США витрачає на оборону в чотири рази більше за Китай, Росія на п'ятому місці – IISS

Читать на русском
В цілому, за 2020 рік реальні світові витрати на оборону минулого року зросли на 3,9% - до 1,83 трильйона доларів.
Ілюстративне фотоbelvpo.com

За 2020 рік США витратили на оборону 738 мільярдів доларів, тоді як друга держава в топі списку - Китай - спрямувала на оборонні витрати 193,5 мільярда.

Про це свідчить щорічний військовий рейтинг «Військовий баланс-2021», що публікується міжнародним інститутом стратегічних досліджень (IISS).

Третє, четверте і п'яте місця в списку зайняли Індія, Великобританія і Росія з оборонними витратами в 641 млрд, 61,5 млрд і 60,6 млрд доларів відповідно. В Інституті відзначають, що є тенденція на посилення оборонних витрат, серед факторів, які впливають на це - війни в Лівії, Сирії, Ємені, України, військові конфлікти в Африці, війна в Нагірному Карабасі.

Батальйони просять вогню: в Україні зупиняються великі підприємства ОПКЧерез брак державних коштів можуть бути згорнуті програми переозброєння українських Збройних сил.

Також на військові витрати істотне вплинула пандемія коронавірусу. Так, Франція і Німеччина збільшили витрати через необхідність підтримки національних підприємств оборонного сектора. Багато країн, які планували збільшити військовий бюджет у 2020 році, змушені були зберегти його на рівні 2019 року.

В цілому, за 2020 рік реальні світові витрати на оборону торік зросли на 3,9% - до 1,83 трильйона доларів.

Тим часом в Україні під загрозою оборонне замовлення. Протягом 2020 року кілька державних оборонних підприємств поскаржилися уряду на відсутність фінансування таємних військових проєктів в рамках оборонного замовлення Міністерства оборони.

Раніше президент України Володимир Зеленський ввів у дію рішення РНБО від 14 травня 2021 року, яке передбачає збільшення витрат на безпеку та оборону України.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: