Вітренко і «Нафтогаз»: чому НАЗК вважає його призначення незаконним і що кажуть у компанії

Читать на русском
Юрія Вітренка хочуть звільнити з Нафтогазу. Такий припис винесло НАЗК. Чому ухвалили рішення і як відреагували в компанії.
Слово і діло

У Юрія Вітренка триває турбулентний період у кар'єрі. У липні минулого року його звільнили з посади виконавчого директора «Нафтогазу». Потім близько пів року він був виконувачем обов'язків міністра енергетики, тоді як Верховна рада двічі відмовилася призначити його міністром. У квітні Вітренко змінив Андрія Коболєва на чолі «Нафтогазу», та й з цим призначенням не все гладко: у НАЗК заявили, що воно незаконне і контракт слід розірвати. Детальніше про рішення НАЗК і реакцію «Нафтогазу» – в матеріалі «Слово і діло».

Призначення Вітренка в «Нафтогаз»: коротка передісторія

До свого призначення в НАК «Нафтогаз» Юрій Вітренко «зайшов здалеку»: в лютому в статусі в.о. глави Міненерго він запропонував прем'єр-міністру звільнити з компанії Андрія Коболєва і розірвати контракти з усіма членами наглядової ради. Причиною для звільнення Вітренко назвав невиконання показників з видобування газу в 2020 році та плани скорочувати видобуток.

28 квітня Кабінет міністрів на закритому засіданні ухвалив рішення звільнити Коболєва з посади глави «Нафтогазу» і призначити на це місце Вітренка. «За результатами засідання загальних зборів акціонерів робота наглядової ради і правління НАК «Нафтогаз України» в 2020 році визнана незадовільною. Відповідно, з 28 квітня 2021 року припиняються повноваження незалежних членів наглядової ради НАК «Нафтогаз України», представників держави в наглядовій раді, а також голови правління Коболєва Андрія Володимировича», – повідомили в Кабміні.

Стала відома сума збитків НАК «Нафтогаз України» за 2020 рік – ЗМІПри цьому глава НАК Андрій Коболєв відмовився коментувати інформацію, попросивши почекати публікації офіційних документів

Коболєв, як виявилося, про своє звільнення дізнався зі ЗМІ. У «Нафтогазі» ж рішення уряду назвали «юридичної маніпуляцією». «Згідно зі статутом «Нафтогазу» і закону «Про акціонерні товариства», подання загальним зборам пропозицій про призначення або звільнення голови правління разом з відповідним рішенням наглядової ради належать до виключної компетенції наглядової ради і не можуть бути передані на рівень загальних зборів акціонерів», – відзначили в компанії.

Західні партнери кадрових ротацій у «Нафтогазі» теж не оцінили. Свою стурбованість висловили Євросоюз, Світовий банк, Європейський інвестиційний банк, Європейський банк реконструкції і розвитку. «Ефективне управління держпідприємствами, вільне від політичного втручання, має вирішальне значення для конкурентоспроможності, процвітання і виконання міжнародних зобов'язань», – заявили посли Великої сімки.

У США заявили, що ключовим фактором для підтримки довіри до України є, зокрема, повага корпоративного управління та прозорості в енергетичному секторі. Нещодавно американські ЗМІ з посиланням на джерело в Білому домі писали, що Володимира Зеленського хотіли запросити до Вашингтона до зустрічі Байдена і Путіна в Женеві, але після ситуації з «Нафтогазом» передумали.

Призначення Вітренка та його контракт потрібно скасувати: що вирішило НАЗК

Вчора, 15 червня, НАЗК оприлюднило свій припис: розпорядження Кабміну про призначення голови правління «Нафтогазу» і контракт з ним повинні бути скасовані як незаконні.

У законі «Про запобігання корупції» йдеться, що після звільнення з публічної служби протягом року особа не повинна брати участь у керівництві організаціями, на які могла впливати, працюючи на державу. Це порушення є підставою для припинення договору колишнього публічного службовця з організацією.

Вітренко займав посаду виконувача обов'язків міністра енергетики з 21 грудня 2020-го до 28 квітня 2021-го і системно брав участь у підготовці рішень щодо діяльності «Нафтогазу». Зокрема, Вітренко направив в Мінекономіки два листи, які стосувалися роботи «Нафтогазу».

Також 27 квітня Вітренко розглянув проєкт розпорядження Кабміну про оцінку роботи наглядової ради та правління компанії і запропонував визнати їхню роботу незадовільною.

«Зазначені пропозиції враховані в розпорядженні № 370-р – робота наглядової ради і правління товариства в 2020 році була визнана незадовільною, були припинені достроково повноваження незалежних членів наглядової ради. Тим же розпорядженням Юрія Вітренка призначили головою правління НАК «Нафтогаз України». Водночас закон визначає, що заборона на зайняття такої посади для цієї особи припиняється лише 28 квітня 2022 року», – наголосили в НАЗК.

Голова НАЗК Олександр Новіков заявив, що рішення відомства ґрунтується на його внутрішній експертизі і вони не проводили консультацій з міжнародними партнерами. Якщо Кабмін не виконає припис, то НАЗК може піти в суд і оскаржити рішення уряду. «Але ми сподіваємося, що уряд виконає цей припис, тому що сьогодні буквально і президент, і прем'єр говорили, що для того, аби побороти олігархів, треба дотримуватися правил», – зазначив Новіков.

Як Вітренко відреагував на рішення НАЗК

Юрій Вітренко у своїй реакції на рішення НАЗК був категоричний: назвав його вибірковим правосуддям і упередженим ставленням. Аргументи у нього такі.

По-перше, «Нафтогаз» не входить у сферу компетенції Міністерства енергетики, а підпорядковується безпосередньо Кабінету міністрів. По-друге, Вітренко як виконувач обов'язків міністра не входив до складу уряду і не голосував за ухвалення рішень.

По-третє, зміст обмежень, викладених в законі, в тому, щоб чиновники не надавали преференцій особам приватного права в розрахунку на подальше працевлаштування або отримання іншої неправомірної вигоди. А рішення про призначення Вітренка ухвалював колегіальний орган – Кабмін.

Виплата премії Вітренку: чи залишилися гроші в бюджеті та хто виграв у цій ситуаціїВітренко сказав, що грошей не отримував, а погодився на виплати за ОВДП. Чи розплатився Нафтогаз із колишнім керівником?

Що стосується «вибіркового правосуддя»: Вітренко послався на те, що коли головою правління «Укрзалізниці» призначили Євгена Кравцова, реакції від НАЗК не було, хоча Кравцов до цього був першим заступником міністра інфраструктури. «При цьому даний центральний орган виконавчої влади, на відміну від Міністерства енергетики, здійснював функції з управління цим акціонерним товариством і був наділений відповідними повноваженнями», – підкреслив Вітренко.

Юридичний департамент компанії вважає припис Агентства необґрунтованим і таким, що не відповідає вимогам законодавчих актів.

У Міністерстві юстиції заявили, що у них є питання до припису НАЗК. Зокрема, чи поширюється обмеження закону «Про запобігання корупції» на Вітренка, якщо він виконував обов'язки міністра менше року. Припис НАЗК міністерство оскаржить у суді.

Наглядова рада «Нафтогазу» хоче відсторонити Вітренка

Голова наглядової ради «Нафтогазу» Клер Споттісвуд скликала позачергове засідання, щоб обговорити відсторонення Вітренка від виконання обов'язків. «З метою забезпечення дотримання високих стандартів належного корпоративного управління, я вважаю, що таке відсторонення відповідає інтересам «Нафтогазу» і України», – зазначила Споттісвуд.

Вона також обговорила цю ситуацію з прем'єр-міністром Шмигалем і міністром юстиції Малюською. «Прем'єр-міністр зобов'язався прийняти остаточне рішення, в тому числі вирішити питання про припинення терміну дії контракту з Юрієм Вітренком, як належить, протягом 10 робочих днів з 15 червня 2021 року», – заявила Споттісвуд.

За її словами, Вітренко відмовився добровільно призупинити виконання своїх обов'язків на цей період.

Вітренко водночас заявив, що з ним наглядова рада не обговорювала припис НАЗК.

Нагадаємо, 11 червня в «Нафтогазі» відбулися обшуки в рамках розслідування за фактом можливого ухилення чиновників НАК від сплати податків на суму 2,7 млрд грн.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: