Подкаст «Словом» за 5 липня: підсумки Євро-2020, доходи заробітчан і землі мерів

Читать на русском
Головні новини та аналітика станом на 5 липня – в авторському подкасті. Коротко розповідаємо про те, що досліджували протягом доби.
Подкаст Словом і Діломslovoidilo.ua

Про результати виступу збірної України на Євро-2020 і не тільки в гольовому еквіваленті. Про результативність роботи українського парламенту впродовж минулого тижня. Про кількість грошей, які щорічно українські заробітчани привозять додому та землі, якими у приватному порядку розпоряджаються мери великих українських міст. «Слово і діло» пропонує огляд найважливіших новин і власної аналітики в аудіоформаті - в подкасті «Словом».

Розкатали Швецію, але поступилися Англії: підсумки Євро-2020 для України

Збірна України закінчила свій виступ на Євро-2020, програвши у зустрічі з головним фаворитом турніру збірною Англії з рахунком 4:0. Наша збірна вперше в історії зіграла у чвертьфіналі чемпіонату Європи, пробившись до вісімки кращих команд континенту.

Фанати палко зустрічали команду в аеропорту Бориспіль. Кілька сотень людей зібралися на парковці терміналу D аеропорту, де була організована зустріч із командою. Футболісти збірної співали разом із вболівальниками гімн України. Головний тренер команди Андрій Шевченко виступив із промовою, подякувавши фанам за підтримку.

Президент Володимир Зеленський після гри української збірної з англійцями написав у своєму Twitter: «Хлопці, ви довели, що можете боротися нарівні з кращими, що у вас сталевий характер, ви можете надихати та об'єднувати навколо себе всю країну. Дякую за цей турнір, впевнений, що далі буде тільки краще! Обіймаю кожного з вас від усіх українців! Слава Україні!»

УЄФА, між тим, виділила кошти українській команді за участь на турнірі. Про це пише isport.ua. Так, всього команда Андрія Шевченка на Євро-2020 заробила 16 мільйонів євро. У підсумкову суму входять 9,25 мільйона євро за участь у фінальній стадії Євро-2020, 1,5 млн євро - за перемогу над Північною Македонією, 2 млн євро за вихід в 1/8 фіналу турніру і 3,25 млн євро - за вихід в 1/4.

Що напрацювала Рада: підсумки роботи депутатів за сесію

На стику першого і другого літніх місяців у Верховній Раді депутати створили тимчасову спецкомісію з питань захисту прав інвесторів. ТСК має опікуватися підготовкою законодавчих ініціатив щодо захисту прав інвесторів, забезпечення рівного захисту прав, інтересів суб'єктів інвестиційної діяльності, а також співпрацювати з бізнес-асоціаціями для залучення інвестицій. Ще однією постановою парламентарії повернули історичну назву селищу Новгородське в Донецькій області – тепер воно знову називається Нью-Йорк.

Загалом за тиждень Рада ухвалила 43 законопроєкти: 17 – за основу та 26 – в цілому.

Зокрема був ухвалений закон, який встановлює штрафи за відмову від проходження габаритно-вагового контролю, президентський закон про корінні народи (що він передбачає, можна подивитися на інфографіці), скасований режим вільної економічної зони «Крим». У другому читанні депутати проголосували закон про підвищення пенсій чорнобильцям.

У другому ж читанні був прийнятий законопроєкт щодо судової реформи – про відновлення роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів. Ключовий момент законопроєкту: членів ВККС відбиратимуть через конкурс, в складі конкурсної комісії будуть міжнародні експерти, чиї голоси будуть вирішальними. Про плюси та мінуси цієї правки ми вже публікували окремий матеріал, а ще писали, хто з депутатів провалив програмні обіцянки за підсумками цього голосування.

Крім того, депутати посилили відповідальність за домашнє насильство і насильство за ознакою статі. Тепер насильство щодо членів сім'ї або за статевою ознакою, яке завдає фізичної або психічної шкоди, буде каратися штрафом від 10 до 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (170-340 гривень), ще передбачено покарання у 30-40 годин громадських робіт, або адміністративний арешт на строк до 10 діб.

Всі дані, щодо того, як пройшов попередній робочий тиждень в українському парламенті - ми зібрали для вас в одній зручній інфографіці на нашому сайті.

Скільки привозять додому українські заробітчани

Всеукраїнська асоціація компаній з міжнародного працевлаштування провела підрахунок і зробила висновок, що близько 5 млн українців змушені працювати за кордоном у різних країнах світу і при цьому приблизно 50-60% з них працюють нелегально. У «доковідні» часи, за різними даними, нараховувалося від 3,5 до 8 мільйонів трудових мігрантів. Точної кількості, скільки саме наших співвітчизників тимчасово чи постійно перебувають за кордоном на офіційних чи неофіційних заробітках – ніхто не знає. Відповідно і порахувати втрати української економіки від цього процесу також вкрай важко.

Єдина найбільш адекватна цифра, яка дає уявлення про масштаби трудової міграції – кількість грошових переказів українців з-за кордону. Останні 5 років вона не опускалася нижче показника у 10 мільярдів доларів щороку, й часто перевищувала рівень прямих іноземних інвестицій в економіку України.

При тому держава дедалі частіше стикається із проблемою соціального врегулювання питання українських заробітчан: по-перше, як і якою мірою враховувати трудовий стаж українських громадян для нарахування їм пенсій і загалом інших соціальних виплат; по-друге, ким і в який спосіб компенсувати нестачу робочої сили в Україні?

Про силу трудової міграції, про умови, якими приваблюють українців інші країни, окрім високих зарплат та що Україна робить, аби підтримати своїх громадян - читайте у нашому аналітичному матеріалі на сайті.

Земля і мери: кому та скільки належить

В Україні з 1 липня запустили роботу ринку сільськогосподарської землі. «Слово і діло» з цієї нагоди провело дослідження щодо того, скільки землі є у власності українських політиків і чиновників. Проаналізувавши торішні декларації, зокрема, мерів обласних центрів країни, наші аналітики з’ясували, що мери та члени їхніх родин у 2020 році володіли (або орендували) загалом 132 гектари землі. Для порівняння, це майже дорівнює площі Ботанічного саду імені Гришка в Києві, площі земель «Межигір'я» або площі парків, скверів та зелених бульварів у Херсоні.

До речі, найбільше землі задекларував мер Херсона Ігор Колихаєв – 21 ділянку площею 106 гектарів. У власності мера Чернігова Владислава Атрошенка 14 земельних ділянок, але їхня загальна площа набагато менша – 8,5 га.

Борис Філатов записав у декларації-2020 дев'ять земельних ділянок площею 3,7 гектара. В одеського мера Геннадія Труханова у власності 2 ділянки площею 2,8 га.

Найскромнішими «землевласниками» серед мерів – є Віталій Кличко (одна ділянка площею 0,2 гектара), Андрій Садовий (три ділянки на 0,1 гектара), Сергій Моргунов і Олександр Симчишин (по одній ділянці на 0,1 гектара).

Детальну інформацію про землі мерів великих українських міст - дивіться на нашому сайті та в телеграм-каналі.

Більше цифр, більше фактів, матеріалів і аналітики — знаходьте на slovoidilo.ua

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: