Скільки разів від початку російської агресії зустрічалися президенти України та РФ

Читать на русском

Володимир Зеленський доручив Офісу президента підготувати зустріч із Володимиром Путіним. Це сталося на тлі загострення ситуації на Донбасі і відсутності прогресу в переговорному процесі. За даними ЗМІ, як місце зустрічі українська сторона пропонує Єрусалим або Відень. У Кремлі поки що не відповідають ані «так», ані «ні», і судячи з усього не мають наміру обговорювати тему Донбасу чи Криму. «Слово і діло» пропонує подивитися, скільки разів від початку російської агресії зустрічалися президенти України та Росії, а також що вони обговорювали.

П'ятий президент України Петро Порошенко вперше після анексії Криму і початку війни на Донбасі зустрівся з Путіним 6 червня 2014-го в Бенувілі (Франція). Обидва лідери прибули на святкування 70-ї річниці операції союзників у Нормандії. Порошенко тоді ще був тільки обраним президентом – інавгурація відбулася на наступний день.

Зустріч була короткою, лише 15 хвилин. Крім Порошенка і Путіна, були присутні канцлер Німеччини Ангела Меркель і тодішній президент Франції Франсуа Олланд. Обговорювали ситуацію на Донбасі і економічне співробітництво.

Володимир Зеленський поки що тільки один раз зустрічався з Путіним, Петро Порошенко під час своєї каденції – шість разів.
Зустрічі президентів України та РосіїСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

Наступна зустріч Порошенка та Путіна відбулася 26 серпня 2014-го в Мінську. Протягом двох годин, в присутності Олександра Лукашенка і президента Казахстану Нурсултана Назарбаєва, сторони обговорювали ситуацію на Донбасі і звільнення заручників. Як потім розповів Лукашенко, переговори були дуже важкими, «позиції сторін відрізняються часом фундаментально».

16-17 жовтня 2014-го президенти України і Росії зустрічалися в Мілані. На першій зустрічі за участю Меркель і Олланда обговорювалися обмін полоненими і газовий контракт. На другій зустрічі, до якої приєдналися ще прем'єр Великої Британії Девід Кемерон і прем'єр Італії Маттео Ренці говорили про конфлікт на Донбасі, вибори на непідконтрольних територіях, відведення озброєння і Мінські угоди.

До речі, через кілька місяців після цієї зустрічі Україна провела великий обмін полоненими з «ДНР» і «ЛНР».

У 2015 році Порошенко і Путін зустрічалися двічі. 11-12 лютого була важка зустріч «нормандської четвірки» в Мінську, вона тривала всю ніч. Тоді лідери погодили «Мінськ-2» – нові мирні домовленості. Угоди передбачали припинення вогню, відведення озброєння і продовження переговорів в Нормандському форматі.

Потім були ще одні перемовини, 2 жовтня в Парижі. Знову так само обговорювали виконання Мінських угод і припинення вогню на Донбасі.

Остання зустріч Порошенка та Путіна відбулася 19 жовтня 2016 року в Берліні. Тоді президенти на зустрічі «нормандської четвірки» домовилися розробити дорожню карту імплементації Мінських угод.

Потім у переговорах сам-на-сам лідерів «нормандської четвірки» була трирічна пауза.

Президент Володимир Зеленський поки що лише один раз зустрічався з Путіним – 9 грудня 2019-го в Берліні. За підсумками саміту домовилися про обмін полоненими, розведення військ в трьох точках, припинення вогню, розширення мандата ОБСЄ. Також погодили новий газовий контракт. Наступна зустріч у Нормандському форматі була запланована на квітень 2020-го. Частково через пандемію, але переважно через невиконання домовленостей, переговори не відбулися.

Нагадаємо, журналіст Денис Попович проаналізував, чого чекати від переговорів між Зеленським і Путіним.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: