Низка військових проєктів під загрозою через відсутність реформи оборонного замовлення – StateWatch

Читать на русском
Протягом 2020 року кілька державних оборонних підприємств поскаржилися в уряд на відсутність фінансування таємних військових проектів в рамках оборонного замовлення Міністерства оборони.
Фото з відкритих джерел.

Протягом 2020 року кілька державних оборонних підприємств поскаржилися уряду на відсутність фінансування таємних військових проєктів в рамках оборонного замовлення Міністерства оборони.

Про це повідомляє мережа громадських організацій, які виступають за реформу держоборонзамовлення - StateWatch, НАКО та Проєкт реформи оборонних закупівель.

Президент ввів в дію рішення РНБО щодо збільшення витрат на оборонуПрезидент України Володимир Зеленський ввів у дію рішення РНБО від 14 травня 2021 року, яке передбачає збільшення витрат на безпеку та оборону України.

Торік Павлоградський хімічний завод, який виробляє спорядження ракетних двигунів, повідомив в РНБО, що Міноборони ігнорує виконання указу президента № 59/2020 щодо створення нових видів ракетного озброєння та боєприпасів.

На хімзаводі додали, що не можуть отримати фінансування від міністерства, а тому виробничі потужності підприємства простоюють, а фаховий персонал звільнений. За результатами фінансового звіту за 2020 рік Павлоградський хімзавод отримав 156,8 млн грн чистих збитків.

Також запорізьке держпідприємство «Радіоприлад», що спеціалізується на виробництві радіоапаратури для ЗСУ, у листі до уряду повідомило, що не має прямих контрактів з Міністерством оборони в межах державного оборонного замовлення. Має лише субпідряд від Харківського конструкторського бюро з машинобудування імені O.O. Морозова, яке виготовляє БТР-4Е для армії.

Ірина ВерещукВіце-прем'єр-міністр України – Міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України
Верещук пообіцяла погодитися обійняти посаду Міністра оборони УкраїниСказано 5 березня 2021 р.Статус обіцянки: Архів

Львівський державний завод «ЛОРТА», що виробляє апаратуру зв’язку спецпризначення, протягом минулого року не міг отримати від Міноборони фінансування за замовлену продукцію, на виробництво якої завод витратив власні обігові кошти у сумі 25 млн грн.

Громадські організації уточнили, що оприлюднили лише наявну інформацію проблеми фінансування військових проектів Міністерством оборони України. Цей список не є вичерпний, адже вся інформація про державне оборонне замовлення залишається під грифом таємно.

Натомість державне оборонне замовлення у 2020 і у 2021 роках затверджувалося урядом із суттєвим запізненням на 4-5 місяців. Через це державні оборонні підприємства залишалися без належного фінансування.

Нагадаємо, реформа державного оборонного замовлення, як неефективної процедури фінансування модернізації озброєння ЗСУ, повинна була бути замінена на систему конкурентних відкритих процедур, передбачених законом «Про оборонні закупівлі», який мав посилити цивільний контроль за ефективність бюджетних витрат Міноборони відповідно до практик в країнах НАТО.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: