Обмін полоненими: чому півтора року немає прогресу в переговорах

Читать на русском
Переговори щодо обміну полоненими практично заморожені. Коли був останній обмін і чому не проводять нових – в матеріалі Слово і діло.
Слово і діло

Переговори щодо Донбасу, як в Мінському, так і в Нормандські форматі останнім часом перебувають у глухому куті. Онлайн-зустрічі Тристоронньої контактної групи не дають результатів, а «нормандська четвірка» спілкується переважно на рівні радників. Немає прогресу і в питанні обміну полоненими – останній великий обмін був ще в грудні 2019 року. Відтоді сторони лише подають один одному списки утримуваних осіб у марних спробах домовитися. Чому обмін полоненими поставлено на паузу – в матеріалі «Слово і діло».

81 на 124: останній великий обмін полоненими

Прогрес у питанні обміну полоненими стався після зустрічі «нормандської четвірки» в Парижі 9 грудня 2019 року. На переговорах Володимир Зеленський, Еммануель Макрон, Ангела Меркель і Володимир Путін зокрема домовилися, що до кінця року відбудеться обмін за формулою «всіх на всіх».

Провести обмін за цією формулою не вийшло: Тристороння контактна група в Мінську не змогла узгодити списки. В результаті 29 грудня обмін відбувся таким чином: Україна передала бойовикам «ДНР» і «ЛНР» 124 людини, у відповідь на окупованих територіях звільнили 81 українця, 76 з яких повернулися на підконтрольну територію.

Серед тих, хто повернувся в Україну, були 12 військовослужбовців і два журналісти. А в ОРДЛО довелося передати 5 колишніх «беркутівців», обвинувачених у вбивствах на Майдані. Зеленського за це сильно критикували. «З приводу «беркутівців». Так, це умова цього обміну. Ми забирали наших героїв. Це складне було рішення, рішення політичне. Якби вони залишилися ми б не отримали наших розвідників, хлопців, які були в Дебальцеві. Якби у мене було ще 100 «беркутівців» і мені б запропонували повернути одного розвідника, я б віддав 100 «беркутівців» і повернув живого розвідника», – говорив тоді президент.

Напередодні Нового року Зеленський зателефонував Путіну, і під час розмови президенти домовилися і далі узгоджувати списки українців на звільнення.

Скільки разів від початку російської агресії зустрічалися президенти України та РФВолодимир Зеленський поки що тільки один раз зустрічався з Путіним, Петро Порошенко під час своєї каденції – шість разів.

Станом на початок 2020 року на окупованих територіях незаконно утримували 184 людини. Такі дані приводила Служба безпеки України. При цьому представник України в гуманітарній підгрупі Валерія Лутковська говорила про близько 300 осіб, тільки про третину з них у Києва були підтверджувальні документи, про решту – тільки інформація від родичів.

23 січня 2020-го Зеленський повідомив, що Україна веде переговори про звільнення громадян з ОРДЛО, а також з Росії: «Два треки, два списки. Список ми погодили в Мінську, будемо доповнювати перелік встановлених осіб. Будемо готувати цей трек – обмін з тимчасово окупованими територіями. І окремий трек – ми вже почали розмову з Російською Федерацією щодо обміну українців – всіх, включаючи кримських татар, інших українців, які перебувають на території Росії». Через кілька днів на засіданні контактної групи Україна передала списки на обмін.

При цьому інформація щодо кількості українців, яких хочуть повернутися була різна. Тодішній міністр закордонних справ Вадим Пристайко говорив, що проведуть один великий обмін і всіх повернуть за раз, тоді як Зеленський побоювався, що доведеться провести кілька обмінів.

Оскільки нова зустріч «нормандської четвірки» повинна була відбутися навесні 2020 року, то і обмін полоненими мали провести до неї. Очікування були найоптимістичніші – Україна хотіла провести обмін до квітня, сторони постійно проводили переговори.

13 березня керівник Офісу президента Андрій Єрмак і зовсім заявив, що Україна в найближчі місяці поверне всіх громадян, яких утримують на території ОРДЛО. «Кілька днів тому відбулася чергова зустріч Тристоронньої контактної групи в Мінську ... Головним було рішення – я вважаю, що це станеться, і Україна зробить все, щоб це сталося, – що в найближчі місяці ми повернемо всіх громадян, які сьогодні перебувають і утримуються на території так званих ОРДЛО», – сказав Єрмак.

Але в березні почалася пандемія коронавірусу, яка вплинула на все, в тому числі на процес обміну полоненими. Уже наприкінці місяця Єрмак говорив, що процес ускладнений пандемією, але за два тижні Україна сподівається провести обмін.

Обмін справді відбувся – 16 квітня 2020-го – але він був не таким масштабним, як всі розраховували. Україна передала в ОРДЛО 17 засуджених за тероризм і державну зраду, а нам повернули 20 громадян. На даний момент це був останній обмін.

Обміну полоненими заважає COVID-19

На початку квітня минулого року ситуація з поширенням коронавірусу була ще контрольованою, але потім країни одна за одною почали оголошувати локдаун. Це поставило на паузу багато процесів, зокрема і політичні. Лідерам довелося відмовитися від особистих зустрічей і проводити всі переговори онлайн. Під таким приводом не відбулася і запланована на весну зустріч «нормандської четвірки».

Офіційною причиною її скасування називали пандемію, але переговори не стали проводити, тому що не було виконано і половини домовленостей з грудня.

Наприкінці квітня 2020-го віцепрем’єр Олексій Резніков повідомив, що Україна в контактній групі передала черговий список на обмін, в якому було майже 200 осіб. А на пресконференції через місяць Володимир Зеленський заявив, що Україна буде домагатися повернення своїх громадян після завершення епідемії COVID-19.

Річниця «нормандського» саміту: як виконуються домовленості щодо ДонбасуРік тому лідери нормандської четвірки провели зустріч в Парижі. Як виконуються домовленості – на інфографіці.

На початку червня Україна вже визнала, що процес обміну полоненими сильно загальмувався. «Рух до наступного взаємного звільнення, на жаль, поки загальмований. І нам заважає не тільки епідемія коронавірусу, а й конкретне невиконання іншою стороною домовленостей Нормандського саміту в Парижі про допуск представників Міжнародного комітету Червоного Хреста в місця утримання заручників на тимчасово окупованих територіях», – говорив Єрмак під час візиту української делегації до Німеччини.

У липні і в серпні минулого року керівник ОПУ говорив, що «ось-ось» буде черговий обмін утримуваними особами: остаточні списки на засіданнях мала стверджувати ТКГ, але зробити це не вдавалося.

Певна конкретика з'явилася наприкінці серпня. Президент Зеленський повідомив, що Україна передала ОБСЄ ще один список на обмін: «В ОБСЄ підтвердили наш список на обмін. Там близько ста осіб. Зараз ми чекаємо з того боку, що вони нададуть свій узгоджений список, і потім ОБСЄ повинна визначитися в нашому форматі, Україна-Росія-ОБСЄ, коли може технічно вже робитися обмін».

Але якщо Україна свої списки надала, то представники ОРДЛО – ні. Тому в жовтні ні про що конкретне домовитися не вдалося.

Росія заблокувала переговори з обміну

Незважаючи на безрезультатні переговори, Україна розраховувала провести обмін полоненими до Різдва. Але процес остаточно зірвала Росія, висунувши нові вимоги. «Українські зобов'язання припинити переслідування вже звільнених осіб не виконані. Процедури попередніх обмінів можна вважати завершеними», – так в листопаді заявив глава російської делегації в ТКГ Борис Гризлов.

Наприкінці року про ситуацію розповів представник української делегації в ТКГ Сергій Гармаш: за його словами, Україна чотири рази подавала списки на обмін, а інша сторона – жодного разу за пів року. Більш того, Росія вимагала скасувати постанову Верховної ради про місцеві вибори і затвердити «мирний план», запропонований бойовиками.

Потім в Росії заявили, що обміну не буде, поки Україна «процесуально не очистить» 9 осіб, яких раніше передала в ОРДЛО. Також постійно порушувалася домовленість про допуск МКЧХ в місця утримання утримуваних осіб. «Давши можливість відвідати за чотири місяці чотирьох осіб, ОРДЛО блокували роботу МКЧХ по полоненим. Через нібито «карантинні» обмеження їх не можуть відвідувати ні родичі, ні хто б то не був. Зате на нашій території їх люди відвідуються в місцях позбавлення волі і МКЧХ, і навіть родичами», – розповів Гармаш.

Спроба передати полонених через Медведчука

20 січня омбудсмен Людмила Денисова повідомила, що бойовики ОРДЛО готові через «посередника» передати Україні 9 осіб. Як виявилося, цим посередником повинен був стати депутат від «Опозиційної платформи – За життя» Віктор Медведчук, який до 2018 року в складі контактної групи займався обміном полонених.

Якщо Денисова привітала такий крок, то в контактній групі побачили в цьому спробу ухилитися від виконання домовленостей на вищому державному рівні. «Всі переговори і процедури щодо повернення утримуваних російською стороною конфлікту громадян України здійснюють уповноважені державні органи України в рамках політичних угод, прийнятих в Нормандському форматі», – заявив представник України Леонід Кравчук. Українські спецслужби, своєю чергою, зацікавилися особами, яких збиралися передати через Медведчука.

Зеленський відреагував на неофіційні формати обміну полоненимиГлава держави Володимир Зеленський відреагував на обміни полоненими, які не були узгоджені з владою України. За його словами, будь-які неофіційні обміни полоненими Україна вважає провокацією.

Але і цей обмін не відбувся: за словами Кравчука, літак з полоненими не вилетів. Причому маршрут його планувався дивно. «Це ж не просто подорож на конях – це дуже далеко, причому міждержавна дорога. Спочатку вони летять з Донецька до Ростова-на-Дону, потім з Ростова-на-Дону в Мінськ, а потім з Мінська в Україну», – розповів Кравчук.

Віцепрем'єр Олексій Резніков вважає, що цей обмін міг бути провокацією. «Росіяни зробили такий трюк: вони сказали, що тих дев'ять, а потім чотири людини, про які вони декларативно проговорили, – вони будуть віддаватися нібито Україні поза Мінського і Нормандського форматів. Вони сказали, що віддадуть тій людині, яка свято вірить в мінські угоди і назвали прізвище цього народного депутата. Але було акцентовано, що це йде поза Мінського і Нормандського формату. Це була провокація», – заявив він.

Офіційно: переговори з обміну полоненими заблоковані

У лютому Денисова визнала, що переговори щодо обміну полоненими практично заморожені. Причому за її відчуттями, це питання неможливо вирішити ні на рівні омбудсменів, ні на рівні ТКГ – все залежить від російського президента Володимира Путіна.

У квітні й Андрій Єрмак заявив, що переговори заблоковано. Напередодні Великодня Україна була готова передати ОРДЛО п'ять осіб, але з іншого боку відповіді не було. Водночас у квітні представники «ДНР» і «ЛНР», нарешті, подали свої списки на обмін.

Але цей крок по суті нічого не означає. У контактній групі нову дату обміну не можуть назвати навіть приблизно, оскільки Росія пов'язує обмін полоненими з політичними поступками.

Станом на червень 2021-го прогресу в цьому питанні немає. За словами Денисової, в списку України для обміну полоненими з ОРДЛО 285 осіб. Але на засіданнях контактної групи цю тему порушує тільки Україна, Росія ухиляється від розмови.

Нагадаємо, раніше «Слово і діло» розібралося, чому Україна хоче перенести переговори ТКГ з Мінська, і яка країна може стати новим майданчиком.

Олександра Худякова, спеціально для «Слово і діло»

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: