Два роки і місяць роботи президента: як Зеленський виконує обіцянки

Читать на русском

«Слово і діло» продовжує стежити за тим, як президент України Володимир Зеленський виконує обіцянки. Станом на сьогодні у нього 673 обіцянки, з урахуванням передвиборчих і програмних. Якщо рахувати від дня інавгурації, то Зеленський виконав 195 обіцянок і 105 – провалив.

В період з 20 травня до 20 червня глава держави дав 26 нових обіцянок, 9 – виконав і 3 – провалив.

Володимир Зеленський за місяць виконав дев'ять обіцянок, провалив – три, а також дав 26 нових.
Як Зеленський виконує обіцянкиСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

Всі обіцянки президента можна подивитися в його профілі на сайті. Як аналітики «Слово і діло» відстежують виконання обіцянок політиків, можна прочитати тут.

Які обіцянки за місяць провалив Зеленський

Ми вважаємо невиконаною програмну обіцянку Зеленського надати максимальну державну підтримку новоствореним антикорупційним органам.

Натепер складно погодитися з тезою, що антикорупційним органам надається обіцяна підтримка для ефективного виконання їхніх завдань. По-перше, Спеціалізована антикорупційна прокуратура вже десять місяців працює без постійного керівника. Через це САП не може самостійно порушувати кримінальні провадження – потрібно чекати підтвердження з Офісу генерального прокурора. Це ставить під сумнів незалежність і ефективність інституції.

По-друге, у вересні 2020 року КСУ визнав неконституційними окремі положення закону «Про Національне антикорупційне бюро України». Згідно з рішенням суду, протягом наступних трьох місяців до закону мали бути внесені зміни, покликані врегулювати правові аспекти роботи НАБУ. Але такі зміни все ще не внесені, законопроєкт готують до другого читання.

Не виконав Зеленський обіцянку провести Дні Білорусі в Україні після завершення реорганізації Міністерства культури, він говорив про це в жовтні 2019-го. У грудні минулого року у Мінкульті повідомили «Слово і діло», що реорганізація відомства не проводиться, хоча в липні вона все ще тривала.

Також стало відомо, що білоруська сторона зверталася до Мінкультури з пропозицією провести Дні Білорусі в жовтні 2020 року, ще до кризи у відносинах двох країн. Але пропозицію відхилили через ситуацію з коронавірусом. Тепер же відносини України та Білорусі ускладнені санкціями.

Зважаючи на те, що за півтора року Дні Білорусі так і не провели, обіцянка не виконана.

Крім того, глава держави не виконав обіцянку про те, що «незабаром» аеропорт «Ужгород» запрацює повноцінно. Обіцянку він давав у вересні минулого року. Повноцінну роботу аеропорту буде відновлено тільки з вересня 2021-го. До цього часу польоти здійснюватимуть за правилами візуальних польотів, а з вересня вже за аеронавігаційними приладами.

Що за місяць зміг виконати президент

Як і обіцяв Зеленський, до Верховної ради внесли законопроєкт «Про запобігання загрозам національній безпеці, пов'язаним з надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів)». Детальніше про ініціативу можна прочитати тут.

Виконано обіцянку призначати жінок на посади голів обласних адміністрацій. Зеленський призначив Анну Коваленко керівником Чернігівської ОДА, Айну Тимчук – керівником Харківської ОДА та Марію Чорну – головою Кіровоградської ОДА.

У минулому році Зеленський обіцяв, що музеї і замки додадуть в програму «Велике будівництво». У травні цього року Міністерство культури опублікувало перелік з 22 проєктів з реставрації, консервації, ремонту пам'яток культурної спадщини, зокрема замків, які будуть реалізовані в рамках президентської програми.

Зеленський виконав обіцянку провести планові і позапланові перевірки всього цивільного флоту. З січня 2020 року до лютого 2021-го Державіаслужба ініціювала і провела 127 позапланових перевірок суб'єктів авіаційної діяльності. Крім того, відомство виконує щорічні перегляди льотної придатності і видає відповідні сертифікати на повітряні судна.

Також президент виконав обіцянку зробити все можливе для залучення на український ринок представників французького бізнесу. У травні Україна і Франція підписали чотири рамкових угоди на суму більше 1,3 млрд євро. Вони передбачають постачання 130 електровозів компанією «Альстом», постачання 370 автодрабин для роботи на висотних будівлях, поліпшення ситуації з водопостачанням в Луганській області та поліпшення якості питної води в Києві.

Нагадаємо, «Слово і діло» зібрало топ виконаних і провалених обіцянок Зеленського за два роки на посаді.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: