Туреччина примусила НАТО пом'якшити позицію щодо Білорусі – ЗМІ

Читать на русском
Поки невідомо, чим керувалася Туреччина, проте дипломати зазначили, що таким чином Анкара може намагатися зберегти зв'язки з Росією
Ілюстративне фотоВідкрите джерело

Туреччина примусила союзників по Північноатлантичному Альянсу (НАТО) значно пом'якшити офіційну реакцію Альянсу щодо інциденту з примусовою посадкою літака Ryanair в Білорусі.

Про це повідомило агентство Reuters з посиланням на власні поінформовані джерела в дипломатичному середовищі.

Ще 26 травня 30 союзників по НАТО опублікували офіційну заяву, в якій засуджують примусову посадку літака рейсу Ryanair для арешту білоруського опозиційного журналіста Романа Протасевича. Однак заява не передбачає жодних каральних заходів всупереч вимогам Польщі та країн Балтії. Крім того, сама заява за своїм змістом і тоном значно менш різка, ніж заява генерального секретаря НАТО Йенса Столтенберга.

Відразу два дипломатичних джерела розповіли виданню, що Анкара зажадала від союзників виключити з тексту заяви будь-яку згадку про підтримку більшої кількості санкцій проти Білорусі та заклики до звільнення політичних в'язнів, так само як і погрози припинення співпраці НАТО з Білоруссю.

Авіасполучення між Україною і Білоруссю: коли буде припинено і які можуть бути наслідкиЧому Україна припиняє авіасполучення з Білоруссю, які можуть бути наслідки і що робити пасажирам.

Поки невідомо, чим керувалася Туреччина, проте дипломати відзначили, що таким чином Анкара може намагатися зберегти зв'язки з Росією - найближчим союзником Білорусі та підтримати економічні відносини з Мінськом. Міністерство закордонних справ Туреччини ніяк не коментувало інформацію.

«Заява Північноатлантичної ради щодо Білорусі була узгоджена всіма 30 країнами-членами консенсусом. Ми не вдаємося до деталей дискусій в Північноатлантичній раді, які є конфіденційними», - прокоментував публікації в ЗМІ представник НАТО.

Нагадаємо, 23 травня в аеропорту Мінська затримали засновника білоруського Опозиційного Telegram-каналу NEXTA Романа Протасевича. Про це написав сам канал. Літак, в якому був журналіст, здійснив аварійну посадку в Мінську після повідомлення про мінування. Розпорядження посадити літак дав особисто Олександр Лукашенко.

24 травня лідери країн Європейського Союзу закликали авіакомпанії припинити польоти в повітряному просторі Білорусі. Крім того, пропонується в найкоротші терміни розробити нові санкції проти Білорусі.

Європейська комісія після інциденту з примусовою посадкою авіалайнера компанії Ryanair в Мінську та арешту Романа Протасевича вирішила заморозити 3 млрд євро інвестиційної допомоги для Білорусі до тих пір, поки Білорусь «не стане демократичною».

27 травня стало відомо, що Європейський союз почав підготовку нових санкцій проти Білорусі. При цьому пакети персональних санкцій вже майже готові. Також проти Білорусі будуть введені економічні секторальні санкції.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: