В Україні проблеми з розмитненням авто з болгарськими, чеськими та словацькими номерами

Читать на русском
Болгарія, Чехія та Словаччина не надали Україні роз'яснення щодо процедури зняття з обліку та оформлення договору купівлі-продажу на автомобілі, які були куплені на їх території
Ілюстративне фотоВідкрите джерело

В Україні виникла серйозна проблема з розмитненням авто на єврономерах («євроблях»), що належать Болгарії, Чехії та Словаччині. Дипломатичні відомства цих країн досі не надали українській митниці роз'яснення щодо процедури зняття з обліку та оформлення договору купівлі-продажу на автомобілі, тому митниця не може коректно провести процедуру розмитнення.

Про це повідомляє UBR.

«Болгарські» авто на єврономерах зосереджені в південних регіонах України, з номерами Чехії та Словаччини - на Закарпатті.

«Власники чекають, запитують... Я всіх попереджаю, що поки ці країни на паузі. Митниця ще до кінця не розуміє, як буде проходити процедура зняття з обліку: з вивезенням або без нього, з транзитними номерами чи ні, з відмітками або ж без них, з довідками чи ні... Але євроблях саме цих реєстрацій - багато», - розповів виданню юрист Іван Казачук.

Розмитнення «євроблях»: що змінилося після ухвалення нових законівЩо змінилося для власників євроблях після ухвалення нових законів, дивіться на інфографіці Слово і діло.

ДМСУ розмістила на Сайті інформацію, яка повинна виправити ситуацію, але інфослайди ніяк не виправляють стан речей. Всі сторони чекають на тимчасовий порядок, який згідно із законом №1402-ІХ має бути прописаний Кабінетом Міністрів протягом місяця після його набрання чинності.

Ще одна складність - Чехія і Словаччина не хочуть знімати з обліку авто, які не на їх території. А виїхати туди для зняття з обліку - втратити пільгу. З Болгарією ситуація не така критична, але не менш хитромудра - болгарська реєстраційна база там закрита, призначена тільки для внутрішнього користування. З'ясувати через неї, чи знятий автомобіль з обліку чи ні – неможливо. Єдиний варіант - подати «на Болгарію» запит, але відповідь прийде через місяць-два. До цього часу авто повинно знаходитися на митному терміналі. А митниця не зацікавлена «складувати» у себе авто.

Нагадаємо, що в Україні з вівторка, 15 червня, почала діяти нова пільгова формула з розмитнення «євроблях», що в'їхали на територію України до кінця 2020 року. Рада прийняла цей закон у квітні 2021 року. Президент Володимир Зеленський підписав закони про розмитнення «євроблях» у травні.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: