Розмитнити «євробляху» за 150 днів нереально – експерт

Читать на русском
Найскладніший етап розмитнення - це підготовка документів. А враховуючи, що з 15 червня кинуться розмитнювати машини сотні тисяч українців - часу може не вистачити
Ілюстративне фотоВідкрите джерело

В Україні з 15 червня набуває чинності закон про пільгове розмитнення автомобілів на єврономерах - так званих «євроблях». Це означає, що у власників таких авто є 150 днів на розмитнення. Експерти кажуть, що це дуже короткий термін, тому що процес розмитнення досить складний.

Про це повідомляє UBR.ua.

Експерти розповіли виданню, що найскладніший етап - це підготовка документів. Державні органи висувають одні вимоги, юристи дають абсолютно протилежні поради. Нерідкі випадки шахрайства - до 40% документів на «євробляхи», які потрапляють до юристів, виявляються дуже неякісними підробками та потребують переоформлення.

Розмитнення «євроблях»: що змінилося після ухвалення нових законівЩо змінилося для власників євроблях після ухвалення нових законів, дивіться на інфографіці Слово і діло.

Друга проблема - обмеженість термінів і невідомість. Так, 150 днів буде мало, враховуючи, скільки людей захоче скористатися розмитненням - юристи оцінюють їх кількість в 450 тисяч із загальної кількості в 940 тисяч авто. А тимчасовий порядок розмитнення Кабінет Міністрів опублікує тільки 15 червня.

Власників авто, які не встигнуть перереєструвати свої машини за 150 днів, чекає штраф у 170 тисяч гривень.

Нагадаємо, 15 квітня парламент знизив штрафи за нерозмитнені «євробляхи» - нардепи схвалили у другому читанні законопроєкт №4644-д. Документ вносить зміни до Митного кодексу. Закон знижує штраф за незаконне перебування авто в Україні зі 170 тисяч гривень до 8,5 тисячі гривень. Після сплати штрафу можна або вивезти авто за кордон, або розмитнити його в Україні.

12 травня президент Володимир Зеленський поставив підпис на законах про тимчасове пільгове розмитнення ввезених в Україну автомобілів на єврономерах («євроблях»), прийнятому Верховною Радою в середині квітня 2021 року.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: