Ротації в Кабміні: кого хочуть відправити у відставку народні депутати

Читать на русском
Голос і Європейська солідарність хочуть відставки Арсена Авакова, а деякі слуги народу не проти звільнити весь уряд.
Слово і діло

Не минуло й пів року з початку робота уряду Дениса Шмигаля і перших кадрових перестановок у ньому, як уже ходять чутки про нові звільнення. Про ймовірну заміну міністрів економічного блоку, йдеться про Сергія Марченка та Ігоря Петрашко, говорив віцеспікер Ради Руслан Стефанчук. За його словами, рішення буде ухвалено на основі аналізу держбюджету-2021. У свою чергу, глава фракції «Слуга народу» Давид Арахамія заявив, що є питання ще й до міністрів енергетичного блоку. «Слово і діло» пропонує подивитися, за відставку яких міністрів готові й обіцяли голосувати народні депутати.

Відставка Кабміну

Роман Лозинський обіцяв, що «Голос» ініціює проведення позачергової сесії для відставки уряду. Депутат давав обіцянку ще в середині червня, поки безрезультатно.

Ініціювати недовіру Кабінету міністрів буде фракція «Європейська солідарність». Це обіцяли Микола Величкович і Артур Герасимов. «А сумна, так звана програма дій уряду. А брехня про 500 тисяч нових робочих місць. Все це свідчить, що другий уряд Зеленського лише поглиблює кризу, яку почав перший уряд Зеленського. Саме тому «Європейська солідарність» ініціює висловлення недовіри всьому уряду», – заявив Герасимов. Станом на 18 червня, за словами Олексія Гончаренка, у фракції було 80 підписів за відставку уряду. Скільки зараз – невідомо.

Юрій ЗагороднійНародний депутат України
Загородній пообіцяв, що фракція не голосуватиме за програму уряду Дениса ШмигаляСказано 4 червня 2020 р.Статус обіцянки: Виконано

Депутат від «Опозиційної платформи – За життя» Ілля Ківа заявив, що фракція і він особисто не братимуть участі в призначенні й відставці уряду. При цьому співголова фракції Юрій Бойко обіцяв протилежне – підтримати постанову про відставку Кабміну. «І це єдина постанова, яку ми підтримаємо щодо цього Кабміну», – підкреслив Бойко.

«Слуга народу» не підтримуватиме ініціативи про відставку Кабміну Дениса Шмигаля, пообіцяв Олександр Корнієнко. Але не всі у фракції з ним згодні. Наприклад, Єлизавета Богуцька заявила, що проголосує за відставку: «Із задоволенням проголосую за відставку Шмигаля і всього непотрібного Кабміну, який, крім почуття сорому, у мене нічого не викликає».

Олександр Дубінський також обіцяв відправити у відставку прем'єра Дениса Шмигаля. «Знаєте, ні, не буду підтримувати (програму дій уряду – ред.). Вона неякісна. У ній немає стратегічних планів і кроків на подолання кризи. Це просто набір букв. Її нам намагаються представити як програму для того, щоб Шмигаль отримав річний імунітет від відставки. Цього не буде. Як тільки програма буде провалена в залі Ради, ми зберемо підписи про недовіру до прем'єра і відправимо його у відставку», – заявив нардеп. При цьому в березні Дубінський виконав обіцянку підтримати кандидатуру Шмигаля.

Відставка Авакова й Петрашка

Напевно, найбільш непопулярний міністр в уряді – «незамінний» глава МВС Арсен Аваков. Хоча і президент Володимир Зеленський, і прем'єр називали Авакова «ефективним» міністром, не всі в парламенті з цим згодні.

Ярослав Железняк і Кіра Рудик з фракції «Голос» обіцяли ініціювати збір підписів за відставку міністра внутрішніх справ. Обіцянка була виконана, у Верховній раді ще на початку червня зареєстрували постанову про відставку Авакова, але вона досі перебуває на розгляді комітету.

На початку червня «Голос» також провів під Верховною радою акцію протесту проти глави МВС, і Рудик запевнила, що подібні мітинги проходитимуть до моменту його звільнення. Ось тільки поки більше їх не проводили. І, безсумнівно, «Голос» більше не буде голосувати за перепризначення Авакова міністром.

Ірина ВерещукВіце-прем'єр-міністр України – Міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України
Верещук заявила, що не буде голосувати за постанову щодо звільнення СтепановаСказано 28 липня 2020 р.Статус обіцянки: Архів

Надати підписи за відставку Авакова, а потім і голосувати за це обіцяли у фракції «Європейська солідарність». «Для того, щоб зареєструвати постанову, досить одного народного депутата. А ось коли вони буде винесено в зал на голосування? Я знаю, що зараз партія «Голос» збирається ініціювати позачергову сесію для того, щоб винести це питання на сесію. Там будуть підписи «Європейської солідарності» і будуть голоси «Європейської солідарності», коли питання буде винесено на розгляд», – заявив Володимир Ар'єв. «Слово і діло» зараз чекає відповідь на запит, чи давала фракція обіцяні підписи.

У монобільшості теж є незадоволені главою МВС. Готовий голосувати за відставку Авакова «слуга народу» Роман Грищук. Нардеп Лада Булах пообіцяла, що не буде голосувати і підтримувати уряд, поки в ньому залишається Аваков. За повторне призначення Авакова міністром не голосуватиме також Віталій Безгін.

«Слуга народу» Андрій Холодов обіцяв особисто збирати підписи за відставку міністра розвитку економіки Ігоря Петрашко. Поки відповідна постанова в парламенті не реєструвалася.

Давид Арахамія недавно пообіцяв відправити міністрів у відставку, якщо депутати найближчим часом не отримають покроковий план їх дій. «Я збирав окремо кожного міністра і говорив: якщо не будемо мати конкретного покрокового плану, у вас немає майбутнього як у міністрів», – сказав глава фракції.

Ще одна фігура в уряді, яка викликає багато протиріч – виконувач обов'язків міністра освіти Сергій Шкарлет. Профільний комітет Верховної ради не підтримав його призначення міністром, тому Шкарлет в статусі в.о. Депутатка Наталя Піпа пообіцяла, що фракція «Голос» не дасть жодного голосу за призначення Шкарлета. Не збирається його підтримувати і член фракції «Слуга народу» Данило Гетманцев.

Вадим Рабінович готовий проголосувати за кандидатуру міністра освіти, але тільки якщо той заявить про припинення «насильницької українізації».

Нагадаємо, політолог Олександр Радчук писав про те, які зміни очікуються в роботі Кабміну восени 2020 року.

Олександра Худякова, спеціально для «Слово і діло»

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: