У «Слузі народу» розповіли подробиці законопроєкту про територіальну оборону

Читать на русском
В цілому, за словами нардепа, зараз робота над законопроєктом про територіальну оборону знаходиться на стадії узгодження концептуальних речей
Ілюстративне фотоВідкрите джерело

У Верховній Раді готують законопроєкт про територіальну оборону. При цьому багато нюансів поки не зрозумілі - наприклад, чи має Територіальна оборона право на свою зброю і з кого будуть комплектуватися підрозділи територіальної оборони.

Про це розповів народний депутат від «Слуги народу», член Комітету з питань національної безпеки та оборони Федір Веніславський в ефірі телеканалу «Україна 24».

«Зараз у нас є сформована система територіальної оборони у складі Сухопутних військ Збройних сил України. Бригада тероборони була задіяна у військових навчаннях в Херсоні, і вони використовували зброю, тому що це їх штатна зброя відповідно до нинішньої системи організації територіальної оборони. Тут нічого дивного немає. В цілому питання зі зброєю дуже важливе», - сказав він.

Також Веніславський розповів, з кого складатимуться підрозділи територіальної оборони.

Військовий резерв: кого зможуть призвати без мобілізації і як змінилося покарання для «ухильників»Призов резервістів без мобілізації в особливий період тепер можуть оголошувати в Україні. Також новий закон посилив покарання за ухилення від призову.

«Потрібно розмежовувати. Ті 10 тисяч кадрових військових, про які йшла мова на форумі з безпеки, повинні являти собою стрижень територіальної оборони. Це повинні бути професійні військовослужбовці, які будуть виконувати командну роль. Разом з тим ми розглядаємо різні варіанти — понад 100, можливо, 200-300 тисяч в перспективі добровольців, які увійдуть в загони територіальної оборони і які будуть виконувати функції за місцем свого проживання», — сказав він.

В цілому, за словами нардепа, зараз робота над законопроєктом про територіальну оборону знаходиться на стадії узгодження концептуальних речей, на базі яких надалі планується створити максимально ефективний законопроєкт.

Нагадаємо, у березні Верховна Рада схвалила у другому читанні законопроєкт № 3553 про створення територіальних центрів комплектування та соцпідтримки. Цей закон дозволить у разі необхідності за добу мобілізувати резервістів.

21 квітня президент України Володимир Зеленський підписав закон про призов на військову службу резервістів в особливий період без оголошення мобілізації.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: