Кабмін Шмигаля: які кадрові ротації обіцяли підтримати або не підтримати нардепи

Читать на русском
Кого з міністрів депутати обіцяли звільнити, чию відставку навпаки підтримати не готові – в огляді Слово і діло.
Слово і діло

Схоже, що до осені уряд Дениса Шмигаля буде наполовину перекроєний. Буквально два місяці тому змінилися міністри економіки, охорони здоров'я та інфраструктури, а вчора «як грім серед ясного неба» подав у відставку беззмінний глава МВС Арсен Аваков. Більше того, ЗМІ писали, що крісла також хитаються під Денисом Малюською з Мін'юсту і Андрієм Тараном з Міноборони. Доля кожного з членів Кабміну залежить від народних депутатів. «Слово і діло» нагадає, за відставку яких міністрів обіцяли голосувати або не голосувати нардепи.

Відставка Авакова: хто обіцяв голосувати «за»

На інфографіці ми показували, як останні два роки Арсена Авакова намагалися безуспішно відправити у відставку. Влітку 2020-го ініціювати збір підписів за його відставку пообіцяли Кіра Рудик і Ярослав Железняк з «Голосу». Підписи зібрали, відповідну постанову зареєстрували – нардепи обіцянку виконали.

При цьому Рудик обіцяла проводити акції протесту проти Авакова аж до його відставки. Але все обмежилося тільки одним мітингом під парламентом 5 червня минулого року. Пізніше депутат пояснила, що акції проти глави МВС були відкладені через підготовку до місцевих виборів.

Вчора, 13 липня, Арсен Аваков добровільно подав заяву про відставку. Найімовірніше, вже завтра парламент її розгляне.

Ще торік Володимир Ар'єв і Олег Синютка обіцяли, що фракція «Європейська солідарність» підтримає відставку Авакова. «Для того, щоб зареєструвати постанову, достатньо одного народного депутата. А ось коли вона буде винесена в залу на голосування? Я знаю, що зараз партія «Голос» збирається ініціювати позачергову сесію для того, щоб винести це питання на сесію. Там будуть підписи «Європейської солідарності» і будуть голоси «Європейської солідарності», коли питання буде винесене в залу», – заявив Ар'єв. Значить, чекаємо завтра голосів від ЄС.

Очевидно, що звільнення міністра також підтримає фракція «Голос», оскільки вони ініціювали таку постанову.

Депутат групи «За майбутнє» Анна Скороход говорила, що не голосуватиме за звільнення Авакова без кандидатури його наступника. Уже відомо, що замість Авакова головою Міністерства внутрішніх справ хочуть призначити нардепа Дениса Монастирського. Значить, Скороход повинна відставку міністра підтримати.

Проголосувати за звільнення Авакова обіцяв також член «Слуги народу» Роман Грищук. А Гео Лерос свою обіцянку по Авакову вже провалив. Ще в серпні 2019-го як депутат «Слуги народу» він говорив, що буде голосувати «проти» збереження Авакова в уряді. Тим не менш, він не взяв участь у голосуванні за новий Кабмін.

Зміна голови МОЗ: що обіцяли депутати

Тривалий час найбільш «нелюбим» міністром був очільник МОЗ Максим Степанов. Через незадовільні темпи вакцинації його постійно погрожували відправити у відставку. В середині травня це все-таки сталося.

Ще навесні минулого року депутат від «Голосу» Ольга Стефанишина пообіцяла зареєструвати постанову про звільнення Степанова. «У нас реформа (охорони здоров'я – ред.) провисає. Провисає вона тому, що приходять люди, які не розуміються на темі і які хочуть красти гроші. Я хочу, щоб це припинилося. Я буду реєструвати постанови про звільнення міністра, поки у нас не буде такого міністра, який піклується про людей, а не про свою кишеню», – пояснила вона. Постанова була зареєстрована наприкінці липня 2020-го. Її так і не розглянули.

Ніна Южаніна виконала обіцянку про те, що «Європейська солідарність» проголосує за відставку Степанова. Фракція дала 25 голосів «за». Ігор Палиця із «За майбутнє» теж виконав обіцянку підтримати звільнення міністра. «Слуга народу» Марина Бардіна обіцяла голосувати за відставку Степанова, але не прийшла на засідання.

Наталія ПіпаНародний депутат України
Піпа пообіцяла, що "Голос" буде голосувати за відставку Степанова, Криклія та ПетрашкаСказано 17 травня 2021 р.Статус обіцянки: Не виконано

Юлія Тимошенко навпаки обіцяла, що «Батьківщина» не братиме участі в голосуванні. Фракція повним складом була відсутня в залі.

Новим міністром охорони здоров'я призначили Віктора Ляшка. Олексій Гончаренко і Соломія Бобровська виконали обіцянку не голосувати за його кандидатуру. Микита Потураєв обіцяв і проголосував.

Олександр Дубінський називав Ляшка «соросятком» і прихильником Супрун і говорив, що голосувати за його призначення не буде. Але в день голосування натиснув кнопку «за», проваливши обіцянку.

«Слуга народу» Олег Дунда був готовий підтримати Віктора Ляшка за умови, що той озвучить конкретні терміни вакцинації населення від COVID-19: «Якщо у нього будуть кількісні, якісні показники, які він затвердить: в який термін він планує вакцинувати». Ляшко умову виконав, оголосивши свої плани, а Дунда на голосуванні був відсутній, хоча був зареєстрований на засіданні.

У «Голосі» і ЄС обіцяли не підтримувати кадрові призначення

У фракції «Голос» кілька разів обіцяли, що не голосуватимуть за кадрові призначення. Таку обіцянку давав Андрій Осадчук, Леся Василенко, Кіра Рудик, Ольга Стефанишина та Ярослав Железняк. «Голос» – опозиційна фракція. Ми не голосуємо за кадрові призначення – це відповідальність коаліції», – так голова партії пояснила позицію. Поки що депутати тримають слово.

Окремо Інна Совсун обіцяла, що фракція не підтримає призначення Германа Галущенка міністром енергетики. Наталя Піпа заявляла, що «Голос» не голосуватиме за призначення Віктора Ляшка, Олександра Кубракова і Олексія Любченка. Аналогічну обіцянку давав Железняк. Всі троє свої зобов'язання виконали.

Фракція «Європейська солідарність» теж не буде підтримувати кадрові призначення. Про це заявили Микола Величкович і Артур Герасимов. «Європейська солідарність» не голосувала ні за які кадрові призначення і голосувати не буде, тому що це відповідальність монобільшості», – наголосив Величкович.

Микола Княжицький вже виконав обіцянку про те, що фракція не підтримає призначення нових міністрів інфраструктури, економіки та охорони здоров'я. Депутати фракції або утрималися, або голосували «проти».

Віктор Бондар із «За майбутнє» у травні обіцяв, що буде голосувати за відставку міністрів і всього уряду. «Шановні колеги, на цьому тижні, ми розуміємо, що влада хоче в першу чергу провести кадрові зміни в уряді. Ми можемо підтримувати ці зміни, вони по суті ні на що не впливають, тому що ми бачимо разом з вами, уряд сьогодні діє взагалі безсистемно; немає ніякої логіки в діях уряду і зміна там окремих міністрів особливо нічого не змінює в цілому ні для країни, ні для діяльності самого уряду ... Тому ми, безумовно, будемо підтримувати і голосувати за зміну не тільки міністрів, але і взагалі треба підхід зважений по всьому уряду», – заявляв він. Але зрештою депутат провалив свою обіцянку, проігнорувавши голосування за відставку Владислава Криклія.

Ольга Василевська-Смаглюк пообіцяла не голосувати за Максима Степанова, Владислава Криклія та Ігоря Петрашка. «Я не буду голосувати за відставку жодного з міністрів. Я вважаю, що ми їх призначили і відставка не є політичною відповідальністю. Я не буду голосувати, бо я голосувала за їхнє призначення», – говорила нардепка. Незважаючи на це, вона проголосувала за звільнення Петрашка і Степанова.

«Слуга народу» Олександр Качура говорив, що не голосуватиме за звільнення будь-якого міністра без кандидатури наступника. Наразі депутат слово тримає.

А глава партії СН Олександр Корнієнко нещодавно обіцяв, що до осені нікого з міністрів більше не звільнять. Очевидно, що зі зміною глави МВС обіцянка буде невиконана.

Нагадаємо, «Слово і діло» проаналізувало, хто з депутатів найбільше давав обіцянок, а хто – виконував або провалював.

Олександра Худякова, спеціально для «Слово і діло»

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: