Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено
  • Президент України
  • Голова Ради національної безпеки і оборони України

Зеленський пообіцяв детінізацію економіки – «першочергово»

30 січня 2019 року кандидат на посаду Президента України Володимир Зеленський у своїй передвиборчій програмі пообіцяв детінізацію економіки. Обіцянку представлено у програмі, як «першочергове завдання розвитку економіки» (!).
Не виконано
Сказано 30 січня 2019 р.

Джерело

  • https://www.cvk.gov.ua/pls/vp2019/wp005pt021f01=233pt001f01=720.html
  • https://gordonua.com/ukr/news/money/zelenskij-biznesmeni-jaki-ne-vijshli-z-tini-vijdut-mi-ne-prosto-tak-jdemo-do-elektronnoji-krajini-1524194.html
  • https://www.slovoidilo.ua/2021/06/30/novyna/ekonomika/riven-tinovoyi-ekonomiky-ukrayini-pidskochyv-30-minekonomiky
  • https://www.slovoidilo.ua/2021/03/24/novyna/ekonomika/kontrabanda-nesplata-podatkiv-nardep-rozpoviv-skilky-hroshej-vtrachaye-derzhava
  • https://www.me.gov.ua/?lang=uk-UA
  • https://www.slovoidilo.ua/promise/65781.html
  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=67833
  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=67930
  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=67334

Результат

Для початку варто ще раз звернути увагу на те, що обіцянку представлено у програмі, як «першочергове завдання розвитку економіки» (!). А декілька інших «першочергових завдань», станом на червень 2021 року (по суті станом на середину каденції президента Зеленського) редакція вважає виконаними, а саме: «довгострокове недороге кредитування», «державні гарантії для великих інвесторів».

Відповідно до аналітичної записки Мінекономіки, опублікованої 25 червня 2021 року, рівень тіньової економіки у 2020 році становив 30% від обсягу офіційного ВВП, що на 3 в.п. більше за показник 2019 року. «Ускладнення умов економічної діяльності, внаслідок запровадження протиепідемічних заходів в Україні та світі, спричинили природне бажання суб’єктів господарювання зменшити ризики втрати лімітованих ресурсів (на тлі суттєвого зростання збитків в економіці через тимчасові, але непрогнозовані у часі, обмеження ділової активності), що і призвело до зростання тінізації економіки», – пояснили у міністерстві.

Звичайно, пандемію можна вважати непередбачуваними обставинами. Але, як втратила економіка, так і втрачає рейтинг відповідальності через цю обіцянку. Оскільки в такому випадку, це взаємопов'язані речі.

Крім того, в аналітичній записці (див. джерело № 5, ст. 11-12) роз'яснили, що процеси тінізації економіки значною мірою спричиняються також недостатньо сприятливим середовищем. Позитивні очікування від реформ, їх реалізація стимулюють населення та суб’єктів господарювання до розширення діяльності у легальному секторі за умови поліпшення інвестиційного та бізнес-клімату в країні. При цьому належні умови та інституційне середовище неможливо створити доти, доки не будуть подолані системні чинники (!), що стримують процеси детінізації економіки в Україні. Основними серед них є:

1. Низький рівень прав власності;

2. Недостатній рівень захисту інтелектуальної власності;

3. Низький рівень ліквідності фондового ринку, захисту прав інвесторів;

4. Недосконалість судової системи;

5. Високий рівень корупції в країні;

6. Наявність територій, непідконтрольних уряду.

Також, можна додати, що за два роки каденції у відставку було відправлено двох міністрів економіки, що теж не сприяє реалізації стратегічних реформ. Наприклад, попри обіцянки, станом на середину 2021 року, так і не було напрацьовано та ухвалено новий трудовий кодекс.

На основі таких роз'яснень обіцянці присвоєно статус «не виконано», який не може бути змінений на «виконано», оскільки протягом двох перших років каденції не було забезпечено, ні зменшення рівня тіньової економіки, ні подолання чинників, що стримують процеси детінізації економіки. Вкотре нагадаємо, що обіцянку представлено у програмі, як «першочергове завдання розвитку економіки» (!).