Арсен Аваков: як два роки намагаються відправити у відставку «ефективного» главу МВС

Читать на русском

Арсена Авакова суспільство вважає чи не «найголовнішим злом» в українському політикумі, у нього низький рейтинг довіри і за його відставку регулярно збираються мітинги. Проте, Аваков вже сім років очолює Міністерство внутрішніх справ, пережив одного президента і кількох прем'єрів, а Володимир Зеленський називає його «ефективним міністром». Правда, нещодавно кілька ЗМІ написали, що восени голову МВС можуть звільнити, і якщо знадобиться, то разом з усім Кабміном. Наскільки правдиві чутки, ми дізнаємося через кілька місяців, а сьогодні пропонуємо подивитися, як останні два роки Авакова намагалися відправити у відставку.

Цікаво, що ще до своєї перемоги на виборах Володимир Зеленський дякував главі МВС за хорошу роботу. «Я хотів би подякувати всім працівникам МВС, кожному поліцейському, кожному рятувальнику, кожному нацгвардійцю – спасибі вам за цю роботу. І окремо я хочу подякувати міністру Авакову: мені здається, це вперше в історії нашої країни, коли міністерство, поліція працювали не на окремого кандидата, а працювали на країну, захищали інтереси України», – заявив Зеленський між першим і другим туром виборів.

Однак, коли президент прийняв рішення розпустити Верховну раду, а з нею пішов і уряд, були надії, що Арсена Авакова серед «нових облич» не буде.

Проте, Аваков з'явився в списку міністрів нового Кабміну. Напередодні голосування за призначення уряду Гончарука біля Офісу президента пройшла акція протесту проти Авакова. Але вже 29 серпня нова Верховна рада ще раз призначила його очільником МВС.

«Головний аргумент – в умовах війни, молодого уряду, який не має досвіду, він відповідає за найбільший блок з безпеки. Брали до уваги також те, що Аваков брав участь в забезпеченні чесних виборів. За сукупністю команда прийняла рішення його залишити», – пояснював Олексій Гончарук, підкресливши, що це було одним з найскладніших рішень при формуванні Кабміну. У «Слузі народу» розповіли, що на зустрічі з фракцією Зеленський говорив про Авакова як про «тимчасового міністра», на пів року. Основна проблема полягала в тому, що кандидатів на його посаду немає.

У грудні 2019 року було затримано кілька підозрюваних у вбивстві журналіста Павла Шеремета. На спеціальній пресконференції з цього приводу були присутні Аваков, тодішній генпрокурор Рябошапка і сам Зеленський. Пізніше президент сказав, що справа Шеремета – особиста відповідальність Авакова.

У березні 2020 року Авакова перепризначили в новий уряд. Причина була все та ж – в «Слузі народу» заявили, що не змогли знайти йому заміну.

У червні минулого року відправити главу МВС у відставку намагалася фракція «Голос»: депутати почали збирати підписи у Верховній раді. 5 червня 2020-го «Голос» провів акцію протесту і зареєстрував у парламенті постанову про звільнення Авакова.

Володимир Зеленський в цей же час заявив, що Аваков «потужний» міністр і він повинен до кінця довести справу Шеремета. «Досі немає кращого міністра, так і є. Я вважаю, що він дійсно потужний міністр».

Трохи пізніше президент назвав дві умови відставки Авакова: якщо будуть конкретні кандидатури на пост міністра внутрішніх справ, і якщо у фракції «Слуга народу» Аваковим будуть незадоволені більше, ніж окремі депутати.

Під час нещодавньої пресконференції Зеленський повторив, що Авакова можуть звільнити, якщо обвинувачених у вбивстві Шеремета визнають невинними. Тоді і з'явилися чутки, що в Раді можуть дати хід постанові, яка була зареєстрована ще рік тому.

Чутки про це підігрів і візит Яни Дугарь в Офіс президента. В ОПУ заявили, що Дугарь разом з адвокатами зустрічалася з представниками Консультативної ради з питань забезпечення прав і свобод захисників. Ексгенпрокурор Руслан Рябошапка вважає, що це підготовка до відставки глави МВС.

Нагадаємо, за даними «Слово і діло», у Арсена Авакова 278 обіцянок: 110 обіцянок він виконав, 94 – провалив, 74 залишаються в процесі виконання.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: