Основні вимоги МВФ: Марченко розповів, на що доведеться піти заради нового траншу

Читать на русском
МВФ вимагає від України вирішити питання з роботою НАЗК, ВРП і НАБУ. Питання антикорупційного бюро - найскладніше, вважає Марченко
Сергій Марченкоmof.gov.ua

Міжнародний валютний фонд згоден на подальшу співпрацю з Україною за кредитною програмою stand-by. Однак якщо Україна хоче отримати наступний транш, вона зобов'язана виконати кілька головних вимог МВФ.

Про це розповів міністр фінансів України Сергій Марченко в інтерв'ю 24 каналу.

МВФ має три головні вимоги до України, нагадав він. Це - відновлення роботи по НАБУ, прийняття законопроєкту по Вищій раді правосуддя (ВРП) і відновлення роботи Національного агентства з питань запобігання корупції. В останньому випадку йдеться про відновлення кримінального переслідування за недостовірні декларації та їх несвоєчасне подання.

Марченко додав, що по НАЗК і ВРП позиції узгоджені, йде робота. В його очі найпроблемнішим є питання НАБУ.

Кредитний стоп-кран: із чим пов'язана пауза у співпраці з МВФУ МВФ не поспішають видавати Україні черговий транш кредиту – чекають на реформи. Чи вдасться довго протриматися без позик, і чим це загрожує вітчизняній економіці – розбирався Олександр Радчук.

«Зараз тривають переговори щодо конфігурації комісії з відбору голови НАБУ. Це все, що я можу сказати. Я думаю, що є велика ймовірність того, що ці домовленості будуть досягнуті, тому нічого нездійсненного немає», – додав міністр.

Президент Володимир Зеленський 15 червня заявив, що підтримує подальшу співпрацю України та Міжнародного валютного фонду. Але воно повинно проходити на особливих умовах, оскільки нинішні вимоги МВФ до України несправедливі.

Нагадаємо, в Кабміні розраховують, що переговори з МВФ про новий транш повинні завершитися в липні, а гроші надійдуть у вересні. У Раді планують ухвалити всі необхідні МВФ закони до літа.

Раніше в МВФ назвали умову для отримання Україною наступного траншу. А представник фонду зазначив, що в переговорах щодо отримання Києвом нового траншу за програмою stand-by вже є певний прогрес.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: