами користуватися не буде: «Хлопці, нехай у цих резиденціях живуть дітки якісь. Ну, якісь табори відпочинку або якісь люди, яким це дійсно потрібно. А ось ці резиденції – я не бачу в них взагалі ніякого сенсу. В решті-решт, як ми з вами їздимо, припустимо, в Європі по екскурсіях, і ти бачиш ці старі резиденції великих королів. Ну що це зараз? Це все для екскурсій».

А 9 липня 2020-го із розслідування програми «Схеми» стало відомо, що президент із родиною переїхав до державної резиденції в Конча-Заспі.

Йдеться про будинок №29, де в 2004-2014 роках мешкав третій президент України Віктор Ющенко. Це триповерховий особняк площею понад 2 тис. кв. метрів і декілька гектарів огородженої території. У будинку чотири спальні, сауни, басейн, масажний кабінет, кінозал та більярдна.

До переїзду президентської родини будинок трохи відремонтували: 200 тис. грн витратили на аварійно-відновлювальні роботи і 110 тис. грн на ремонт системи пожежної сигналізації.

Через деякий час інформацію про переїзд підтвердили в Офісі президента. У коментарі пресслужби йшлося, що Зеленський в липні продав свій будинок (площею 353,5 кв. м) і земельну ділянку (1200 кв. м) в Іванковичах Київської області. Від їхнього відчуження, згідно з декларацією, президент отримав 13,5 млн грн.

Покупцем стала дружина заступника глави фракції «Слуга народу» Юрія Кисіля Валентина.

Володимир ЗеленськийПрезидент України
Зеленський пообіцяв з'їхати з державної дачі в Конча-ЗаспіСказано 26 серпня 2020 р.Статус обіцянки: Виконано

До речі, за місяць до того в інтерв'ю «Українській правді» Зеленський говорив, що хоче продати свій будинок в Іванковичах. За його словами, біля будинку постійно проходять мітинги, і сусіди ображаються. Але ось про переїзд на держдачу Зеленський промовчав.

«Президент України з сім'єю буде тимчасово проживати у державній резиденції« Конча-Заспа», – наголосили в ОПУ.

Про «тимчасовість» цього рішення Зеленський заявив і в інтерв'ю Politico Europe: «Сьогодні це для мене просто готель, інакше я це не використовував би. Хоча, згідно з нашим законодавством, маю повне право, але я хочу жити вдома. Зараз ми з дружиною шукаємо нове місце. Побудуємо будинок, візьмемо в оренду. Для нас важливо мати, як кажуть в Україні, своє особисте сімейне гніздечко».

Перша леді Олена Зеленська, своєю чергою, розповіла, що на переїзді з самого початку наполягала служба охорони: «З перших днів служба охорони нас вмовляла, змушувала, благала переїхати в це місце, де вони зможуть виконувати свої функціональні обов'язки. Тому що в багатоквартирному будинку складно: там є сусіди, пропускний режим їм заважає. І вони не можуть повністю свою роботу виконувати. Ми довго пручалися, але все одно довелося переїхати. Звичайно, я мрію коли-небудь мати своє житло. Можливо, моя мрія здійсниться. Поки це все мрії і плани».

Яких привілеїв Зеленський обіцяв позбавити себе особисто

У тому ж інтерв'ю, під час якого Зеленський розповідав, що не буде мешкати у резиденціях, він пообіцяв не перекривати дороги під час руху його кортежу.

Але не вийшло. В Управлінні державної охорони у відповідь на запит «Слово і діло» повідомили, що відповідно до усного розпорядження Зеленського під час руху його кортежу рух не перекривається. Однак, згідно із законодавством, УДО має право разом з підрозділами Нацполіції тимчасово обмежувати або забороняти рух транспортних засобів і пішоходів на вулицях і дорогах під час проїзду автомобіля президента. І такі випадки журналісти фіксували.

І тоді ж Зеленський обіцяв продати частину президентських літаків. За його словами, він хотів би літати рейсовим літаком. Поки що про продаж не повідомляли, обіцянка в процесі виконання. Ну а Зеленський користується все-таки президентським бортом.

Також перед виборами Зеленський обіцяв піти з бізнесу. «Я не буду виходити п'ять років, як хтось з якоїсь фабрики», – сказав він, натякнувши на Петра Порошенка. Це виконано: з травня 2019-го Зеленський не займається підприємницькою діяльністю і отримує заробітну плату винятково в Державному управлінні справами.

«Вводити рівність і справедливість почну з себе», – написав Зеленський в передвиборчій програмі і пообіцяв підготувати законопроєкт «Про імпічмент президента України». Законопроєкт був поданий ще в травні 2019 року, і вже ухвалений Верховною радою.

Є ще кілька невиконаних зобов'язань щодо «рівності президента з народом». Наприклад, Зеленський обіцяв добровільно піти у відставку, якщо коли-небудь порушить закон. За час його каденції було кілька таких випадків. Наприклад, президент поінформував НАЗК про порушення ним законодавства у зв'язку з ненаданням повідомлення про суттєві зміни в майновому стані. Також Верховний суд визнав протиправним указ про скасування призначення Володимира Горковенка членом Нацради. А з матеріалів журналістських розслідувань з'ясувалося, що Зеленський незаконно надав керівникові ОПУ Андрію Богдану державну охорону. Проте Зеленський залишається на посаді.

Крім того, він обіцяв піти у відставку, якщо його оточення буде вдаватися до корупційних дій в оборонній галузі. Але таких випадків за два роки не було.

Провалено обіцянку не призначати родичів, товаришів і людей без професійних якостей. У перші ж місяці Зеленський призначив в ОПУ кількох «екскварталівців». Головою Служби безпеки став друг президента Іван Баканов. Ще один «старий товариш» – Андрій Єрмак – очолив в лютому минулого року ОПУ.

Нещодавно, в розпал пандемії, Зеленський запевнив, що буде вакцинуватися власним коштом: «Я нічого безкоштовно як президент не беру. Коли ми говоримо з компаніями, які будуть поставляти в Україну вакцину, вони просять відкрити для них комерційний ринок. Це говорить про те, що є сегмент людей у всьому світі, і наша країна не виняток, які не будуть звертати увагу на ціну. Вони розуміють, що у держави є пріоритетні групи населення – це бідні люди, лікарі, армія, вчителі, люди з тяжкими хворобами. Тому такі, як я, будемо вакцинуватися за свій рахунок. Це нормально». Але комерційного ринку вакцин поки немає ніде в світі, і буде він нескоро, тому Зеленський поспішив таке обіцяти. Він, як і решта українців, вакцинувався безкоштовно. Але все ж обіцянка не виконана.

Виселення з Конча-Заспи і скасування VIP-палат: чого Зеленський хоче позбавити інших чиновників

На початку президентського терміну Зеленський пообіцяв звільняти зі своєї команди в разі порушення закону. Поки що доведених випадків порушень не було.

Для народних депутатів в 2019 році Зеленський пообіцяв скасувати недоторканність. У «турборежимі» Верховна рада ухвалила відповідний закон (причому авторства ще президента Порошенка).

На початку пандемії в березні минулого року президент пообіцяв скоротити зарплати топчиновників. До держбюджету внесли зміни і на період карантину граничну зарплату чиновників обмежили 47 тис. грн. Обіцянка виконана, щоправда потім це обмеження скасував Конституційний суд.

Крім того, під час пандемії Зеленський обіцяв, що перші особи держави, політики, бізнесмени будуть позбавлені можливості лікуватися в «VIP-палатах». «У нас не «совок», вибачте, і не буде ніяких люксових палат для «членів ЦК». У жодного політика чи бізнесмена в державних або приватних лікарнях не буде кращих умов, ніж у простого українця. Ви будете перебувати саме в тих палатах і тих лікарнях, які за 28 років ви побудували в цій країні. Можливо, тоді ви зрозумієте, як це – не мати можливості лікуватися в Швейцарії чи Ізраїлі».

Але особливі умови лікування для перших осіб, передбачені кількома наказами МОЗ, Міноборони, ДУС, Академії медичних наук, скасувати не змогли. До речі, і сам президент, і керівник його Офісу лікувалися від коронавірусу в «Феофанії», в окремих палатах.

Місяць тому Зеленський анонсував «велике виселення» колишніх чиновників з державних резиденцій в Конча-Заспі і Пущі-Водиці. Під час одного із засідань РНБО президент доручив провести повний аудит земель і резиденцій на цих територіях і встановити, хто там живе і за яким правом. За попередніми підрахунками, в Конча-Заспі живуть близько 200 колишніх і чинних чиновників, а в Пущі-Водиці – до 50.

У червні секретар РНБО Олексій Данілов заявив, що 20 ексчиновників вже виселяють, серед них Святослав Піскун і Раїса Богатирьова.

Свого часу, нагадаємо, в будинку ДУС в Пуща-Водиці мешкала генеральна прокурорка Ірина Венедіктова. Вона теж переїжджала туди тимчасово, «з міркувань безпеки». Журналісти при цьому з'ясували, що генпрокурорка винаймає державну резиденцію вдвічі дешевше офіційної розрахункової вартості оренди інших будинків на території комплексу. Венедіктова обіцяла доплатити, якщо орендна плата була заниженою, але не дотримала слова.

Зрештою виявилося, що оренда обійшлася Венедіктовій втричі дешевше. Але в Офісі генпрокурора повідомили, що жодних додаткових доплат за проживання Венедіктова не здійснювала, «оскільки орендна плата була сплачена нею відповідно до розрахунку в договорі про надання в користування резиденції».

Які пільги та привілеї обіцяли скасувати інші політики

Після перемоги Зеленського на виборах була гучна обіцянка перевезти Офіс президента з будівлі на Банковій. Озвучував її Кирило Тимошенко, та й сам Зеленський до виборів говорив, що хотів би працювати в якомусь оpen space.

Можливим варіантом називали переїзд до Українського дому. Але не склалося. Порахували витрати на ремонт, встановлення систем зв'язку і безпеки і вирішили, що для тимчасового переїзду це надто дорого.

У Верховній раді депутат Василь Петьовка у передвиборчій програмі обіцяв скасувати «захмарні» заробітні плати чиновників. А Олександр Качура в травні минулого року говорив, що внесе законопроєкт про обмеження зарплат чиновників і директорів підприємств до 15 мінімальних прожиткових мінімумів. Поки що ці обіцянки в процесі виконання.

Юлія Світлична обіцяла обмежити лікування політиків і держслужбовців за кордоном. За словами її представників, зараз йде робота над відповідними ініціативами.

А Олександр Дубінський хотів подати законопроєкт, який зобов'яже всіх чиновників Нацбанку зберігати свої заощадження в гривнях на території України. Все ще не подав.

Нагадаємо, «Слово і діло» порівняло декларації Володимира Зеленського за 2019 і 2020 роки.

Олександра Худякова, спеціально для «Слово і діло»

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: