В Україні з'явилося нове шахрайство з розмитненням «євроблях»

Читать на русском
Шахраї користуються тим, що власники авто на єврономерах не знають нюансів законодавства і пропонують їм завідомо нелегальну процедуру розмитнення
Ілюстративне фотоВідкрите джерело

В Україні при розмитненні автомобілів на єврономерах (т.зв. «євроблях») виникла проблема з власниками авто, які «скидали» термін перебування авто в країні, виїжджаючи та в'їжджаючи через КПП на російському кордоні. Близько 150 тисяч осіб не можуть розмитнити свої автомобілі. Ця ситуація вже опинилася в полі зору шахраїв.

Про це повідомляє UBR.

Видання повідомило, що на митних пунктах Одеської та Чернігівської областей з'явилися шахраї, які пропонують «обнулити» факт такого перезаїзду і розмитнити автомобіль. Перша процедура коштує 300 доларів США, друга-250 доларів. Схема будується на те, що авто робить перезаїзд в митному пункті та потім проходить розмитнення в Одеській або Чернігівській області. Шахраї запевняють, що історія з перезаїздом з Росії «зникає» з поля зору митниці, тобто все легально.

В Україні проблеми з розмитненням авто з болгарськими, чеськими та словацькими номерамиБолгарія, Чехія та Словаччина не надали Україні роз'яснення щодо процедури зняття з обліку та оформлення договору купівлі-продажу на автомобілі, які були куплені на їх території

Однак на митниці говорять зовсім інше - такі дії абсолютно незаконні. Нічого нікуди не зникає і таким водіям відповідно до ст.485 МКУ загрожує штраф у 5-6 тисяч доларів. Йдеться про незаконне використання пільг, оскільки автомобіль, який заїхав з боку РФ, не має права на пільги та не може в'їжджати назад. Таким чином, в наявності порушення законодавства.

«Проконсультувавшись з митними органами, ми отримали однозначну відповідь, що пільги мають відношення тільки до процедур розмитнення за митною декларацією ІМ40АА (стандартною) і МД-1, коли людина виїжджає за межі митної території без подальшого митного оформлення. Але не поширюються на автомобілі, які зробили перезаїзди на митних постах, які межують з РФ» - пояснили юристи.

Розмитнення «євроблях»: що змінилося після ухвалення нових законівЩо змінилося для власників євроблях після ухвалення нових законів, дивіться на інфографіці Слово і діло.

Тобто це означає, що такі автомобілі навіть покинути територію України на законних підставах не можуть, не кажучи вже про зворотний в'їзд і подальше розмитнення.

Нагадаємо, що в Україні з 15 червня, почала діяти нова пільгова формула з розмитнення «євроблях», що в'їхали на територію України до кінця 2020 року. Рада прийняла цей закон у квітні 2021 року. Президент Володимир Зеленський підписав закони про розмитнення «євроблях» у травні.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: