Зеленський пояснив, чи застосує Україна п'яту статтю статуту НАТО при вступі до Альянсу

Читать на русском
Застосування статті могло б стати питанням переговорів, оскільки Україна не хоче війни і її цілком влаштували б спільні гарантії безпеки від ЄС і США
Володимир Зеленськийpresident.gov.ua

При вступі до НАТО Україна постарається уникнути застосування п'ятої статті Статуту Організації, яка вимагає вступу всіх країн-союзників у війну на боці атакованого члена Альянсу.

Про це президент Володимир Зеленський заявив в інтерв'ю німецькій газеті Frankfurter Allgemeine Zeitung.

У відповідь на слова журналіста, що багато країн-членів НАТО з небезпечною ставляться до перспективи вступу України до Альянсу саме через цю статтю, Зеленський сказав, що це могло б стати питанням переговорів.

«Це було б питанням переговорів. Україна не хоче війни. Ми не говоримо: Ой, да ладно. Ми не думаємо про це. І чи бачимо ми альтернативу Альянсу для нас? Питання в тому, як вийти з цієї складної ситуації. Ситуації, що склалася зі вступом України до НАТО. Я можу відповісти на це питання для вас. Україна може мати план Б», - підкреслив він.

Червона ганчірка для Путіна: чому Україна не поїде на саміт НАТОУ НАТО не хочуть дражнити Володимира Путіна перед його зустріччю з Джо Байденом, яка відбудеться після саміту Альянсу.

Варіант Б, за словами президента, полягає у спільних гарантіях безпеки для України, які забезпечать європейський союз і США. Однак це має відбутися тільки після того, як Україна деокупує Донбас і Крим.

«Якщо одного разу Україна поверне свої окуповані території, вона не повинна бути забезпечена невизначеними домовленостями, які легко можна порушити, як це було з Будапештським меморандумом. Швидше за все, повинні бути серйозні гравці: ЄС і США. Потім вони забезпечили б Україні майбутній особливий статус у сфері безпеки», - додав він.

Нагадаємо, раніше стало відомо, що Україну і Грузію не запрошуватимуть на саміт НАТО 14 червня 2021 року - в ньому візьмуть участь тільки країни-учасниці Альянсу. При цьому Україна отримає оновлений пакет Цілей партнерства з НАТО однією з перших.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: