Переговори ТКГ хочуть перенести з Мінська: яка країна може стати новим майданчиком

Читать на русском
Переговори ТКГ по Донбасу, швидше за все, більше не будуть проходити в Мінську. Куди їх можуть перенести і як до цього ставляться сторони.
Слово і діло

Тристороння контактна група з врегулювання ситуації на Донбасі з 2014 року проводила зустрічі в Мінську. У березні минулого року через пандемію коронавірусу переговори довелося перенести в онлайн-формат. Але схоже і після стабілізації ситуації з COVID-19 контактна група не повернеться в Білорусь, принаймні, про це говорить українська сторона. Чому Україна хоче перенести переговори з Мінська, і яка країна може стати новим майданчиком, розібралося «Слово і діло».

«Білорусь повністю залежна від РФ»: чому Україна хоче змінити місце переговорів

Вперше про перенесення переговорів по Донбасу з Мінська заговорили в 2018 році, причому така ідея виходила від тодішнього президента США Дональда Трампа.

Про пропозицію Трампа розповів президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв після засідання Ради безпеки ООН. Але ніякої конкретики – в яку країну можна перенести переговори, також, як і коментаря самого Трампа не було.

Більш чіткою перспектива зміни локації стала в минулому році після президентських виборів в Білорусі і масштабних протестів. По-перше, Україна не визнала вибори, переможцем яких оголосили Олександра Лукашенка. По-друге, Лукашенко звинувачував Україну в організації протестів. І, по-третє, на тлі всіх цих подій наша країна заморозила всі контакти з білоруською стороною

Однак в серпні 2020-го говорити про «переїзд» було не дуже актуально: через коронавірус контактна група як і раніше засідала у відеоформаті. «Буду відвертим: я думаю, що коронавірус ще триватиме, і тому об'єктивних можливостей зустрітися Мінську найближчим часом не буде, тому Тристороння контактна група засідатиме в режимі онлайн», – заявив 14 серпня міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба. При цьому він підкреслив, що «майданчик – це справа гнучка, його можна поміняти, але все-таки будемо сподіватися, що ситуація в Білорусі стабілізується, і робота продовжиться».

Тоді ж в серпні перенести переговори з Мінська пропонували і депутати пропрезидентської партії «Слуга народу», і глава української делегації в ТКГ Леонід Кравчук.

Цього року через нестабільну ситуацію в Білорусі і політичні репресії тема зміни місця переговорів по Донбасу особливо актуальна. Найактивніше її просуває саме Леонід Кравчук. У лютому він заявив, що мінський майданчик ніяк не сприяв вирішенню конфлікту, а Білорусь стала занадто залежна від Росії.

«Перенести потрібно. Не можна проводити в країні, яка є залежною від Росії на сто відсотків. Країні, де влада в диктаторських руках. Незрозуміло, як при таких умовах може діяти структура, яка бореться за мир», – заявив Кравчук.

Інформацію про «переїзд» переговорів підтвердив віцепрем'єр-міністр Олексій Резніков: «Білорусь поки що знаходиться під впливом Росії – у нас немає довіри до цієї території. Сьогодні ви бачите, що там домінує певна думка проросійського спрямування і антиукраїнського характеру. Ми це приймаємо до уваги».

Через ситуацію з примусовою посадкою літака Ryanair в Мінську Україна з 26 травня припинила авіасполучення з Білоруссю. І тепер повернення контактної групи в Мінськ ще більш малоймовірно. «У нас не буде вже рейсів в Білорусь, ми не зможемо навіть туди потрапити. Таким чином, з огляду на ситуацію, що склалася, диктаторську поведінку, яку демонструє самопроголошений президент Білорусі Лукашенко, зрозуміло, що ми не можемо навіть розглядати питання про точку обговорення – мінський майданчик. Ми обов'язково будемо шукати новий майданчик» – заявив Кравчук.

За його словами, Україна буде звертатися до всіх сторін переговорів щодо пошуку нового майданчика.

Перенесення переговорів з Мінська: як відреагували Білорусь та Росія

У Білорусі дуже стримано відреагували на можливе перенесення переговорів з їхньої країни. «Президент Білорусі багато разів говорив, що ми не нав'язувалися в якісь посередники. І ми не нав'язувалися в цей процес, в який виявилися втягнутими на прохання і України, і Німеччини, і Росії, і Франції. Ми абсолютно сумлінно виконували ті обов'язки, про які нас попросили: забезпечення роботи тристоронньої контактної групи. Претензій до нас не було. Були подяки з української сторони, з боку Росії і з боку ОБСЄ», – заявив міністр закордонних справ Володимир Макей.

Всі розмови навколо цього він назвав «вакханалією» і «небажанням окремих українських політиків дотримуватися мінських домовленостей».

В кінці квітня під час зустрічі з народним депутатом Євгеном Шевченком це питання прокоментував і сам Лукашенко. Його позиція така ж: «Білорусь попросили – вона погодилася».

«Кажуть, в інше місце є бажання перенести. Ну, принаймні, керівництво і Кравчук. За ради Бога. Якщо Україні це вигідно і піде на користь, ми будемо тільки вітати. Але я не розумію, навіщо їхати за тридев'ять земель, якщо у тебе за парканом, у твоїх рідних людей є можливість зустрічатися і обговорювати необхідні питання, ти приїжджаєш сюди як додому. Навіщо це робити? Це чисто політична вакханалія. Але, повірте, ми особливо не паримося з цього приводу. Просто шкода Україну, що цей процес може затягнутися або взагалі зруйнуватися», – сказав Лукашенко.

У Росії позиція більш категорична. У квітні заступник глави Адміністрації президента РФ Дмитро Козак заявив, що не бачить логіки в перенесенні переговорів з Мінська: «Ми навіть обговорювати не хочемо ці питання. Ці питання – другорядні, технічні. Переговори в Мінську ніякого відношення до змісту самих переговорів, до тієї проблеми, з якою зіткнулася Україна, не мають».

Скільки разів від початку російської агресії зустрічалися президенти України та РФВолодимир Зеленський поки що тільки один раз зустрічався з Путіним, Петро Порошенко під час своєї каденції – шість разів.

Президент Росії Володимир Путін вважає пропозиції перенести переговори «ухиленням від вирішення конфлікту». «Білорусь просто надала нам майданчик, і взагалі ніяк не втручається в цей процес. Створила умови для роботи тим, хто хоче шукати шляхи вирішення проблеми. А якщо хтось не хоче цим займатися, то тоді, звичайно, причини не працювати в цій, на мій погляд, дуже важливій сфері завжди можна знайти», – заявив він в квітні.

Останній коментар з цього приводу був від міністра закордонних справ Росії. Сергій Лавров сказав, що не Кравчуку вирішувати, де зустрічатиметься контактна група. Він також сподівається, що Україна не використовує інцидент з літаком Ryanair, «щоб ухилитися від виконання мінських домовленостей».

Яка країна може стати новим майданчиком для переговорів ТКГ

Поки тристороння контактна група продовжує збиратися в онлайн-форматі. І мабуть буде так робити не тільки до стабілізації епідеміологічної ситуації в світі, але й до вибору нового майданчика для переговорів.

Яка ж країна теоретично може організувати у себе зустрічі ТКГ? Зараз, за словами спікера делегації Олексія Арестовича, заміну шукають на рівні неформальних переговорів. До того ж, російська сторона ще не дала згоду на «переїзд».

На думку Арестовича, новим майданчиком буде одна з країн Європи, але не член НАТО (на це не погодиться Росія) – Швеція, Австрія.

Леонід Кравчук пропонував кілька варіантів: Швеція, Швейцарія або Фінляндія. Був ще варіант з Польщею: «Тут не буде питань. Ми з Польщею не завжди були друзями, але були і часи дружби. Було і багато проблем, і на кордоні, і не тільки. Тому ніхто не скаже, що Польща вірний друг України. Це було б нормально». Втім, Кравчук вважає, що Росія не погодиться вести переговори в Польщі, з ним згоден і Арестович.

Більше ніяких пропозицій щодо місця проведення переговорів ТКГ не було. Та й на ті, що є, Росія навряд чи погодиться.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, скільки разів з початку російської агресії зустрічалися президенти України і Росії, а також що вони обговорювали.

Олександра Худякова, спеціально для «Слово і діло»

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: