Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено
  • Президент України
  • Голова Ради національної безпеки і оборони України

Зеленський пообіцяв спрощувати систему інвестування

4 березня 2020 року президент України Володимир Зеленський пообіцяв спрощувати систему інвестування.
Виконано
Сказано 4 березня 2020 р.

Джерело

  • https://www.president.gov.ua/news/prezident-ukrayini-zustrivsya-z-ministrom-zakordonnih-sprav-60013
  • https://www.president.gov.ua/news/glava-derzhavi-pidpisav-zakon-shodo-sproshennya-zaluchennya-62697
  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=67117
  • https://www.slovoidilo.ua/promise/51885.html
  • https://www.epravda.com.ua/news/2021/07/7/675703/
  • https://www.slovoidilo.ua/promise/89070.html

Результат

З метою спрощення системи інвестування, у червні 2020 року Рада ухвалила законопроєкт «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення залучення інвестицій та запровадження нових фінансових інструментів», який у серпні 2020 року був підписаний президентом Зеленським. Закон набув чинності.

Документ розширює перелік фінансових інструментів шляхом віднесення інструментів грошового ринку до фінансових інструментів, а також запровадження нових видів цінних паперів – депозитних сертифікатів банку, зелених облігацій, опціонних сертифікатів, депозитарних розписок тощо. У законі передбачено врегулювання відносин, що виникають під час розміщення та обігу цінних паперів, укладення й виконання деривативних контрактів та правочинів з ними. Забезпечується захист прав власників облігацій, зокрема шляхом передбачення інституту зборів власників облігацій та колективного представника власників корпоративних облігацій, відповідно до найкращих світових практик. Також документ містить перелік та опис видів професійної діяльності на ринках капіталу та організованих товарних ринках, опис вимог, що встановлюються до професійних учасників та до їхньої діяльності, зокрема обов’язків перед клієнтами. Закон спрямований на впровадження на ринках капіталу України передової міжнародної практики, зокрема останніх законодавчих змін у Європейському Союзі та рекомендацій Міжнародної асоціації свопів та деривативів (ISDA).

Як результат, у червні 2021 року Кабмін, ЄБРР, ACC та USAID уклали Меморандум щодо створення Національної біржі з торгівлі капіталом і товарами.

Крім того, спрощення системи інвестування відбувається і за рахунок запровадження державної підтримки інвестиційних проєктів із значними інвестиціями (див. джерело № 4). Станом на липень 2021 року уряд фіналізує останні підзаконні акти для цього.

Враховуючи те, що в рамках перших двох років каденції президент Зеленський забезпечував спрощення системи інвестування, обіцянці присвоєно статус «виконано».