Розмитнення «євроблях»: що змінилося після ухвалення нових законів

Читать на русском

Верховна Рада вкотре на пів року продовжила пільгове розмитнення автомобілів з іноземною реєстрацією. Що змінилося для власників «євроблях» після ухвалення цих законів, дивіться на інфографіці «Слово і діло».

Закони №4643-д та №4644-д передбачають зміни до Податкового та Митного кодексів. Це зробили для того, щоб забезпечити пільгове розмитнення авто за новою формулою, де більше не береться до уваги вартість авто.

Після набуття чинності законів, зважатимуть тільки на вік авто, об'єм та тип його двигуна.

Тепер формула має такий вигляд: Сума розмитнення = Базова ставка + Коефіцієнт двигуна + Доплата за двигун.

Складові елементи формули розмитнення:

  • Базова ставка – залежить від року випуску ТЗ. Що старший ТЗ, то вища ставка.
  • Коефіцієнт двигуна – залежить від об'єму двигуна ТЗ та коефіцієнта, що визначений законом.
  • Доплата за двигун – залежить від виду двигуна ТЗ. За дизельні двигуни доплата становить 100 євро.

Ця формула діятиме впродовж 180 днів після того, як закони введуть в дію. Для учасників бойових дій, які були на фронті не менш як 90 днів, цей термін продовжили до 270 днів.

Раніше спрощений режим розмитнення поширювався на ТЗ, завезені в Україну від 2015 року, а тепер на ТЗ, вік яких перевищує 5 років із моменту випуску та які були завезені до кінця 2020 року.

Спрощений режим розмитнення не поширюється на авто, що не відповідають стандарту «Євро-2» та завезені після 31 грудня 2020 року та на авто, що мають походження із «країни-агресора» чи ввозяться з тимчасово окупованих територій.

До ухвалення закону штрафи сплачували в разі прострочення терміну розмитнення, а тепер власники таких автівок будуть звільнені від штрафів, якщо машина ввезена до кінця 2020 року і за неї сплатили 8,5 тис. грн.

Нагадаємо, власники «євроблях» уже неодноразово виходили на акції з вимогою пом’якшити умови для розмитнення автівок. Востаннє такі протести були у лютому цього року. У коментарі «Слово і діло» політолог Володимир Цибулько зазначив, що проблема «євроблях» буде загострюватися через дефіцит у бюджеті.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: