Подкаст «Словом» за 26 квітня: розмитнення «євроблях», кінець карантину та військова допомога

Читать на русском

Про те, чи видно край жорсткого карантину в Україні, про потенційного нового гравця на ринку вакцин від коронавірусу. Про розрив між бідними та багатими в різних країнах світу згідно з індексом нерівності. Про військову допомогу Україні та про те, чи настане в нас колись кінець епохи пільгового розмитнення «євроблях». «Слово і Діло» пропонує огляд найважливіших новин і власної аналітики в аудіоформаті - в подкасті «Словом».

Для кого скінчилася «червона» зона карантину в Україні

З 25 квітня Одеська область офіційно перейшла з «червоної» зони до «жовтої». А це означає, що в області знімається заборона на роботу ТРЦ, кафе, ресторанів та на проведення масових заходів.

Навздогін за Одеською з «червоної зони» виходить Львівська область. З понеділка в області діє «жовтий» рівень епіднебезпеки.

У «червоній» зоні залишаються Київ і 9 областей: Житомирська, Запорізька, Київська, Миколаївська, Полтавська, Сумська, Харківська, Хмельницька та Чернігівська області.

Іран розробив свою вакцину

Іран розпочав серійне виробництво власної вакцини від COVID-19 COVIRAN.

Як повідомляє Анатолійське агентство новин, випробування цієї вакцини перебувають на третьому етапі, проте її вже почали вводити добровольцям.

За словами голови Наукової ради з коронавірусу Мохаммада Мохбіра, планується виробити 1 млн доз вакцини COVIRAN - у травні, 3,5 млн - у червні, 12 млн - у липні та 15 млн - у серпні цього року. Вперше Іран випробував на людині вакцину COVIRAN 29 грудня 2020, після чого було оголошено про успішні результати.

Індекс Джині: який розрив між бідними та багатими в Україні

Експерти Міжнародного валютного фонду торік спрогнозували, що у світі через пандемію COVID-19 збільшиться розрив між бідними та багатими. При цьому нинішня пандемія вплине на доходи населення набагато сильніше, ніж попередні: SARS (2003), H1N1 (2009), MERS (2012), Ebola (2014 року) і Zika (2016). Після кожної із цих подій «індекс нерівності» збільшувався, а негативні ефекти зберігалися ще протягом п'яти років після закінчення криз, спричинених глобальними епідеміями.

Індекс Джині (індекс нерівності або індекс справедливості) розробив на початку XX століття італійський економіст Коррадо Джині. Він описує розрив між бідними та багатими верствами населення: що вище коефіцієнт, то більший розрив, тобто 1% означає рівність доходів населення, 100% – навпаки.

В Україні Індекс Джині один з найнижчих у світі – 25,36%. Поруч з Україною в рейтингу Азербайджан, Молдова, Білорусь, Словенія, Чехія, Словаччина. Щоправда, такий результат може бути пов'язаний з недостовірністю української статистики щодо рівня доходів громадян і високою часткою тіньової економіки.

У сусідній Польщі індекс Джині у 2020-му склав 30,19%, в Данії – 28,5%, близько 32% - в Німеччині, Франції, Швейцарії, в Росії – вище 35%.

Найглибша прірва в доходах між багатими та бідними в ПАР (62,73%), Намібії (59,17%), Замбії (58,09%), Мозамбіку (53,87%), Ботсвані (53,35%), Бразилії (52,44%).

Яким був індекс Джині у світі у 2020 році – дивіться в інфографіці на нашому сайті.

Телеканали Медведчука заблокував YouTube

Відеохостинг YouTube заблокував сторінки телеканалів 112 Україна, NewsOne і ZIK, щодо яких діють санкції РНБО. Ще в суботу, 24 квітня пошук знаходив канали, але подивитися їх вже було неможливо. При переході на сторінки ZIK, 112 та NewsOne повідомляється, що «канали не доступні для перегляду у вашій країні».

Нагадаємо, 2 лютого президент України Володимир Зеленський ввів у дію рішення РНБО про санкції щодо народного депутата від ОПЗЖ Тараса Козака - соратника Віктора Медведчука. Санкції терміном на 5 років торкнулися і трьох каналів Козака - 112 Україна, ZIK і NewsOne. Вони припинили своє ефірне мовлення. А Міністерство культури направило в YouTube звернення з проханням заблокувати сторінки телеканалів.

Скільки Захід витратив на військову допомогу Україні

Сполучені Штати Америки систематично надавали Україні військову допомогу від початку війни на Донбасі. У 2014 році загальна сума такої допомоги становила майже 87 млн дол. За рік цей показник збільшився більше ніж на 100% і допомога склала вже 174 млн дол.

2017-го у межах іноземного військового фінансування Вашингтон виділив Україні 99 млн дол. Ще 2 млн дол. надали в рамках Міжнародної військової освіти та підготовки. Найбільше коштів у 2017 році - 150 млн доларів - виділили через Ініціативу сприяння безпеці в Україні.

У 19-му - Україні виділили рекордну фінансову підтримку у розмірі майже 398 млн дол. Тоді армія, зокрема, отримала обладнання зв’язку, засоби кібербезпеки, прилади нічного бачення, медичне обладнання, різноманітні запасні частини для техніки.

Крім того, Україну систематично підтримували країни-члени ЄС, надходила підтримка від Європейської комісії. У 2014 році Києву надали 15,7 млн євро. У 2016 році сума цієї допомоги значно зросла і становила 55,4 млн євро. У 2017 - рекордні від початку російської агресії на території України - 60 млн євро.

Як з роками змінювалася військова допомога Україні від ЄС та США, дивіться в інфографіці Слово і діло.

«Нескінченне» розмитнення

Верховна Рада України вкотре на пів року продовжила пільгове розмитнення автомобілів з іноземною реєстрацією.

Згідно із законом передбачено зміни до Податкового та Митного кодексів. Це зробили для того, щоб забезпечити пільгове розмитнення авто за новою формулою, в якій більше не фігурує вартість авто. Після набуття чинності законів, зважатимуть тільки на вік авто, об'єм та тип його двигуна.

Сама формула матиме наступний вигляд: сума розмитнення складатиметься з Базової ставки + Коефіцієнт двигуна + Доплата за двигун. Базова ставка – залежить від року випуску ТЗ. Що старший ТЗ, то вища ставка. Коефіцієнт двигуна – залежить від об'єму двигуна та коефіцієнта, що визначений законом. Доплата за двигун – залежить від типу двигуна. За дизельні двигуни доплата становить 100 євро.

Ця формула діятиме впродовж 180 днів після того, як закони введуть в дію. Для учасників бойових дій, які були на фронті не менш як 90 днів, цей термін продовжили на 270 днів.

Більше цифр, більше фактів, матеріалів і аналітики — знаходьте на slovoidilo.ua

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: