Аваков подав у відставку: глава МВС виконав 39% обіцянок

Читать на русском
Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков зібрався у відставку, виконавши 39 відсотків своїх обіцянок.
Слово і діло

Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков написав заяву про звільнення. Уже в четвер, 15 липня, Верховна рада може розглянути його відставку. На сьогодні міністр виконав 39% обіцянок.

Про це повідомляє «Слово і діло».

Нагадаємо, що Аваков був міністром внутрішніх справ від лютого 2014 року (спочатку у статусі виконувача обов'язків). Відтоді він дав 273 обіцянки: виконав – 106 (39%), провалив – 91, в процесі виконання – 76 (найближчим часом ми дамо їм статус «виконано» чи «не виконано»).

Які обіцянки провалив глава МВС

Як виконувач обов'язків міністра Аваков в лютому 2014-го обіцяв, що бійців «Беркута» покарають за розстріл мітингувальників на Майдані. Частині колишніх «беркутівців» винесли обвинувальні вироки, але чимало з підозрюваних перебувають за кордоном, деяких обвинувачених відпустили під домашній арешт.

Відразу після втечі Віктора Януковича в лютому 2014-го Аваков обіцяв, що експрезидент буде обов'язково затриманий. Але Янукович ховається в Росії і був засуджений лише заочно.

Ще в складі уряду Гройсмана Аваков мав створити військову поліцію. Але за кілька років така законодавча ініціатива не була напрацьована.

Міністр не виконав обіцянку в 2020 році забезпечити запуск проєкту «Поліцейський офіцер громади» на всій території України. Станом на початок грудня проєкт був впроваджений на території 18 областей. Поліцейські офіцери ще трьох областей проходили курс підготовки.

У травні 2020-го після зґвалтування дівчини в Кагарлицькому відділенні поліції Аваков пообіцяв, що там повністю оновлять склад співробітників. Одразу після інциденту поліцейських, підозрюваних у скоєнні злочину, усунули від виконання службових обов'язків, а весь особовий склад Кагарлицького відділення вирішили розформувати і направити на переатестацію. Але зрештою з 30 співробітників звільнили тільки 9. Обіцянка провалена.

Також Аваков провалив обіцянку покарати всіх порушників законодавства на виборах в 2019 році. Через два роки після виборів тільки шосту-сьому частину справ щодо порушень виборчого законодавства направили до суду.

Які обіцянки виконав Аваков

З виконаних обіцянок Авакова, насамперед, можна відзначити створення Національної поліції. Верховна рада ухвалила відповідний закон у липні 2015 року. Також міністр виконав обіцянку ліквідувати Державну автомобільну інспекцію, її функції зараз виконує патрульна поліція.

Ще одна виконана обіцянка щодо реформи МВС – створити кіберполіцію. Перших кіберполіцейських випустили в липні 2016-го в Харкові. Зараз Департамент кіберполіції функціонує в складі Національної поліції.

Щодо зарплат поліцейських обіцянка теж виконана, їх підвищили в 2019 році. За інформацією Департаменту кадрового забезпечення Нацполіції, інспектор поліції почав отримувати від 10,7 тисячі гривень, дільничний офіцер – від 11,3 тисячі гривень, рядовий поліції – від 9 тисяч гривень.

Перед другим туром президентських виборів у 2019 році Аваков обіцяв гарантувати безпеку на дебатах і самих виборах. Обіцянку теж вважаємо виконаною. Публічна безпека громадян під час дебатів була забезпечена, цим займалися 10 тисяч правоохоронців. Безпосередньо під час виборів масових порушень громадського порядку не було.

Крім того, міністр виконав обіцянку про те, що ув’язнений в Італії нацгвардієць Віталій Марків буде на волі. 3 листопада 2020 року Апеляційний суд Італії вирішив задовольнити клопотання захисту Марківа і визнав його непричетним до вбивства італійського фотографа на Донбасі. Аваков сприяв виправданню і звільненню військового, відстоюючи його інтереси в суді і на міжурядовому рівні.

Всі обіцянки Авакова дивіться за посиланням.

Нагадаємо, на інфографіці «Слово і діло» можна відстежити, як Арсена Авакова два роки намагалися відправити у відставку.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: